Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η ΑΟΖ του Καστελόριζου πιθανότατα θα διαμοιραστεί Τουρκία 60%, Ελλάδα 40% – Η ενεργοποίηση των ΗΠΑ απονευρώνει την Pax Mediterranea της Γαλλίας

Η ΑΟΖ του Καστελόριζου πιθανότατα θα διαμοιραστεί Τουρκία 60%, Ελλάδα 40% – Η ενεργοποίηση των ΗΠΑ απονευρώνει την Pax Mediterranea της Γαλλίας
Η Τουρκία θα αποδεχθεί το status quo στο Αιγαίο και ειδικά την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία νησιά και στις γκρίζες ζώνες
Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Καστελόριζου θα διαμοιραστεί 60% στην Τουρκία και 40% στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι σε μια ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων του Καστελόριζου θα αντιστοιχούν 24,3 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Τουρκία και 16,2 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Ελλάδα.
Το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών θα ξεθωριάσει από την διπλωματική ατζέντα της Τουρκίας αφενός γιατί υπάρχει η Τουρκική Στρατιά του Αιγαίου στην Σμύρνη αφετέρου γιατί πιθανότατα θα υπάρξει μια συμφωνία που θα παγώνει όλες τους μελλοντικούς σχεδιασμούς για ενίσχυση των οπλικών συστημάτων εκατέρωθεν του Αιγαίου.
Η Τουρκία θα αποδεχθεί το status quo στο Αιγαίο και ειδικά την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία νησιά και στις γκρίζες ζώνες.
Προφανώς η Τουρκία θα εγκαταλείψει την μεγάλη ιδέα της Mavi Vatan της Γαλάζιας Πατρίδας.
Η Ελλάδα αλλά και η Τουρκία θα εγκαταλείψουν εκατέρωθεν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με την Αίγυπτο και Λιβύη αντίστοιχα.
Ειδικά νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης σε αυτή την θαλάσσια ζώνη μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη ζώνη και να υπάρχει συνδιαχείριση.
Αυτό θα είναι το πλέγμα μιας συμφωνίας Ελλάδος και Τουρκίας, το οποίο όπως αναφέρει διπλωματική πηγή με κάποιες αλλαγές θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση μιας διαπραγμάτευσης…
Υπάρχει ανησυχία εκατέρωθεν και από την Ελλάδα και από την Τουρκία ότι…οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να κερδίσουν χρόνο μέσω του διαλόγου για να μην… γίνει τίποτε.
Η Τουρκία ανησυχεί ότι λόγω της διεθνοποίησης που έχει λάβει η υπόθεση του Ανατολικού Αιγαίου, δεν θα νομιμοποιείται για πολλές κινήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Η Ελλάδα ανησυχεί ότι εάν η Τουρκία σκοπίμως κωλυσιεργήσει, υπάρχει κίνδυνος να καταφύγουν εκ των πραγμάτων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όπου θα απαιτηθούν 4-5 χρόνια για να υπάρξει τελική απόφαση και προφανώς στο μεσοδιάστημα… η Τουρκία θα έχει δημιουργήσει τετελεσμένα.
Πέραν αυτών έχει ενδιαφέρον να τονιστεί ότι στην Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει καμία οικονομική κύρωση κατά της Τουρκίας, κανένα μέτρο που θα τινάξει στον αέρα τον διάλογο.
Επίσης το Oruc Reis το οποίο ερεύνησε 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας, μπορεί να επανέλθει στην Ανατολική Μεσόγειο, άπαξ και έφυγε από την Αττάλεια... αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αιτία θερμού επεισοδίου.
Ο χάρτης δείχνει ότι η Τουρκία ξεκάθαρα αγανωρίζει ως ελληνικό νησί το Καστελόριζο (Meis)
Image
Image
Σικέ η κόντρα Ελλάδος – Τουρκίας

Πρόσφατα το bankingnews είχε αναδείξει μια άλλη πτυχή της «κόντρας» Ελλάδος – Τουρκίας.
Η επικοινωνιακή καταιγίδα Ελλάδος και Τουρκίας, η εμπλοκή της Γαλλίας με την Pax Mediterranea, τα παιχνίδια πολέμου με το Oruc Reis, τις φρεγάτες και όλο το σκηνικό πολέμου που δημιουργήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Ανατολικό Αιγαίο… είναι σικέ... είναι στημένο παιχνίδι με ένα στόχο να γίνει η μοιρασιά και να νομιμοποιηθεί η μοιρασιά.  
Σικέ - στα Γαλλικά chiqué - σημαίνει προσυμφωνημένο αποτέλεσμα και ο εκπρόσωπος του Edogan του Προέδρου της Τουρκίας Ibrahim Kalin έκανε μια μεγάλη αποκάλυψη… την οποία ο Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός έως σήμερα δεν έχει τολμήσει να αποκαλύψει…
Τι είπε ο εκπρόσωπος του Erdogan;
Αποκάλυψε την συμπεριλάμβανε η έγγραφη συμφωνία την οποία σε άρθρο του είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης…
Ενώ Ελλάδα και Τουρκία πουλούσαν παραμύθια σε έλληνες και τούρκους ότι οι δύο χώρες πάνε σε πόλεμο, ότι το ναυτικό των δύο χωρών προετοιμάζεται για σύρραξη και θερμό επεισόδιο…. Erdogan και Μητσοτάκης πριν 1,5 μήνα είχαν συμφωνήσει όχι μόνο την έναρξη του διαλόγου αλλά και το πλαίσιο του διαλόγου.
Ενώ οι έλληνες πίστευαν – λανθασμένα – ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι κοντά σε σύρραξη λόγω του Oruc Reis το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας που αλώνιζε στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα με την Ελλάδα να μην κάνει τίποτε… παρασκηνιακά και εν κρυπτώ Μητσοτάκης και Erdogan είχαν συμφωνήσει στην έναρξη διαλόγου.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το bankingnews το οποίο από την πρώτη στιγμή είχε αναδείξει το ζήτημα, ήδη από αρχές Αυγούστου 2020 παρουσιάσαμε την πληροφορία ότι το ψυχροπολεμικό κλίμα Ελλάδος – Τουρκίας είναι κατασκευασμένο, σικέ, είναι πολιτική απάτη.
Γιατί δεν προχώρησε άμεσα ο διάλογος που είχε συμφωνηθεί γιατί η Ελλάδα και ο έλληνας υπουργός εξωτερικών Ν. Δένδιας υπέγραψε την συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο και αυτό οι τούρκοι το θεώρησαν πρόκληση γιατί τους ακύρωνε την ΑΟΖ με την Λιβύη.

Η Pax Mediterranea της Γαλλίας προσκρούει στον αμερικανικό παράγοντα

Μετά την Ελλάδα και Τουρκία, ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ Ισραήλ και Λίβανος υπό την αιγίδα του David Schenker αμερικανός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Το Ισραήλ και ο Λίβανος κατέληξαν σε συμφωνία για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τα θαλάσσια σύνορά τους, μετά από ένα αδιέξοδο εδώ και χρόνια, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργού Ενέργειας Yuval Steinitz του Ισραήλ.
Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Οκτωβρίου, μετά τις διακοπές του Sukkot, στη Naquora, μια πόλη στο νότιο Λίβανο κοντά στο Rosh Hanikra, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της προσωρινής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL).
Θα παρευρεθεί ένας ανώτερος Αμερικανός εκπρόσωπος, πιθανότατα ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων David Schenker, μαζί με έναν εκπρόσωπο του ΟΗΕ.
Ο Schenker, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, συνέβαλλε ώστε Ιερουσαλήμ και Βηρυτός να βρεθούν στο τραπέζι, με τον Steinitz να εκπροσωπεί το Ισραήλ, καθώς η διαμάχη έχει τελειώσει σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το φυσικό αέριο.
Από την πλευρά του Λιβάνου, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Nabih Berri και αξιωματούχοι στο γραφείο του προέδρου Michel Aoun.
Ο Schenker παρουσίασε στον Steinitz και στον υπουργό Εξωτερικών Gabi Ashkenazi του Ισραήλ μια συμφωνία για την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών.
Αντί να μεσολαβήσουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και τα Ηνωμένα Έθνη, όπως αρχικά ζήτησε ο Λίβανος, η τρέχουσα συμφωνία είναι να μεσολαβήσουν οι ΗΠΑ και επικουρικά να συμμετέχουν τα Ηνωμένα Έθνη.
Η διαμάχη μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, περιλαμβάνει 860 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Το Ισραήλ συμφώνησε να χωρίσει την περιοχή 58% στον Λίβανο προς 42% στο Ισραήλ.
Τι δείχνει η εξέλιξη αυτή;
1)Οι ΗΠΑ εμπλέκονται στην επικείμενη συμφωνία Ισραήλ με Λίβανο για την θαλάσσια δικαιοδοσία.
Αυτό σημαίνει ότι χάνει ερείσματα η Τουρκία αλλά χάνει ακόμη μεγαλύτερα ερείσματα η Γαλλία.
Ο Macron ο Γάλλος Πρόεδρος έχει επιχειρήσει πολλές φορές να εμπλακεί στην υπόθεση Λίβανος, ήρθε σε συνεννόηση ακόμη και με την Hezbollah την εξτρεμιστική οργάνωση που εναντιώνεται στο Ισραήλ.
2)Οι ΗΠΑ ήδη έχουν αναπτύξει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ διατηρούν καλές σχέσεις και με την Τουρκία.
Βέβαια η πιθανή έλευση του Biden στις ΗΠΑ μάλλον αποτελεί στρατηγικό μειονέκτημα για την Τουρκία.
3)Στην μόνη χώρα που έχει πραγματική πρόσβαση η Γαλλία είναι η Λιβύη αλλά το πρόβλημα είναι ότι εμπλέκονται πολλές χώρες και τα συμφέροντα των γάλλων ενίοτε προσκρούουν σε σοβαρά εμπόδια.
4)Η Γαλλία δεν μπορεί να κάνει ουσιώδες deal με την Αίγυπτο.
Οπότε η Pax Mediterranean κατά το Pax Americana, το σχέδιο της Γαλλίας να κυριαρχήσει στην Μεσόγειο δεν θα ευδοκιμήσει.
Οι ΗΠΑ άφησαν ζωτικό χώρο να τον εκμεταλλευτούν άλλες χώρες όπως η Γαλλία, αλλά όταν οι αμερικανοί αντελήφθησαν το κενό εξουσίας έσπευσαν να το αναπληρώσουν.
Το συμπέρασμα είναι ότι το γαλλικό σχέδιο για έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου ξεθωριάζει… επικίνδυνα για τα γαλλικά συμφέροντα
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης