Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση να προσέξει γιατί σε τρία μέτωπα δεν τα πάει καλά – Οικονομία, διαχείριση κορωνοιού και στρατηγική με Τουρκία

Η κυβέρνηση να προσέξει γιατί σε τρία μέτωπα δεν τα πάει καλά – Οικονομία, διαχείριση κορωνοιού και στρατηγική με Τουρκία
Τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά και η ορατότητα για το μέλλον είναι πολύ περιορισμένη.
Η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει και εμφανίζει σημάδια που χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς σε ορισμένους τομείς δεν τα πάει καλά, χάνει το momentum και ξεθωριάζει η προσδοκία.
Μπορεί απέναντι της να έχει την βαλτωμένη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι zombie Αριστερά αλλά από την άλλη η ανυπαρξία ισχυρής αντιπολίτευσης δεν δίνει αέρα άνετων κινήσεων στην κυβέρνηση της ΝΔ, παρά το ισχυρό δημοσκοπικό προβάδισμα.
Προ των εκλογών του 2019 η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλλιέργησαν την προσδοκία ότι θα επαναφέρουν την Ελλάδα στην κανονικότητα, καλλιεργήθηκε η προσδοκία ότι θα ανακάμψει η παρακμάζουσα μεσαία αστική τάξη, δημιουργήθηκαν προσδοκίες για την οικονομία και τις αγορές.
Λίγο πολύ όλα αυτά είχαν μια βάση καθώς η κοινωνία δεν άντεχε άλλο τον ΣΥΡΙΖΑ ήθελε μια μεγάλη αλλαγή.
Όμως κατά την εξέλιξη της διακυβέρνησης σημειώθηκαν πολλά λάθη τα οποία ήδη φαίνονται.

1)Ξεκίνησαν με το σύνθημα οι μπουλντόζες θα μπουν την πρώτη εβδομάδα στο Ελληνικό δηλαδή τον Ιούλιο 2019 και αποκαλύπτεται ότι τα έργα θα ξεκινήσουν α΄ 4μηνο του 2021.

2)Ενώ ανακοίνωσαν μέτρα στήριξης της μεσαίας αστικής τάξης, κίνηση αναμφίβολα θετική, το ξέσπασα του κορωνοιού άλλαξε τα δεδομένα.
Η κυβέρνηση μειώνει τους στόχους και τις εκτιμήσεις της, μειώνει τα αρχικώς σχεδιαζόμενα μέτρα και γενικώς περιορίζει την πολιτική παροχών και μέτρων που ανέμενε η μεσαία τάξη εδώ και 8 χρόνια.

3)Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοιού βρήκε την ελληνική κυβέρνηση σε ετοιμότητα, φάνηκε αυτό και κέρδισε την καθολική αποδοχή, στην πρώτη φάση τα πήγε καλά.
Όμως στην δεύτερη φάση η κατάσταση επιδεινώνεται και η Ελλάδα αρχίζει να εμφανίζεται μεταξύ των επικίνδυνων χωρών για τον κορωνοιό.
Η διαχείριση σε αυτή την φάση έχει οδηγήσει σε πολλά λάθη, οι επιδημιολόγοι επιδίδονται στην προβολή τους, βρίσκονται ολιμερής στην τηλεόραση, βομβαρδίζουν με φόβο την κοινωνία, σπέρνουν τον πανικό και αυτή η ομάδα των 6-7 ατόμων θα καθορίσει εάν θα επιβληθεί νέο τοπικό ή περιφερειακό lookdown.
Η κυβέρνηση φαίνεται να καθοδηγείται από τους επιδημιολόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομική διαχείριση της χώρας.

4)Η κυβέρνηση κατά την πρώτη φάση του κορωνοιού και τον έλεγχο που επήλθε σε κάποιο χρονικό σημείο ειδικά τον Μάιο και έχοντας αγωνία για την τύχη της οικονομίας, έσπευσαν να ανοίξουν τα σύνορα για να έρθουν οι τουρίστες.
Οι ελάχιστοι τουρίστες ήρθαν και έφεραν πολλαπλάσια προβλήματα μαζί με τον κορωνοιό, τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν ήδη καταρρεύσει άνω του 83%.

5)Κατά την φάση της διαχείρισης της καραντίνας η κυβέρνηση δεν είχε κατανοήσει το μέγεθος της ύφεσης, όλες οι εκτιμήσεις ήταν λάθος, να θυμηθούμε την προβλεπόμενη ύφεση -3% με -4% ή την πρόβλεψη της ΤτΕ για ΑΕΠ 0% το 2020.
Η ύφεση θα φθάσει μεταξύ 8% με 8,8% το 2020 εκτίμηση που σταθερά υποστηρίζει το bankingnews από τον Μάρτιο του 2020.

6)Όμως υπάρχουν και άλλα ζητήματα η καθολική καραντίνα, η επιβολή χρήσης μάσκας και πολλά άλλα είναι απόδειξη όχι σύνεσης αλλά ρεβανσισμού, δεν μπορεί αυτοί που τα έκαναν μαντάρα και αναφερόμαστε στους επιδημιολόγους να επιβάλλουν μέτρα που αμφισβητούνται σε πολλές χώρες όπως η Σουηδία.

7)Το πρόβλημα στην οικονομία δεν περιορίζεται στο 2020 αλλά εκτείνεται στο 2021.
Το 2020 το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί -8% με -8,8% και το δημοσιονομικό έλλειμμα δημιουργεί ένα gap 10% με 11% από 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα που έπρεπε να είχε θα φθάσει στο 6% με 6,5% το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει χάσμα 20 δισεκ. ευρώ ή 11% του ΑΕΠ του 2019.
Η τρύπα στην οικονομία είναι τεράστια και δεν θα κλείσει όπως εύκολα ορισμένοι αναφέρουν.

8)Το 2021 η ανάκαμψη θα είναι της τάξης του 3,5% με 3,8% δηλαδή πολύ κάτω από τις προβλέψεις π.χ. για 5,5% με 6% ανάκαμψη και υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει άλλο lockdown στην Αττική.
Το 3,5% με 3,8% σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φθάσει στο 2023 για να πετύχει τα επίπεδα του 2019 με όρους ΑΕΠ.

9)Εάν υπάρξει νέο lockdown στην Ελλάδα ακόμη και σε τοπικό επίπεδο ειδικά στην Αττική που παράγει το 47% του ΑΕΠ της Ελλάδος τότε με μαθηματική ακρίβεια η ύφεση το 2020 θα είναι -11% με -12% και το 2021 θα υπάρξει νέα ύφεση -1% με 0%.
Θα ανατραπούν όλες οι εκτιμήσεις προ το χειρότερο για την Ελλάδα.

10)Με νέα καραντίνα ειδικά στην Αττική – σενάριο που με κάθε τρόπο πρέπει να αποτραπεί – το ελληνικό χρηματιστήριο θα βυθιστεί κάτω από τις 500 μονάδες.
Ήδη η απαξίωση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει προηγούμενο.

11)Υπάρχει και το ζήτημα της Τουρκίας.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει στον ελληνικό λαό ότι θα διχοτομηθεί η ΑΟΖ του Καστελόριζου αυτά τα 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η Τουρκία θα κερδίσει πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα θα κερδίσει… την ηρεμία στην περιοχή ενώ θα διευθετηθούν και διάφορα ζητήματα.
Όμως καλλιεργήθηκαν αυταπάτες ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα, οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα και αποδείχθηκε
-Η Σύνοδος Κορυφής 24 και 25 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε αποκλειστικά γιατί θα κατέληγε σε φιάσκο, πολλά κράτη δεν θέλουν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία και ειδικά η Γερμανία.
Η αναβολή της Συνόδου Κορυφής είναι νίκη της Τουρκίας.
-Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα αλλά η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανέφερε ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν αποτελεί νομικό κείμενο.

Το συμπέρασμα

Η κυβέρνηση ξεκίνησε δυναμικά αλλά στην πορεία κινδυνεύει να παγιδευτεί στα προβλήματα και να δώσει αέρα στον βαλτωμένο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά και η ορατότητα για το μέλλον είναι πολύ περιορισμένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης