Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιατί η ΕΕ με την παράγραφο 17 της Συνόδου Κορυφής αποθρασύνει τον Erdogan – Δύο αντι - NAVTEX για Κρήτη και Καστελόριζο εξέδωσε η Τουρκία

Γιατί η ΕΕ με την παράγραφο 17 της Συνόδου Κορυφής αποθρασύνει τον Erdogan – Δύο αντι - NAVTEX για Κρήτη και Καστελόριζο εξέδωσε η Τουρκία
Επιμένει στο δόγμα των προκλήσεων η Άγκυρα μετά τα «άσφαιρα πυρά» της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
(upd) Περιθώριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 και με σκοπό να συνεχιστούν οι διπλωματικές διεργασίες για τη διεξαγωγή διαλόγου ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα έδωσε στον Erdogan η ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής ( 1-2/10) «σβήνοντας» τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και επιβεβαιώνοντας τη θέση του BN, πως οι Βρυξέλλες δεν έλαβαν ουσιαστικά μέτρα για τη συμμόρφωση της επεκτατικής τουρκικής ηγεσίας.
Ιδιαίτερα γκρίζο σημείο της Συμφωνίας, που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής είναι η παράγραφος 17, η οποία εκτιμάται πως αποθρασύνει την Τουρκία, αφού με ευχολόγια η Ευρώπη επιχειρεί να «τιθασεύσει» την τουρκική προκλητικότητα.
Ενδεικτική της αποτυχίας αυτής της ΕΕ οι δηλώσεις Cavusoglu στην ιταλική εφημερίδα La Stampa με τις οποίες καλεί τις Βρυξέλλες να μην επιβάλλουν ούτε στο μέλλον κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν καν «στεγνώσει το μελάνι» στη Συμφωνία,  το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας εξέδωσε δύο αντι-Navtex ως απάντηση σε Navtex που είχε εκδώσει ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας για ασκήσεις στην περιοχή.
Στην πρώτη του δήλωση λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε ο Tούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, υποστηρίζοντας ότι «εκείνοι που εξαπέλυαν κενές απειλές και εκβιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, έπρεπε να λάβουν υπ’ όψιν τους τις εκκλήσεις μας για διάλογο».

Η «γκρίζα» παράγραφος 17

Ως γκρίζο σημείο στη Συμφωνία εκλαμβάνεται η αναφορά στην παράγραφο 17 όπου «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».
Μία αναφορά σε όχι ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα που ενδέχεται να θεωρηθεί και ως μίας μορφής ανοχή στο παρόν status quo.
Στα συμπεράσματα της Συνόδου  πως «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και καλεί την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο για τη διευθέτηση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου».
Οι επόμενες κινήσεις της Γερμανίας και της ΕΕ θα γίνουν στη βάση μιας «θετικής ατζέντας» όπως έχει χαρακτηριστεί.
Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 21 των συμπερασμάτων «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη διοργάνωσή της».
Αναφέρεται επίσης ότι «οι λεπτομέρειες, όπως η συμμετοχή, το πεδίο και το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η διάσκεψη θα μπορούσε να περιλαμβάνει ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, μεταξύ άλλων η θαλάσσια οριοθέτηση, η ασφάλεια, η ενέργεια, η μετανάστευση και η οικονομική συνεργασία».

Cavusoglu: Να μην τολμήσει η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, θα αποτύχει

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
«Οι ισχυρισμοί για τα ελληνοκυπριακά θαλάσσια σύνορα είναι υπερβολικοί και αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο.
Η επίτευξη ενός δίκαιου θαλάσσιου ορίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο κύριος πυλώνας της πολιτικής μας.
Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η Τουρκία, ξεκινώντας από τον πρόεδρο Erdogan κάλεσε τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου για διάλογο και συνεργασία.
Ελπίζουμε ειλικρινά η Ελλάδα να εισέλθει σε μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου», τόνισε ο Cavusoglu στην ιταλική εφημερίδα La Stampa
Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ερωτώμενος για τις συζητήσεις περί επιβολής κυρώσεων, τόνισε: «να μην τολμήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας επιβάλει κυρώσεις».
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε πως ένα τέτοιο βήμα «θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και θα ενισχύσει μόνο την αποφασιστικότητά μας να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων».
Διεμήνυσε, τέλος, πως Τουρκία εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό:
«Χάρη στις προσπάθειές μας, οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 92%.
Ωστόσο, η ΕΕ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της».

Το σχόλιο του Recep Tayyip Erdogan για τη Σύνοδο Κορυφής

«Όσοι δεν μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω στην ανατολική Μεσόγειο επιδόθηκαν σε κούφιες απειλές και εκβιασμούς, αλλά τελικά εισάκουσαν τις εκκλήσεις μας για διάλογο», ανέφερε σήμερα 2/10 ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Ήθελαν να παίξουν ένα παρόμοιο παιχνίδι στη Μεσόγειο.
Μετά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην ΤΔΒΚ, χάρη στη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη μετατρέψαμε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου σε νόμιμο πεδίο δραστηριότητας», είπε σε ομιλία του στο Ικόνιο, ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ανέφερε ότι «το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύψαμε στη Μαύρη Θάλασσα συνέβαλε στο να ανταμειφθούν οι προσπάθειές μας αλλά και να εξυψώσουμε το ηθικό του έθνους μας.
Στην αντιπαράθεση στην ανατολική Μεσόγειο, όσοι δεν μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω στην ανατολική Μεσόγειο επιδόθηκαν σε κούφιες απειλές και εκβιασμούς και αστείες επιδείξεις ισχύος, αλλά τελικά εισάκουσαν τις εκκλήσεις μας για διάλογο».

Ακάθεκτη η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Η τουρκική προκλητικότητα δεν φαίνεται να κάμπτεται από τη Συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής (1-2 Οκτωβρίου) και επιβεβαιώνεται η θέση του BN ότι η Ευρώπη όχι μόνο δεν έλαβε μέτρα κατά της Τουρκίας αλλά της έδωσε αρκετό καρότο... και σχεδόν ασήμαντο μαστίγιο.
Την ίδια ώρα στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι δεν τόλμησαν να αναφέρουν ούτε καν την λέξη «κυρώσεις (δες σχετικό άρθρο).
Προς επίρρωση των παραπάνω, το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας εξέδωσε δύο αντι-Navtex ως απάντηση σε Navtex που είχε εκδώσει ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας για ασκήσεις στην περιοχή.
Αναλυτικά, η μία αντι-Navtex αφορά στην περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε περιοχή που ανήκει στις πρόνοιες του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο πρωτοκολλήθηκε χθες (1/10) στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δέκα περίπου μήνες μετά την κατάθεσή του, ενώ η δεύτερη την περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Η τουρκική πλευρά με την έκδοση των Navtex αμφισβητεί ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
ImageImage
Image
Πέτσας: Για πρώτη φορά υπήρξε τέτοια αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις

«Είναι πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Είναι η πρώτη φορά που σε επίπεδο Ευρώπης υπήρξε αυτή η αντίδραση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Στα συμπεράσματα γίνεται ρητή αναφορά στα άρθρα 29 και 215 που αφορούν κυρώσεις.
Είναι σαφές ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε. για να προστατεύσει τα συμφέροντά της» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».
«Το κείμενο του κ. Borrell είναι ακριβώς η απειλή, την οποία χρειαζόμαστε προκειμένου να συμμορφώνεται η άλλη πλευρά.
Αυτό που έχει σημασία για εμάς, και από την πρώτη στιγμή το έχουμε πει, είναι να υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων -και τέτοιο είναι το πλαίσιο κυρώσεων, που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τέλος Αυγούστου- ώστε η άλλη πλευρά να αντιλαμβάνεται ότι θα την πονέσει αν συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά.
Οι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπαν ότι αυτά τα εργαλεία, -μεταξύ των οποίων και ο κατάλογος κυρώσεων - είναι πάνω στο τραπέζι» είπε και πρόσθεσε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να συνεχίσει με συνέπεια την αποκλιμάκωση.
«Αν το κάνει αυτό, θα είμαστε σε θέση μέχρι τον Δεκέμβριο να πούμε ότι, πράγματι, δεν ήταν προσχηματική αυτή η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της Τουρκίας των τελευταίων εβδομάδων.
Αν, όμως, υπαναχωρήσει και ξαναδούμε προκλητικές ενέργειες, τότε θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, την επιβολή των κυρώσεων. Είναι ένα ευρωπαϊκό κείμενο στο οποίο συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη, είναι πολύ ξεκάθαρο, και έχει έναν συνδυασμό «καρότου» και «μαστιγίου»:
Το «καρότο» είναι η οικονομική βοήθεια και η λεγόμενη θετική ατζέντα και το «μαστίγιο» είναι η επιβολή κυρώσεων» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.
Επίσης υπογράμμισε ότι για την Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία το οποίο είναι πολύ αυστηρό όσον αφορά και τις κυρώσεις.
«Ζητά από την Τουρκία να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και να επιλύσει, επιτέλους, το ζήτημα της Κύπρου στο σύνολό του» είπε υπογραμμίζοντας ότι «η αποφασιστικότητα Ελλάδας - Κύπρου και η συμπαράσταση άλλων κρατών-μελών ήταν πολύ σημαντικός παράγοντας για να φτάσουμε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα».

Focus: Με ποιο τρόπο ο «πασάς» Erdogan θα συνεχίσει να εκβιάζει την «αδύναμη» ΕΕ

Με δηκτικό τρόπο σχολιάζει το περιοδικό Focus τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.
«Έχοντας καταβάλει μεγάλη προσπάθεια οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τη μια συμφώνησαν το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες να απειλήσουν την Τουρκία με κυρώσεις κουνώντας το δάχτυλο κι από την άλλη της έτειναν το χέρι με το δέλεαρ περισσότερης συνεργασίας.
Όμως μια τέτοια διφορούμενη χειρονομία δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να δελεάσει τον Erdogan.
Η στάση του  ο οποίος θυμίζει πασά, προκαλεί στην ΕΕ έντονο εκνευρισμό», επισημαίνει το Focus Online.
«Ο Erdogan κρατά το κλειδί του ευρωπαϊκού προβλήματος διαχείρισης του προσφυγικού και μπορεί να συνεχίσει να εκβιάζει την ΕΕ ότι θα ανοίξει της πύλες προς την ΕΕ σε εκατομμύρια πρόσφυγες.
Ταυτόχρονα προκαλεί στο έπακρο Ελλάδα και Κύπρο.
Η Σύνοδος έπρεπε να απαντήσει στις ανησυχίες τους χωρίς να κλείσει εντελώς την πόρτα στην Τουρκία.
Στη γλώσσα της διπλωματίας αυτό καλείται λύση 'διπλής κατεύθυνσης'», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Το περιοδικό ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική της ΕΕ σημειώνοντας:
«Η αδυναμία της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική είναι χρόνια και συστημική.
Δεν οφείλεται μόνο στις εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων όπως η Γαλλία και οικονομικών δυνάμεων με εμπορικά συμφέροντα στην Τουρκία όπως η Γερμανία αλλά και στα ιστορικά τραύματα χωρών όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, που πάνε πίσω στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Οφείλεται επίσης στην αρχή της ομοφωνίας, η οποία επέτρεψε στην Κύπρο να καθυστερήσει τόσο πολύ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια απόφαση για κυρώσεις έναντι αξιωματούχων της Λευκορωσίας, έως ότου τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να μην αποκλείσουν τουλάχιστον μια σκληρότερη στάση έναντι της Τουρκίας».
Το Focus εκτιμά ότι, ενώ η ΕΕ προσπαθούσε για άλλη μια φορά να υπερβεί «ανυπέρβλητες δυσκολίες», ένας άλλος διεθνής συνασπισμός, «το ΝΑΤΟ, το οποίο πρόσφατα επικρίθηκε ως ξεπερασμένο μοντέλο, κατάφερε να αμβλύνει τις πιθανότητες στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης