Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μέχρι 3.500 ευρώ τα αναδρομικά στο δημόσιο, 7% στους ναυτικούς αλλά και «κόφτης» για νέες διεκδικήσεις

Μέχρι 3.500 ευρώ τα αναδρομικά στο δημόσιο, 7% στους ναυτικούς αλλά και «κόφτης» για νέες διεκδικήσεις
Σύμφωνα με τους ειδικούς στα ταμεία το 11μηνο των αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, θα είναι μειωμένο κατά 20%
Αναδρομικά μέχρι 3.500 ευρώ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των ΟΤΑ αλλά και «κόφτη» σε ενδεχόμενες περαιτέρω διεκδικήσεις για τις άλλες περικοπές που έγιναν περιλαμβάνει η τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Δευτέρα 5/10/2020 στη Βουλή, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια η χορήγησή τους να γίνει εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου 2020.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στα ταμεία το 11μηνο των αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, θα είναι μειωμένο κατά 20%.
Στους συνταξιούχους του Δημοσίου επιστρέφονται τα ποσά από την μείωση του νόμου 4093/2012, που επέβαλλε κλιμακωτό «ψαλίδι» 5% - 10%-15% και 20% σε εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ, όπως προβλέπει η απόφαση 1277/2018 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη του ν.4093/2012, που αφορούσε στις περικοπές των συντάξεων Δημοσίου και των ΟΤΑ πάνω από τα 1.000 ευρώ. 

Σε  όλους  τους  δικαιούχους το μεσοσταθμικό ποσό των αναδρομικών κινείται σε 1.300 – 1.500 ευρώ, με εξαίρεση τα στελέχη του δημοσίου με μισθό άνω των 3.000 ευρώ που θα πάρουν μέχρι 3.500.


-Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα(πρωην  ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζων και ΟΑΕΕ) θα λάβουν πίσω τα ποσά του 11μηνου που αντιστοιχούν σε δυο μειώσεις και ειδικότερα τη μείωση 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε τα 300 ευρώ (νόμος 4051/2012), καθώς και τη μείωση της κύριας σύνταξης με κλίμακα 5%, 10%, 15%, 20% για αθροιστικά ποσά 1.000 ευρώ, 1.500, 2.000 και 3.000 στο άθροισμα κύριων  και επικουρικών αντίστοιχα
Σε ότι αφορά τον «κόστη» στην τροπολογία υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία όσοι δεν έχουν υποβάλει αγωγές,  η καταβολή των αναδρομικών κλείνει το θέμα και δεν μπορεί να διεκδικηθεί κάτι νέο.
Από την ημερομηνία καταβολής των χρημάτων καμιά άλλη απαίτηση δεν μπορεί να σταθεί.
Τα ποσά που θα καταβληθούν στους συνταξιούχους είναι άτοκα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα από το δημόσιο ή τρίτους και δεν μπορούν να δεσμευτούν ή να συμψηφιστούν με βεβαιωμένα χρέη, προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Ωστόσο θα φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Δηλαδή τα ποσά θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα χωρίς πρόστιμα.
Με την ίδια τροπολογία δίνονται επιπλέον αναδρομικά και στους συνταξιούχους ναυτικούς του πρ. ΝΑΤ καθώς επιστρέφεται για το 11μηνο, η μείωση 7% που είχε επιβληθεί από το 2012 και με βάση ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργών, στις κύριες συντάξεις των απόμαχων ναυτικών του πρώην ΝΑΤ.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω της ερμηνείας που δόθηκε στην απόφαση του ΣτΕ, δεν θα δοθούν αναδρομικά ποσά για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, αλλά και στα δώρα των συνταξιούχων. Αποτέλεσμα είναι οι δικαιούχοι αναδρομικών να είναι μόλις 1 εκατ., επί συνόλου 2,5 εκατ. συνταξιούχων.
Στην τροπολογία αποσαφηνίζεται ότι τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι είναι «ανεκχώρητα και ακατάσχετα».

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης