Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Crescat Capital: Η εξάρτηση από ακραίες νομισματικές πολιτικές φέρνει την κατάρρευση

Crescat Capital: Η εξάρτηση από ακραίες νομισματικές πολιτικές φέρνει την κατάρρευση
Οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προκάλεσαν απερίσκεπτες κρατικές δαπάνες, που υπονόμευσαν τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας, αναφέρει η επενδυτική εταιρεία Crescat Capital
Η εξάρτηση από ακραίες νομισματικές πολιτικές φέρνει την οικονομική καταστροφή και την κατάρρευση στις αγορές, αναφέρει σε ανάλυσή της η επενδυτική εταιρεία Crescat Capital, προσθέτοντας πως το μοναδικό ασφαλές καταφύγιο είναι η αγορά των μετάλλων.
Δεκαετίες δημοσιονομικής ανεπάρκειας καταλήγουν σε μια έκρηξη του δημόσιου χρέους, που μοιραία θα φέρει μια νομισματική υποτίμηση.
Οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας προκάλεσαν απερίσκεπτες κρατικές δαπάνες, που υπονόμευσαν τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας.
Αντί να θέσουν τις βάσεις για την επίτευξης πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης σε μέλλοντα χρόνο, οι νομισματικές αρχές διαμόρφωσαν ένα περιβάλλον ευφορίας, με παραπλανητικές αποτιμήσεις σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία.
Παραδόξως, σύμφωνα με την Crescat Capital, βρισκόμαστε στο μη περαιτέρω, με τις νομισματικές και δημοσιονομικές αρχές να έχουν προκαλέσει μια επενδυτική φρενίτιδα τέτοια, που ο θάνατος για την οικονομία θα είναι… ακαριαίος.
Η παγκόσμια κοινότητα είναι υπερχρεωμένη.
Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και την υποτίμηση των νομισμάτων.
Στις ΗΠΑ, είδαμε πρόσφατα μια απότομη αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα επίπεδα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, που πλέον συνοδεύεται από σημαντική μείωση στο εμπορικό ισοζύγιο.
Η πρόσφατη συρρίκνωση των καθαρών εξαγωγών υποδηλώνει ότι βρίσκεται εν εξελίξει μια βαθιά, νέα πτώση στα δημόσια οικονομικά.
Με βάση τις εκτιμήσεις της Crescat, το δίδυμο έλλειμμα των ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσει κατά 25% ως προς το ονομαστικό ΑΕΠ - η χειρότερη επίδοση στην αμερικανική οικονομική ιστορία.

Βέβαια, η σοβαρότητα αυτών των μακροχρόνιων ανισορροπιών δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον με προοπτική για τα πολύτιμα μέταλλα - ειδικά σε σχέση με τις αγορές μετοχών.
Στο παρακάτω διάγραμμα, μπορούμε να δούμε τη σχέση μεταξύ των δίδυμων ελλειμμάτων (ανεστραμμένα) και του λόγου χρυσού προς τον δείκτη της Wall Street, S&P 500.
Σε περιόδους οικονομικής αναταραχής, τα μέταλλα τείνουν να ξεπερνούν σε απόδοση τις μετοχές, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια σημαντική κίνηση σε σχέση με τον προαναφερόμενο δείκτη.
Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή τη φορά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καταπολεμούν επίσης τον «αποπληθωρισμό», με νύχια και με δόντια.
Η αναγκαία επέκταση της νομισματικής βάσης και, κατά συνέπεια, η δημιουργία ενός περιβάλλοντος αρνητικών επιτοκίων θα πρέπει να χρησιμεύσουν για να συνεχίσει να αυξάνεται ο λόγος του χρυσού προς τον S&P 500.

Ένα επερχόμενο πιστωτικό γεγονός

Μέχρι το τέλος του 2021, αναμένεται να λήξουν ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου ύψους 8,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το χρέος.
Κατά συνέπεια, αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει μετατόπιση της νομισματικής πολιτικής.
Υπενθυμίζεται ότι οι ξένοι επενδυτές κατέχουν πλέον το χαμηλότερο ποσοστό κρατικών τίτλων των ΗΠΑ εδώ και 20 χρόνια.
Διαχρονικά, κατέχουν το 50% του αμερικανικού χρέους.
Τώρα, όμως, μετά βίας διακρατούν το 35%.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, εν τω μεταξύ, αγοράζει όλο και περισσότερο κρατικό χρέος.
Τώρα κατέχει περίπου το 22% των κρατικών ομολόγων.
Αυτή η σύγκλιση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μη αναστρέψιμη.
Λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον ρεκόρ του δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, την υψηλή ανεργία και το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αναμένουμε από τη Fed να κερδίσει πολλά χρήματα από το χρέος της κυβέρνησης.
Φυσικά, η υπερχρέωση και η ανάγκη για περαιτέρω νομισματική επέκταση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που, σύμφωνα με την Crescat Capital, ότι θα οδηγήσει στην καταστροφή όλων των νομισμάτων fiat - όχι μόνο το δολάριο ΗΠΑ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πράγματι δέσμιοι μιας άσχημης κατάστασης.
Η εξάρτηση από ακραίες νομισματικές πολιτικές για τη διατήρηση της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών έχει καταστεί βασικό μέρος της στρατηγικής των κεντρικών τραπεζών.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αμηχανία είναι το γεγονός ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων δεν αποσπάστηκαν ποτέ πολύ τόσο από τα θεμελιώδη της οικονομίας.
Τα νοικοκυριά των Η.Π.Α. έχουν σήμερα εξαπλάσιο πλούτο σε σχέση με το ΑΕΠ - ένα νούμερο πολύ υψηλότερο από κάθε άλλη φούσκα περιουσιακών στοιχείων που προκαλείται από τη Fed, συμπεριλαμβανομένων τόσο της μανίας του dotcom το 2000 όσο και της φούσκας στον κλάδο της στέγασης, που προηγήθηκε της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Εν τω μεταξύ, η οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, μια κατάσταση που θα διαρκέσει βάσει της μακροοικονομικής ανάλυσης της Crescat Capital.

Yπάρχει μόνον ένας δρόμος: Η νομισματική υποτίμηση

Το μήνυμα από τις κεντρικές τράπεζες παραμένει ίδιο.
Κανένας δεν μπορεί να αντέξει με ισχυρό νόμισμα.
Η δημιουργία τεχνητά χαμηλών επιτοκίων σε συνδυασμό με τα διογκούμενα δημοσιονομικά ελλείμματα, την ακραία νομισματική χαλάρωση και τα επικίνδυνα διογκωμένα περιουσιακά στοιχεία δημιουργούν, σύμφωνα με την Crescat Capital, ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον χρυσό και το ασήμι.
Βρισκόμαστε σε παγίδα χρέους… παγκοσμίως.
Η νομισματική υποτίμηση είναι αναπόφευκτη.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας πολύτιμων μετάλλων παραμένουν μια από τις ελάχιστες βιομηχανίες με ουσιαστική θεμελιώδη βελτίωση στο χρηματιστήριο.
Οι ισολογισμοί τους είναι πολύ καθαροί.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες παραμένουν επίσης ιστορικά περιορισμένες.
Ο ελεύθερες ταμειακές ροές για τους 20 κορυφαίους ανθρακωρύχους υπερδιπλασιάστηκαν τους τελευταίους 12 μήνες.
Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι μια ολόκληρη βιομηχανία που πραγματικά ωφελείται από το σημερινό μακροοικονομικό σκηνικό αξίζει λιγότερο από 3,5 φορές το ανώτατο όριο αγοράς της Apple!
Το επίπεδο ασυμμετρίας παραμένει εξαιρετικά ελκυστικό, ειδικά μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών των πολύτιμων μετάλλων την τελευταία εβδομάδα.
Πιστεύουμε ότι ο χρυσός και άργυρος ετοιμάζονται να κινηθούν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Η επέκταση του ισολογισμού της Fed

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι ο συνδυασμός των χρυσών «ταύρων», των χρηματιστηριακών «ταύρων» και των «αρκούδων» του δολαρίου προκλήθηκε από την πολιτική της Fed και την επέκταση του ισολογισμού της.
Στην ανάλυση της Crescat Capital, οι ενέσεις ρευστότητας της Fed αποτέλεσαν τον νούμερο ένα οδηγό για τον χρυσό μετά το πείραμα ποσοτικής σύσφιξης της Fed το 2018 και την κρίση repo που την οδήγησε στην ποσοτική χαλάρωση στα τέλη του 2019, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Τέλος, η Crescat Capital θεωρεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον έξι δυνάμεις που θα πιέσουν την Fed να επεκτείνει περαιτέρω τον ισολογισμό της, ενισχύοντας τις υποτιμημένες τιμές χρυσού και αργύρου στο εγγύς μέλλον:
-Η φούσκα του χρηματιστηρίου ξεσπά
-Το Υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται τα χρήματα (8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα που λήγουν μέχρι το τέλος του 2021)
-Τα επιτόκια αρχίζουν να αυξάνονται
-Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή
-Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός
-Το δολάριο συνεχίζει να ενισχύεται έναντι άλλων νομισμάτων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης