Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τακτική αναδίπλωση από Erdogan - Προσπάθεια για προμήθεια συστημάτων αεράμυνας από τη Γαλλία

tags :
Τακτική αναδίπλωση από Erdogan - Προσπάθεια για προμήθεια συστημάτων αεράμυνας από τη Γαλλία
Η Τουρκία πλησίασε τη Γαλλία για την προμήθεια ευρωπαϊκών συστημάτων αεράμυνας
Φαίνεται πως αναδιπλώνεται και επαναπροσδιορίζει την τακτική της απέναντι στη Γαλλία η Τουρκία, παρά τις κορώνες των Τούρκων αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του Προέδρου Erdogan για «αποικιοκράτες».
Ειδικότερα, η Τουρκία πλησίασε τη Γαλλία για την προμήθεια ευρωπαϊκών συστημάτων αεράμυνας, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Γάλλος πρόεδρος Macron με τον ομόλογό του Erdogan, ο τελευταίος του απηύθυνε το προαναφερθέν αίτημα.
Μάλιστα, του ζήτησε να άρει την αντίθεσή του για τη συμπαραγωγή των συστημάτων πυραυλικής άμυνας SAMP / T της Eurosam.
Το SAMP/T, που παράγεται από κοινού από τη Γαλλία και την Ιταλία, είναι ένα διαλειτουργικό σύστημα του ΝΑΤΟ και μια εναλλακτική λύση από τους ρωσικούς S-400, ένα σύστημα που αγόρασε η Άγκυρα, το οποίο όμως η βορειοατλαντική στρατιωτική συμμαχία φοβάται ότι θα έθετε σε κίνδυνο το αμυντικό της δίκτυο.
Ο Macron, από τη μεριά του, απάντησε πως για να γίνει κάτι τέτοιο η Τουρκία πρέπει να αποσαφηνίσει τους στόχους της στη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχο του Μεγάρου Elysee, που δεν επιθυμεί να κατονομαστεί.
Στη συνέχεια, ο Erdogan προειδοποίησε ότι θα στραφεί σε άλλες αγορές για να ψωνίσει πυραύλους.
Η προσέγγιση, μαζί με τα επανειλημμένα αιτήματα προς τις ΗΠΑ για συστήματα Patriot, δείχνει ότι η Άγκυρα δίνει στους Δυτικούς συμμάχους άλλη μια ευκαιρία να της πουλήσουν συστήματα αεράμυνας, ενώ ο Macron φαίνεται να στέκεται στο πλάι Ελλάδας και Κύπρου στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Erdogan μίλησε με τον Macron την Τρίτη, όταν η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν την επανάληψη των μεταξύ τους συνομιλιών.
Υπενθυμίζεται πως η αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία έθεσε σε σοβαρή δοκιμασία τις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας.
Η Τουρκία τώρα λέει ότι χρειαζόταν ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας.
Αναγκάστηκε, λοιπόν, να αγοράσει από τη Ρωσία επειδή οι σύμμαχοί της δεν θα ικανοποιούσαν τις αμυντικές ανάγκες της.
Η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς αμερικανικής παραγωγής.
Σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις της Άγκυρας, η ρωσική προσφορά αποδείχθηκε η χαμηλότερη προσφορά.
Η Τουρκία εξακολουθούσε να προτείνει να αγοράσει τους Patriot ή το SAMP/T, σύμφωνα με Tούρκους αξιωματούχους από τότε, αλλά το κόστος για το σύστημα αεράμυνας Patriot σε σύγκριση με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια των S-400 ήταν πολύ υψηλό.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης