Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έρχεται κοινοβουλευτική ήττα για τη ΝΔ, ενόψει μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών – Επίφοβοι για ανταρσία σαμαρικοί και καραμανλικοί

Έρχεται κοινοβουλευτική ήττα για τη ΝΔ, ενόψει μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών – Επίφοβοι για ανταρσία σαμαρικοί και καραμανλικοί
Η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής και στην Ολομέλεια για την Συμφωνία των Πρεσπών καθυστερεί εσκεμμένα για 2 σημαντικούς λόγους
Μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα έρχεται για την Νέα Δημοκρατία, εκτιμούν έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές καθώς το επόμενο διάστημα θα πρέπει να έρθουν στην Βουλή τα τρία μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών που απορρέουν ως υποχρέωση της συμφωνίας με τα Σκόπια.
Η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής και στην Ολομέλεια καθυστερεί εσκεμμένα για 2 σημαντικούς λόγους:
Ο πρώτος ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν βρίσκει κανέναν πρόθυμο εισηγητή για να υποστηρίξει στην Βουλή την Συμφωνία των Πρεσπών και να θέσει τα μνημόνια στο Σώμα.
Ο δεύτερος είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση των μνημονίων άρα θα έχει απώλειες από κάποιους που δεν είναι υπέρμαχοι της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας αλλά και ο γραμματέας της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης ρώτησαν αρκετούς από τους γαλάζιους βουλευτές τις περασμένες εβδομάδες εάν ήθελαν να πάρουν τον ρόλο του εισηγητή και οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν απογοητευτικές.
Άλλοι αρνήθηκαν «διότι δεν γνωρίζουν επαρκώς την Συμφωνία» και άλλοι έκαναν πως δεν άκουσαν την πρόταση των συνομιλητών τους. Πληροφορίες μας λένε ότι ο μόνος που έχει δείξει μία μικρή διάθεση να βγάλει από την δύσκολη θέση την Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας είναι ο βουλευτής Άγγελος Συρίγος, ο οποίος είναι και διεθνολόγος καθηγητής. Τα δυσκολότερα
Από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα πιο δύσκολα για τον Πρωθυπουργό.
Όπως σας έχουμε ενημερώσει εδώ και εβδομάδες, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην στρατηγική της ελληνικής διπλωματίας Μητσοτάκη-Δένδια τόσο σχετικά με την Χάγη και τα ελληνοτουρικά ζητήματα όσο και με την στάση Μητσοτάκη απέναντι στα Σκόπια, η οποία έχει αλλάξει.
Ενώ προεκλογικά έλεγε ότι θα δώσει μάχη για τα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας, τώρα κάνει πίσω, λένε από το περιβάλλον Σαμαρά.
Είναι, λοιπόν, κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι σε αυτή την ονομαστική ψηφοφορία ο μεγάλος πονοκέφαλος του Πρωθυπουργού θα είναι τι θα κάνει ο Σαμαράς και τι θα κάνουν οι «σαμαρικοί» βουλευτές οι οποίοι, να θυμίσουμε, στα συλλαλητήρια για τις Πρέσπες κατέβαιναν στους δρόμους και συγκέντρωναν κόσμο για να διαδηλώσει κατά της συμφωνίας. Στην ψηφοφορία, όλο και κάτι… έκτακτο θα τους συμβεί.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πάρα πολύ ανήσυχοι για το τί θα πράξουν την ώρα της ψηφοφορίας και οι Καραμανλικοί βουλευτές.
Θυμίζω ότι η γραμμή Καραμανλή στο Βουκουρέστι που μπλόκαρε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θεωρήθηκε μεγάλο κεκτημένο για το οποίο πανηγύριζαν.
Για το περιβάλλον Καραμανλή η σύνθετη ονομασία εν ολίγοις επιτεύχθηκε με την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά υπάρχει αντίθεση για την εθνότητα και την γλώσσα, η οποία ωστόσο ποτέ δεν έγινε δημόσια.
Τώρα τι θα πράξουν οι καραμανλικοί βουλευτές είναι πραγματικά γρίφος.
Με όλα αυτά τα δεδομένα το σίγουρο είναι ότι πολύ δύσκολα η Ν.Δ δεν θα έχει απώλειες.
Το μόνο που σώζει την κατάσταση είναι ότι η ΣΥΡΙΖΑ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα ( και ίσως και το ΜΕΡΑ25) θα ψηφίσουν τα μνημόνια αφού ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αρνηθεί την «δική» του Συμφωνία των Πρεσπών. Οπότε, αυτό, όπως λένε στο Μαξίμου τους λύνει εν μέρει το πρόβλημα.
Ποιο πρόβλημα;
Το να θέσουν ή όχι ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές.
Από την άλλη, όμως, θα σχηματιστούν 2 βασικές ομάδες στην Κ.Ο της ΝΔ.
Αυτοί που θα στηρίξουν την επιλογή της κυβέρνησης να σεβαστεί την Συμφωνία και να ψηφίσει τα μνημόνια της και η ομάδα βουλευτών που θα το παίζουν «μακεδονομάχοι» και θα αποφύγουν να ψηφίσουν. Η κοινοβουλευτική ήττα, όμως, θα έχει γραφτεί…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης