Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κύπρος: Το Εθνικό Συμβούλιο καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας για τα Βαρώσια

tags :
Κύπρος: Το Εθνικό Συμβούλιο καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας για τα Βαρώσια
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων η Τουρκία κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών έχει αποφασίσει».
Την καταδίκη του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσε η ενέργεια της Τουρκίας σε σχέση με την επέκταση του παραλιακού μετώπου της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
Μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, του οποίου προήδρευσε ο Ν. Αναστασιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος ανέγνωσε κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Κούσιος, «το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, πέραν της ενημέρωσης που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των απόψεων που εκφράστηκαν από τα πολιτικά κόμματα, επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στη σημερινή παράνομη ενέργεια της Τουρκίας σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.
Το Εθνικό Συμβούλιο:
Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα.
Η δεύτερη παράγραφος είναι αυτή στην οποία διαφωνεί το ΕΛΑΜ.
Επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποία είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία».
Αμέσως μετά και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων απαράδεκτων η Τουρκία αποφάσισε σήμερα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά ότι «η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων η Τουρκία κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει αποφασίσει σήμερα.
Θεωρείται μια άκρως απαράδεκτη κατάσταση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης