Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λευκορωσία: Κυρώσεις ως αντίποινα κατά της ΕΕ

Λευκορωσία: Κυρώσεις ως αντίποινα κατά της ΕΕ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε ότι έχει καταρτίσει έναν κατάλογο ατόμων που απαγορεύεται να εισέλθουν στη Λευκορωσία
Την δική της απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε πρώτη η ΕΕ, δίνει η Λευκορωσία.
Συγκεκριμέαν, το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε την Παρασκευή (2/1010/2020) ότι έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με άτομα που απαγορεύεται να εισέλθουν στην χώρα ως αντίποινα κατά των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
όμως το υπουργείο τόνισε ότι ο κατάλογος δεν θα δημοσιοποιηθεί σύμφωνα με το Reuters.
Κυρώσεις από την ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής
Οι ηγέτες της ΕΕ νωρίτερα την Παρασκευή επέβαλαν κυρώσεις στη Λευκορωσία μετά από ώρες συνομιλιών για τη σύνοδο κορυφής.
Τα πρόσωπα που αφορούν οι κυρώσεις κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες είτε ότι ενέχονται στην καταστολή σε βάρος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, ή ότι ενέχονται στην αλλοίωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία, που διεξήχθησαν την 9η Αυγούστου 2020.
«Ο πρόεδρος Loukachenko δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο», αλλά αυτό ενδέχεται να αλλάξει, προειδοποίησε ο Michel.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διευκρίνισε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις τίθενται σε ισχύ άμεσα.
Σε ό,τι αφορά στην εξαίρεση Loukachenko από τις κυρώσεις, ο πρόεδρος της Γαλλίας Macron την ερμήνευσε ως προσπάθεια παραμονής του στον διάλογο.
Να σημειωθεί ότι οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες συμφώνησαν να επιβληθούν κυρώσεις σε αυτούς που ευθύνονται για την καταστολή στη Λευκορωσία, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές.
Οι κυρώσεις αφορούν περίπου σαράντα λευκορώσους αξιωματούχους.
Η επιβολή τους θα προχωρήσει μετά την επίτευξη συμφωνίας για να σταλεί αυστηρό μήνυμα από την ΕΕ στην Τουρκία, συνοδευόμενο από την απειλή επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, όπως πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τις ίδιες πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης