Τελευταία Νέα
Μπλε Φάκελος

Υπό πίεση η ΕΚΤ λόγω αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Προς νέα αύξηση του PEPP τον Δεκέμβριο 2020

Υπό πίεση η ΕΚΤ λόγω αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Προς νέα αύξηση του PEPP τον Δεκέμβριο 2020
Η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις να αυξήσει το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP), με τους αναλυτές ωστόσο να εκτιμούν ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν τον Δεκέμβριο
«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη, καθώς δέχεται πιέσεις να προχωρήσει σε αύξηση του έκτακτου προγράμματος πανδημίας, με τους αναλυτές να την τοποθετούν τον Δεκέμβριο.
O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος και τον Σεπτέμβριο 2020, πολύ μακριά από τον στόχο (λίγο κάτω από το 2%), εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.
Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο -0,3% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, από -0,2% τον Αύγουστo, σύμφωνα με την Eurostat, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 ετών.
Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο πακνός εκτιμάται ότι έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο, στο +1,8%, ενώ η ενέργεια τη μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του -8,2%.
Επιπλέον, εξετάζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη έχασε δυναμική, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών.
O flash PMI Σεπτεμβρίου υποχώρησε στις 47,6, κάτω από το όριο των 50 και σε χαμηλό 4 μηνών.
Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ είναι πιθανό να αναθεωρήσει προς τα κάτω τόσο τον πληθωρισμό όσο και τις εκτιμήσεις ανάπτυξης τον Δεκέμβριο.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιο θετικό σοκ για την τόνωση της εμπιστοσύνης (εμβόλιο, θεραπεία κ.λπ.), η ΕΚΤ θα πρέπει να μπει στον πειρασμό να λάβει νέα μέτρα προκειμένου να περιορίσει βραχυπρόθεσμα τους αποπληθωριστικούς κινδύνους. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να επανεξετάσει τον στόχο πληθωρισμού ή να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό το σενάριο είναι ακόμη πιο πιθανό εάν το ευρώ ενισχυθεί στα 1,20 έναντι του δολαρίου.
Image

Image

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης