Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O Erdogan ανοίγει νέα μέτωπα - Η απόφαση για την παραλία της Αμμοχώστου τινάζει στον αέρα το Κυπριακό - Ανησυχία από ΟΗΕ, Κομισιόν

O Erdogan ανοίγει νέα μέτωπα - Η απόφαση για την παραλία της Αμμοχώστου τινάζει στον αέρα το Κυπριακό - Ανησυχία από ΟΗΕ, Κομισιόν
Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση του Erdogan για άνοιγμα μέρους της παραλίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου
(upd4) Καμία διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης δείχνει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος όχι μόνο δεν συμμορφώνεται με τις συστάσεις της ΕΕ για τερματισμό των μονομερών ενεργειών, αλλά διαρκώς νέα μέτωπα.
Η απόφαση του για άνοιγμα μέρους της παραλίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο μεταξύ των Τουρκοκυπρίων όσο και στη διεθνή κοινότητα.
Ανήσυχη για τις εξελίξεις εμφανίζεται η Κομισιόν αλλά και ο ΟΗΕ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Erdogan έχει ξεκάθαρο στόχο: παρέμβαση υπέρ του εκλεκτού του πρωθυπουργού του ψευδοκράτους Ersin Tatar, ενόψει των «προεδρικών εκλογών» της Κυριακής (11/10/2020).
Η Λευκωσία ήταν ενήμερη για τις κινήσεις της Άγκυρας και προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Στο μεταξύ, άμεση ήταν η αντίδραση της Commision, που διά του Επίτροπου για θέματα διεύρυνσης, Oliver Varelli, διεμήνυσε πως το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε ο Erdogan «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή».
Την «ανησυχία» του για τις κινήσεις της Τουρκίας να ανοίξει την παραλία και την ακτογραμμή στα Βαρώσια (Αμμόχωστος)της Κύπρου εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres. Σημειώνεται ότι ο Guterres είχε εξαγγείλει την έναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, θέτοντας ως ορόσημο τις «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος.
Σημειώνεται ότι το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων παραμένει απροσπέλαστο για 46 χρόνια, καθώς βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το 1974 που καταλήφθηκε η Αμμόχωστος. Με την κίνηση Erdogan – Tatar άρχισε η διαδικασία ανοίγματος της παραλίας μπροστά από την πόλη, μήκους 1,5 χιλιομέτρου, ώστε να είναι προσβάσιμη στους πολίτες.

Διαλύεται η «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα

Η απόφαση του Erdogan προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο ψευδοκράτος, καθώς αργά το βράδυ της Τρίτης το Κόμμα του Λαού, του Kudret Özersay, αποφάσισε να αποχωρήσει από τον «κυβερνητικό» συνασπισμό του Tatar.
Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα philenews από την Κύπρο, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού δήλωσε ότι το UBP, το κόμμα του Tatar, αγνόησε τη στάση του συνασπισμού, ο οποίος επέμενε να ανοίξει το Βαρώσι βάσει του διεθνούς δικαίου.
Σημειώνοντας ότι το Βαρώσι δεν μπορεί να γίνει μέρος της «προεκλογικής» αντιπαράθεσης, τόνισε ότι η αιτία γι’ αυτό είναι o Tatar. Το Κόμμα του Λαού θα παραμείνει στην ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων, μέχρι τον σχηματισμό νέας «κυβέρνησης».

Guterres (ΟΗΕ): Ανησυχία για τις κινήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια – Όχι σε μονομερείς ενέργειες

Η Κύπρος προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας την εξέταση του θέματος της Αμμοχώστου στη βάση του άρθρου 35 της Χάρτας του ΟΗΕ.
Την «ανησυχία» του για τις κινήσεις της Τουρκίας να ανοίξει την παραλία και την ακτογραμμή στα Βαρώσια (Αμμόχωστος)της Κύπρου εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η θέση του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει αμετάβλητη και ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Ο ΓΓ του ΟΗΕ τονίζει την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις στη νήσο και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι ο Guterres «παροτρύνει όλα τα μέρη» να διεξαγάγουν «διάλογο προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές τους» και επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά του να συμβάλλει στο να καθίσουν τα μέρη στο ίδιο τραπέζι.
Σημειώνεται πως το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων παραμένει κλειστό από το 1974 όταν και τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αμμόχωστο.

Borrell (Κομισιόν): Η απόφαση Erdogan για Αμμόχωστο κάνει δύσκολη τη συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει μέρος της παραλίας στην Αμμόχωστο.
Η ανακοίνωση στην οποία προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος για την Αμμόχωστο «δεν βοηθά», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Josep Borrell, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι «θα αυξήσει τις εντάσεις και θα κάνει πιο δύσκολο το να υπάρξει συμφωνία σε μια δύσκολη κατάσταση για όλους μας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Όπως ανέφερε o Borrell, θα υπάρξει νέα ανακοίνωση με την οποία η ΕΕ θα ζητεί από την Τουρκία «να σταματήσει αυτή την ενέργεια».

Γερμανία: Περιττό και προκλητικό βήμα η απόφαση Erdogan για Αμμόχωστο

«Περιττό και προκλητικό βήμα» χαρακτήρισε την τουρκική ανακοίνωση σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert, εκφράζοντας την «λύπη» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τονίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Κάλεσε δε όλες τις πλευρές σε διάλογο.
«Στην Άγκυρα χθες ανακοινώθηκε το άνοιγμα για το κοινό ενός παραλιακού τμήματος του υπό τουρκικό στρατιωτικό έλεγχο κομματιού της Αμμοχώστου, Βαρώσια, στην Κύπρο.
Και αυτό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση το σημείωσε μετά λύπης.
Το status των Βαρωσίων είναι αντικείμενο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Από την σκοπιά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι ένα περιττό και προκλητικό βήμα, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες προσπάθειες να επιτευχθεί αποκλιμάκωση και μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Καλούμε τώρα όλα τα μέλη σε διάλογο και θα παρακολουθούμε επακριβώς την περαιτέρω εξέλιξη», δήλωσε πριν από λίγο ο Seibert.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Αναστασιάδη
 
Εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, πέραν της έκφρασης στήριξης από μέρους του Έλληνα Πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες συζήτησαν σύμφωνα με το sigmalive.com, τρόπους συντονισμού για αντιμετώπιση της νέας προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Έντονη αντίδραση από Akinzi

Οι ανακοινώσεις των Erdogan-Akinzi προκάλεσαν την έντονη αντίδραση για του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Mustafa Akinci.
Όπως υποστήριξε, οι αποφάσεις για την Αμμόχωστο αποτελούν ντροπή για τη «δημοκρατία» μας.
Αυτές οι διευθετήσεις, προσθέτει, έγιναν ώστε η Άγκυρα να δώσει πλεονέκτημα σε ένα εκ των υποψηφίων και για να δημιουργήσει άλλη μια διάσταση της παρέμβασης της στις «εκλογές».
«Όσο αφορά τα όσα γίνονται στην περίκλειστη Αμμόχωστο, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε ότι δεν θα έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσα και στο παρελθόν, να είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να μην αποτελούν εμπόδιο για τη λύση, αλλά συμβάλουν στη λύση.
Καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προετοιμάζεται για την άτυπη πενταμερή 5+1 μετά τις εκλογές, αυτοί που προσπαθούν να κάνουν βήματα στα Βαρώσια πριν τις εκλογές, οδηγούν τους Τουρκοκύπριους σε μια δύσκολη κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Akinzi και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτά τα βήματα με ελεύθερη βούληση.

Ρωσία: Απαράδεκτη η απόφαση της Τουρκίας για άνοιγμα των Βαρωσίων

Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο της περιοχής των Βαρωσίων που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Σοβαρή ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις περί ανοίγματος τμήματος των Βαρωσίων της περίκλειστης περιοχής της πόλης Αμμοχώστου (Κυπριακή Δημοκρατία).
Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση για το άνοιγμα της έκτασης των Βαρωσίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ επισημαίνεται ότι οι μονομερείς ενέργειες, που παραβιάζουν τις ληφθείσες κατά το παρελθόν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ζήτημα. «Η Ρωσική Ομοσπονδία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει συνεπής στους τρόπους διευθέτησης που ορίζονται από τις εν λόγω αποφάσεις και είναι έτοιμη να συνδράμει στην εφαρμογή τους», αναφέρεται την ανακοίνωση.
Επίσης στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η ταχύτερη επανέναρξη των συνομιλιών για την τελική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος θα επέτρεπε να δημιουργηθεί μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα, η οποία θα συνέβαλε στην εύρεση συμβιβασμών, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των Βαρωσίων.

Γιατί τα Βαρώσια έχουν σημασία για το Κυπριακό

Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια) είναι τμήμα της πόλης το οποίο παρέμεινε κλειστό από το 1974 έως σήμερα.
Αμέσως μετά την εισβολή, ο τουρκικός στρατός περιέφραξε την περιοχή στην οποία απαγορεύεται η είσοδος σε όλους πλην του προσωπικού του τουρκικού στρατού και των Ηνωμένων Εθνών.
Αποτέλεσε για χρόνια πεδίο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ σε όλα τα σχέδια που τέθηκαν μέχρι σήμερα στο τραπέζι προβλέπεται η επιστροφή της υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία προωθεί σχέδια ανοίγματος και εποικισμού της πόλης, ενώ ο Erdogan υποστηρίζει δημοσίως ότι, μετά και το ναυάγιο των τελευταίων διαπραγματεύσεων, η περιοχή δεν μπορεί να αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων.
Εμπόδιο στα σχέδια της Άγκυρας, ωστόσο, αποτελούν τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία καλούν την Τουρκία να επιτρέψει στους νόμιμους κατοίκους της Αμμοχώστου να επιστρέψουν στις εστίες τους υπό τα Ηνωμένα Έθνη.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η Τουρκία θεωρεί και αναμένεται να υποστηρίξει ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις δεν παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα, καθώς το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου δεν επηρεάζει περιουσίες και τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας των ελληνοκυπρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης