Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Πόρτλαντ λόγω διαδηλώσεων - Οι υποσχέσεις Trump στη μαύρη κοινότητα

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Πόρτλαντ λόγω διαδηλώσεων - Οι υποσχέσεις Trump στη μαύρη κοινότητα
Με το βλέμμα στις εκλογές του Νοεμβρίου ο Trump υποσχέθηκε στους Αφροαμερικανούς σε ένα βράδυ όσα δεν είπε 4 χρόνια  
Οι ΗΠΑ πηγαίνουν στις εκλογές του Νοεμβρίου εν μέσω σκληρών συγκρούσεων και βίαιων αντιρατσιστικών διαδηλώσεων σε δεκάδες πόλεις.
Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με αντιρατσιστικές διαδηλωτές και δημοσιογράφους με αποτέλεσμα τη σύλληψη τουλάχιστον 12 ατόμων.
Τα βίαια επεισόδια προκλήθηκαν όταν ομάδα της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys συγκρούστηκε με διαδηλωτές αντιφασιστικών οργανώσεων και ακτιβιστές του κινήματος Black Lives Matter.
Σε βίντεο που κατέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες διακρίνονται αστυνομικοί να σπρώχνουν και να ρίχνουν στο έδαφος διαδηλωτές και φωτογράφους και να τους χτυπούν με γκλοπ, καθώς προσπαθούν να τους απωθήσουν από μια περιοχή κοντά στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Πόρτλαντ.
Το πλήθος έκαψε μια σημαία των ΗΠΑ και συγκρούστηκε με αστυνομικούς που επιχειρούσαν να συλλάβουν άλλους διαδηλωτές.
Η αστυνομία υποστηρίζει ότι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και κουτάκια εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν στη σύλληψη 12 διαδηλωτών.
 
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Πόρτλαντ

Το Πόρτλαντ, που «ανήκει» στους Δημοκρατικούς έχει μετατραπεί τους τελευταίου μήνες η εστία των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων και του κινήματος Black life Matters, γεγονός που έχει εξοργίσει τους ακροδεξιούς των Proud Boys, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να τερματίσουν αυτό που αποκαλούν «εγχώρια τρομοκρατία» στο Πόρτλαντ.
Η ακροδεξιά οργάνωση υπολόγιζε ότι θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 10.000 άτομα. Όμως τη διαδήλωση ήταν λοιγότεροι από 1.000.
Η κυβερνήτης της πολιτείας Kate Brown κήρυξε τη μεγαλύτερη πόλη του Όρεγκον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Σαββατοκύριακο, λέγοντας πως «ομάδες που υποστηρίζουν τη λεγόμενη λευκή υπεροχή» καταφθάνουν από άλλες πολιτείες για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.
Στελέχη της δημοτικής αρχής και της πολιτείας ανέφεραν σε μια επιστολή προς την κοινότητα πως οι υποστηρικτές των Proud Boys σχεδίαζαν να προκαλέσουν το χάος και τη βία.

Οι υποσχέσεις Trump στη μαύρη κοινότητα με το βλέμμα στις εκλογές   

Κι ενώ οι ΗΠΑ φλέγονται τους τελευταίους μήνες, μετά την δολοφονία του george Floyd, ο Donald Trump σε προεκλογική του συγκέντρωση στην Ατλάντα, έκανε στροφή 180 μοιρών στη ρητορική του για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει τις ψήφους τους.
Τους υποσχέθηκε μεταξύ άλλων της καθιέρωσης της «Juneteenth» της 19ης Ιουνίου, που τιμάται η κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ, ως επίσημη ομοσπονδιακή αργία.
Επίσης δεσμεύτηκε να χαρακτηρίσει τρομοκρατικές οργανώσεις την ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν και το κίνημα Antifa που αντιτίθεται στον φασισμό ενώ υποσχέθηκε να αυξήσει την πρόσβαση σε κεφάλαια για τις κοινότητες των μαύρων, να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας, να στηρίξει επιχειρήσεις που ανήκουν σε μαύρους και να παρέχει περισσότερες ευκαιρίες, ενώ είπε ότι «θα βάζει πάντα πρώτα τους Αμερικανούς και αυτό περιλαμβάνει πάρα πολύ τους μαύρους Αμερικανούς».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης