Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρυσήμαντη παρέμβαση Schaeuble: Η Kοινοβουλευτική Δημοκρατία έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών – Πρέπει να μεταρρυθμιστεί τώρα

Βαρυσήμαντη παρέμβαση Schaeuble: Η Kοινοβουλευτική Δημοκρατία έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών – Πρέπει να μεταρρυθμιστεί τώρα
Μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας προτείνει ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής
Βαρυσήμαντη παρέμβαση, που προκαλεί αίσθηση τόσο στη Γερμανία, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τον πρόεδρο της Γερμανικής Βουλής, Wolfgang Schaeuble.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, οι θέσεις του οποίου πάντα αποτελούν βαρόμετρο για μελλοντικές εξελίξεις υποστηρίζει, πως η κοινοβουλευτική Δημοκρατία έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, ώστε να καταφέρει να επιβιώσει.
Ο Schaeuble με την παρέμβασή του, όπως σημειώνει, θέλει να ενισχύσει την αποδοχή της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας με τα συμβούλια των πολιτών στο πλαίσιο μίας ισχυρής Συμμετοχικής Δημοκρατίας.
Δεν πρόκειται για εναλλακτική λύση για την κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά για την ενίσχυσή της », διευκρινίζει μιλώντας στη Suddeutsche Zeitung.
Τα συμβούλια πολιτών θα μπορούσαν να συνδράμουν ως «ένα είδος συμβιβασμού μεταξύ μιας καθαρής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και μίας δημοψηφισματικού χαρακτήρα παρέμβαση».
«Πρέπει να κάνουμε την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία κατάλληλη για το μέλλον» δήλωσε ο πρόεδρος της Bundestag.
Εξηγώντας τη θέση του για τα συμβούλια πολιτών, υπογραμμίζει, πως οι συμμετέχοντες θα επιλέγονται με κλήρωση και θα ασχολούνται εντατικά με ένα ζήτημα, έχοντας τη βοήθεια ειδικών ενώ στο τέλος θα τεκμηριώνεται η όποια απόφαση με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων.
Ο δεσμός μεταξύ ψηφοφόρων και εκλεγμένων αντιπροσώπων έχει καταστεί πιο αδύναμος - και η ισχύς των κομμάτων, τα οποία είναι σημαντικά για μια σταθερή αντιπροσωπευτική δημοκρατία, έχει επίσης μειωθεί» δήλωσε ο Schaeuble.
Αναφερόμενος στη Γερμανία, παρατήρησε, πως οι Πράσινοι διακρίνονται από ορισμένες καινοτομίες αυτού είδους αλλά κόμματα όπως το SPD, το CDU και το CSU αντιμετωπίζουν προβλήματα.
«Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί επίσης να υπάρξει στο εξωτερικό:
Παντού στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική όπου υπάρχει η δυτική μας δημοκρατία, βιώνουμε μια μειωμένη συνοχή αυτού του μοντέλου», συνεχίζει.
Γι 'αυτό πρέπει τώρα να «δοκιμάσουμε νέα πράγματα για να ενισχύσουμε το μοντέλο μας».
Η Δημοκρατία πρέπει «να είναι πάντα έτοιμη για μεταρρυθμίσεις» και να υπερασπιστεί τον εαυτό της «ενάντια στο κινεζικό μοντέλο και ενάντια στις ανεπιθύμητες εξελίξεις που προκαλούνται από τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως στις ΗΠΑ», επισημαίνει ο Schaeuble.
Σημειώνει πάντως ότι « ποτέ δεν ήταν οπαδός των δημοψηφισμάτων σε ομοσπονδιακό επίπεδο».
Στα κανονικά δημοψηφίσματα, πολλοί πολίτες θα ψηφίζουν για ένα θέμα με το οποίο «δεν έχουν ασχοληθεί εντατικά εκ των προτέρων».
Σε ένα συμβούλιο πολιτών, από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να το συζητήσουν εντατικά.
«Μια τέτοια επιλογή έχει περισσότερη ουσία», υπερτονίζει.
Επιπλέον ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έκανε λόγο για μία θετική παρενέργεια, καθώς με  τη συμμετοχική δημοκρατία, οι πολίτες θα ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος  στα τοπικά κοινοβούλια ή κόμματα.
Τα συμβούλια των πολιτών υπάρχουν ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ο Πρόεδρος Emmanuel Macron είχε δημιουργήσει πολλά τέτοια όργανα σε διάφορα θέματα ως απάντηση στις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων τα τελευταία δύο χρόνια για να ανταποκριθεί σε εκκλήσεις για πιο άμεση δημοκρατία.
Στη Γερμανία το 2019 υπήρχε η «Δημοκρατία του Συμβουλίου Πολιτών», η οποία διατύπωσε συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του δημοκρατικού συστήματος.
Το 2021, υπό την αιγίδα του Schaeuble, θα συσταθεί ένα άλλο συμβούλιο πολιτών με θέμα «Ο ρόλος της Γερμανίας στον κόσμο».
Τα αποτελέσματα του συμβουλίου θα παρουσιαστούν στη Bundestag τον Μάρτιο του 2021.

Κοινή οικονομική πολιτική στην ΕΕ

Δεν είναι, πάντως η πρώτη φορά που ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προκαλεί αίσθηση με τις παρεμβάσεις του.
Τον Ιούλιο 2020 είχε τονίσει ότι οι καιροί είναι πλέον ώριμοι για μια κοινή, ενιαία οικονομική πολιτική όλων των χωρών της ΕΕ.
Είχε απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους, να αξιοποιήσουν την πανδημία του κορωνοϊού «για να δημιουργηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.
Απαιτείται σήμερα το θάρρος που δεν είχαμε κατά την κρίση του 2010, ώστε να επιτύχουμε επιτέλους περισσότερη ολοκλήρωση στην ευρωζώνη.
Δεν επιτρέπεται να χάσουμε την ευκαιρία ξανά. Είναι η ώρα, πέραν του (συζητούμενου) Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης να μετεξελίξουμε την νομισματική ένωση σε οικονομική ένωση», σημείωνε ο Schaeuble.
Η αντιπαράθεση (για το Ταμείο ανάκαμψης) είναι «υπεραπλουστευμένη, αφού περιστρέφεται πρωτίστως γύρω από πτυχές της χρηματοδότησης (του ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας προς τις πληγείσες χώρες της EE), για το εάν, δηλαδή, τα προγραμματισμένα κονδύλια θα διατεθούν ως επιχορηγήσεις ή ως δάνεια.
Θα πρέπει να την οδηγήσουμε εντονότερα στο τι θέλουμε να κάνουμε συγκεκριμένα για να προωθήσουμε την Ευρώπη συλλογικά», τόνιζε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.
Ο Schaeuble, υπενθύμιζε στην συνέχεια την εξέλιξη της ΕΕ μέσω της συνήθους πολιτικής των μικρών βημάτων, ακόμη και κατά τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ: «Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε με την νομισματική ένωση με την προσδοκία ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα προς την οικονομική ένωση, αλλά, Αυτό δεν συνέβη.
Ενώ η νομισματική πολιτική κοινοτικοποιήθηκε στη ζώνη του ευρώ, η οικονομική πολιτική παρέμεινε εθνική ευθύνη».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών - γνωστός κατά την διάρκεια της ελληνικής κρίσης ως σκληρός διαπραγματευτής- τόνιζε ότι για μια κοινή δημοσιονομική πολιτική απαιτούνται και οι απαραίτητοι πόροι: «Όταν το ευρωπαϊκό χρέος υπερβαίνει το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, χρειαζόμαστε επίσης ίδια ευρωπαϊκά έσοδα, όπως για παράδειγμα από την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών μέσων υψηλού κινδύνου, η οποία (φορολόγηση) έχει νόημα μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως γράφει.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης