Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Στον τελικό γύρο οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ΕΕ - Ην. Βασιλείου - Λήγει η προθεσμία στις 15 Οκτωβρίου

Brexit: Στον τελικό γύρο οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ΕΕ - Ην. Βασιλείου - Λήγει η προθεσμία στις 15 Οκτωβρίου
"Πυρετός" ανάμεσα σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο για την σύναψη μια εμπορικής συμφωνίας λόγω Brexit, πριν εκπνεύσει η προθεσμία που έχουν θέσει
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ξεκινήσουν τον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων για μια εμπορική συμφωνία λόγω Brexit πριν την προθεσμία που λήγει στις 15 Οκτωβρίου 2020.
Οι συνομιλίες έχουν καθυστερήσει για τους κανόνες ανταγωνισμού και τις ποσοστώσεις αλιείας εδώ και μήνες, αλλά τώρα Βρετανοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι υπήρξαν κάποιες «θετικές» εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες.
«Το ερώτημα είναι εάν μπορούν πραγματικά να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για ίσους όρους ανταγωνισμού», δήλωσε ο Kallum Pickering, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στο Berenberg, στο CNBC.
«Δεν νομίζω ότι θα χαθεί η ευκαιρία για μια συμφωνία αναφορικά με την αλιεία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ εργάζονται για επί των νέων ρυθμίσεων από τον Μάρτιο του 2020, μετά την κήρυξη του «διαζυγίου» τους.
Ωστόσο, η Βρετανία δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μόνο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 - όπου τερματίζεται και το ισχύον καθεστώς μηδενικών δασμών.
Προκειμένου να λάβουν την κοινοβουλευτική έγκριση για οποιοδήποτε νέο εμπορικό καθεστώς πριν από αυτήν την προθεσμία, και οι δύο πλευρές ανέφεραν ότι θα πρέπει να συνάψουν συμφωνία τον Οκτώβριο (2020).
Προηγούμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν αποτύχει.
«Αυτό που χρειάζεστε είναι κάποια πολιτική παρέμβαση, κάποιο είδος συμβιβασμού για να προωθήσετε τα πράγματα», δήλωσε ο Pickering στο CNBC.
Το Ην. Βασίλειο βάζει "φρένο" στην διαπραγμάτευση
Οι τρέχουσες συνομιλίες περιπλέκονται από το σχέδιο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για αμφισβήτηση των ήδη νομοθετημένων δεσμεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση - κάτι που θα μπορούσε τελικά να αποτρέψει μια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά - η νομοθεσία δηλαδή που θα παρέχει εξουσίες σε οποιαδήποτε κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αγνοήσει όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ΕΕ σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις - θα μεταφερθεί στην συζήτηση της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου στην Βουλή.
Ο Michael Gove, μέλος της βρετανικής κυβέρνησης, συναντά Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες στις 28 Σεπτεμβρίου 2020, για να συζητήσει σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή η αμφιλεγόμενη νομοθεσία.
Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα αποδεχθεί το νομοσχέδιο στην τρέχουσα μορφή του.
Ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Clement Beaune προέβλεψε ότι οι πιθανότητες μιας εμπορικής συμφωνίας είναι «ελαφρώς» πάνω από το 50%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης