ΣΥΡΙΖΑ για ελληνοτουρκικά: Τραγική η εικόνα της κυβέρνησης, σύρεται υπό το ΝΑΤΟ σε «μηχανισμό αποκλιμάκωσης»

ΣΥΡΙΖΑ για ελληνοτουρκικά: Τραγική η εικόνα της κυβέρνησης, σύρεται υπό το ΝΑΤΟ σε «μηχανισμό αποκλιμάκωσης»
Άμεση και επίσημη ενημέρωση ζητεί η αξιωματική αντιπολίτευση ενόψει των διερευνητικών συνομιλιών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για τραγική εικόνα καθώς σύρεται σε μία διαδικασία υπό το ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις με αφορμή και τη δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας περί συζήτησης και του θέματος των μειονοτήτων.  
«O εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας κ. Kalin ανακοίνωσε  τη δομή που θα έχουν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Τόνισε ότι στις στρατιωτικές συνομιλίες θα συζητηθεί ένας κοινός μηχανισμός εργασίας στο Αιγαίο σχετικά με τη θάλασσα, τον αέρα και τα σύνορα, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο γίνονται και συναντήσεις στο ΝΑΤΟ,
Συμπλήρωσε, δε, ότι στις πολιτικές συνομιλίες θα συζητηθούν και «οι μειονότητες», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της έντασης στο Αιγαίο θα πρέπει να διεξάγεται διμερώς στο πλαίσιο του διαλόγου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανεκκίνησε τον Μάιο 2019.
Η ΝΔ όχι μόνο αντιτάχθηκε τότε σε αυτόν τον διάλογο, αλλά άργησε για μήνες να τον ενεργοποιήσει ως Κυβέρνηση, μετά από αλαλούμ αντιφατικών δηλώσεων μεταξύ Υπουργείου Άμυνας και Υπουργείου Εξωτερικών – μάλιστα με τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας να υποβαθμίζει εκ των προτέρων την αξία του διαλόγου λέγοντας ότι «δεν αποδίδει».
Αντιθέτως, παρακολουθήσαμε την τραγική για τη χώρα εικόνα της Κυβέρνησης να σύρεται σε μια διαδικασία υπό το ΝΑΤΟ για «μηχανισμό αποκλιμάκωσης»:
Υπενθυμίζουμε ότι στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ (26/8) ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωνε πόσο «επιζήμια είναι η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ».
Λίγες ημέρες μετά καλούσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να μην «βαφτίζει συνομιλίες» την κατάθεση προτάσεών του.
Μετά ο Υπουργός Άμυνας παραδέχτηκε ότι ζήτησε ο ίδιος τη μεσολάβηση του κ. Stoltenberg. Σήμερα ο κ. Δένδιας ανακοινώνει πρόοδο στον μηχανισμό του ΝΑΤΟ και ο κ. Kalin ανακοινώνει και νέο μηχανισμό, έχοντας προωθήσει τις τουρκικές θέσεις περί «αποστρατικοποιημένων νησιών» μέσω σειράς NAVTEX και ανακοινώσεων, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Διερωτόμαστε αν πρέπει να αναμένουμε από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών να μας εξηγήσει πώς συνδέονται όλα αυτά με την «ανάγκη για μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος» στην οποία αναφέρθηκε.
Όπως κι αν έχει περιμένουμε από την Κυβέρνηση να τερματίσει τις αντιφατικές δηλώσεις σε σχέση με τις στρατιωτικές συνομιλίες και να μας ενημερώσει εάν οι σχετικές δηλώσεις του κ. Kalin έχουν βάση.
Παράλληλα, δηλώνουμε ρητά ότι η  απαραίτητη συνέχιση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη αποτελεί ζήτημα που αφορά την Ελληνική Πολιτεία και τον διάλογο με Έλληνες Πολίτες, με σημείο αναφοράς το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Επ’ ουδενί δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί διάλογος με την Τουρκία για αυτά τα θέματα.
Τέλος, ζητάμε άμεση ενημέρωση και για τα σχόλια του κ. Kalin για διάλογο περί μειονοτήτων, καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS