Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σχεδόν 4,5 τρισ. θα κοστίσει ο κορωνοϊός στην παγκόσμια οικονομία το 2020

tags :
Σχεδόν 4,5 τρισ. θα κοστίσει ο κορωνοϊός στην παγκόσμια οικονομία το 2020
Η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,2% το 2020 - τη βαθύτερη ύφεση μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο
Πτώση που θα ξεπεράσει το 5% θα σημειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ φέτος, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, κάτι που θα μεταφραστεί σε απώλεια σχεδόν 4,5 τρισ. δολαρίων.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα στοιχεία που συγκέντρωσε από την παγκόσμια οικονομία ο Iman Ghosh του Visual Capitalist, χαρακτηρίζοντας την πληγή που θα προκαλέσει η πανδημία τη μεγαλύτερη από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Η παρακάτω οπτικοποίηση τύπου voronoi βασίζεται σε δεδομένα ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) από την Παγκόσμια Τράπεζα για να χρωματίσει μια εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας - η οποία έφτασε τα 87,8 τρισ. δολάρια το 2019.
Τα στοιχεία σε αυτό το διάγραμμα παρέχουν ένα στιγμιότυπο της παγκόσμιας οικονομίας το 2019, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τον αντίκτυπο των πρόσφατων εξελίξεων όπως το COVID-19.

Κορυφαίες 10 χώρες κατά ΑΕΠ (2019)

Από το 2018 μέχρι το τέλος του 2019 η παγκόσμια οικονομία αυξήθηκε σε μέγεθος περίπου 2 τρισ. δολάρια - ή περίπου 2,3%.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο ΑΕΠ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Κίνα συνέχισε επίσης να αυξάνει το μερίδιό της στο παγκόσμιο ΑΕΠ, από 15,9% σε 16,3%.
Τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της Ινδίας εξακολούθησε να έχει ανοδική πορεία - ξεπερνώντας τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και τη Γαλλία - για να γίνει μία από τις πέντε κορυφαίες οικονομίες του κόσμου.
Συνολικά, αυτές οι 10 κορυφαίες χώρες έχουν συνολικά πάνω από τα δύο τρίτα του συνολικού παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οικονομική ύφεση του 2020

Μέχρι στιγμής φέτος, πολλές χώρες έχουν βιώσει προσωρινές οικονομικές συρρικνώσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις 10 κορυφαίες χώρες.
Στο ακόλουθο γράφημα,συγκρίνονται τα οικονομικά στοιχεία του 2ου τριμήνου με αυτά του ίδιου τριμήνου πέρυσι.
Μία από τις οικονομίες που επλήγη περισσότερο ήταν το Περού.
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία είναι περίπου η 50η μεγαλύτερη με βάση το ΑΕΠ παγκοσμίως, σημείωσε συρρίκνωση κατά 30,2% το 2ο τρίμηνο παρά τις προσπάθειες περιορισμού του ιού.
Η Ισπανία και το ΗΒ δέχτηκαν επίσης τον αντίκτυπο, δημοσιεύοντας τριμηνιαίους αριθμούς ΑΕΠ που είναι 22,1% και 21,7% μικρότεροι αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα είναι δύο χώρες που μπορεί να είναι πιο ανθεκτικές στην αντιμετώπιση της καταιγίδας COVID-19.
Και οι δύο είδαν μικρές συρρικνώσεις σε ένα τρίμηνο, όπου η παγκόσμια οικονομία φάνηκε να σταματά.
Image
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε τελικά να συρρικνωθεί κατά 5,2% το 2020 - τη βαθύτερη ύφεση μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης