Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Mε Ελλάκτωρα +5%, Εθνική +4% αλλά με χαμηλές συναλλαγές, το ΧΑ +1,02% στις 648 μον. – Επί 3 μήνες η αγορά μεταξύ 610 - 660 μον.

Mε Ελλάκτωρα +5%, Εθνική +4% αλλά με χαμηλές συναλλαγές, το ΧΑ +1,02% στις 648 μον. – Επί 3 μήνες η αγορά μεταξύ 610 - 660 μον.
Ο Γενικός Δείκτης χωρίς δυναμική και τζίρο επαναπροσέγγισε την αντίσταση των 650 μονάδων μετά από 13 συνεδριάσεις
(upd14) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 648 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 652 μονάδες με επίκεντρο τα κέρδη σε Ελλάκτωρα +5,09% και Εθνική +3,9% αλλά με την αβεβαιότητα των επενδυτών να παραμένει τόσο με τις εξελίξεις με την πανδημία όσο και με τα ελληνοτουρκικά καθώς η Τουρκία αντί να κλείνει, ανοίγει νέα μέτωπα.
Ωστόσο, οι ανοδικές κινήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα δεν συνοδεύονται με ικανοποιητικές συναλλαγές, με πιθανότητα να εγκλωβίσουν νέα κεφάλαια ειδικότερα στις τράπεζες όπου το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό.....
Ο Γενικός Δείκτης χωρίς δυναμική και τζίρο - αν και ήταν ενισχυμένος συγκριτικά με τις τελευταίες συνεδριάσεις -  επαναπροσέγγισε τις 650 μονάδες μετά από 13 συνεδριάσεις.

Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική στο +3,9% και ακολούθησαν  Πειραιώς +2,2%, Alpha Bank +1,71% και Εurobank +1,27%.
Eπίσης, κέρδη +7,65% κατέγραψε το Cairo Mezz στα 0,0929 ευρώ  ενώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο μεταξύ 0,09 και 0,10 ευρώ θα σταθεροποιηθεί σε πρώτη φάση.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε ο Ελλάκτωρας +5,09% ενώ προς τα τέλη του Νοεμβρίου του 2020, νωρίτερα δηλαδή από το πρώτο τρίμηνο του 2021 που αρχικώς είχε αναφερθεί, ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest θα ενεργοποιήσει την option για να αποκτήσει επιπλέον 12,5% των μετοχών του Ελλάκτωρα που ανήκει στον Λ. Μπόμπολα, και να φτάσει περίπου στο 20%.
Ανοδικά, ακολούθησαν ΟΠΑΠ +3,62%, Τέρνα Ενεργειακή +3,51%, Τιτάνας +2,71%, ΔΕΗ +2,59% ενώ πιέσεις ασκήθηκαν σε Motor Oil -2,9%, Aegean -2,56%
και ΕΥΔΑΠ -2,19%
Στα τραπεζικά νέα, η πρόταση της bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος στηρίζεται σε μια απλή παραδοχή, θα μεταφερθούν προβληματικά δάνεια έως 40-45 δισεκ. στην bad bank και κάποιος πρέπει να καλύψει την μαύρη τρύπα που υπολογίζεται σε 8 με 10 δισεκ.
Η ΤτΕ μετά από κοπιώδεις προσπάθειες… κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εισφέρει τα απαραίτητα 8 με 10 δισεκ. ευρώ.
Από την άλλη, το ελληνικό δημόσιο δεν συναινεί να δαπανήσει 8-10 δισεκ. από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 25 δισ για τις τράπεζες καθώς από την μια έχουν ξεκάθαρη στόχευση την εξυπηρέτηση του χρέους και από την άλλη δεν έχει άλλα περιθώρια στήριξης της οικονομίας λόγω του κορωνοιού
Επίσης, η υφιστάμενη λύση του Ηρακλή με τιτλοποιήσεις NPEs και παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις είναι η άμεση λύση για την αντιμετώπιση των  κόκκινων  δανείων ενώ μια  bad bank απαιτεί περίπου 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν ότι δεν μπορεί να εξεταστεί η χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού καθώς θα στείλει λάθος μηνύματα στις αγορές, ενώ θα αποδείχθεί δύσκολο να πάρουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης  καθώς έχουν άλλη στόχευση και προσανατολισμό.
Στα ελληνοτουρκικά, σε νέες προκλήσεις επιδίδεται η Τουρκία και ο Recep Tayyip Erdogan δυναμιτίζοντας το κλίμα και συντηρώντας την ένταση με την Ελλάδα.
Λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τη στιγμή που υποτίθεται ότι πλέον, η διπλωματία έχει λάβει τον λόγο, η Άγκυρα εκδίδει NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά ανήμερα της Εθνικής Επετείου στις 28 Οκτωβρίου, ενώ ανοίγει την παραλιακή ζώνη της κλειστής περιοχής στην Αμμόχωστο.
Στην αγορά ομολόγων συνεχίζεται η  χειραγώγηση από την ΕΚΤ μέσω του Προγράμματος Πανδημίας με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο να έχει βελτιωθεί σημαντικά στο 0,87% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,76% - πλησίον του ιστορικού χαμηλού 0,75% - και με το μεταξύ τους spread στις 13 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 136 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,35% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,56%.
Λίγο πριν τις 15:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην  Εθνική +4,87%....αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με οδηγό τον Ελλάκτωρα και ο ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +3,03% και ο Γενικός Δείκτης στο 1,56%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,02% στις 648 μονάδες έχοντας υψηλό στις 652,03 μονάδες και χαμηλό 643,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα αν και ήταν ενισχυμένος σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,8 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 28 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,8 εκατ.ευρώ και όγκου 1,08 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 844 χιλ. ευρώ, ο ΟΤΕ 33 χιλ. τεμάχια αξίας 414 χιλ. ευρώ και η ΔΕΗ 200 χιλ. τεμάχια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος 36 χιλ. τεμάχια αξίας 351 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 34 χιλ. τεμάχια αξίας 347 χιλ. ευρώ και η BYTE COMPUTER 673 χιλ. τεμάχια αξίας 720 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 648 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 650 μονάδων και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες
Στην  πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 625 μονάδες και ακολουθούν οι 610-600 και οι 580 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 314 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 315-320 μονάδων και ακολουθούν οι 330-340 και οι 350 μονάδες  
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι 290 μονάδες και οι 280 μονάδες

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της Alpha bank

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Alpha bank ήταν σηματωρός για πολλά χρόνια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κυρίως λόγω μιας διαφοράς που είχε έναντι των άλλων τραπεζών, τα ισχυρά της κεφάλαια.
Τα θετικό στοιχείο είναι ότι η Alpha Bank διαθέτει κεφάλαια 8,5 δισεκ. και κεφαλαιακό μαξιλάρι 3,1 δισεκ. και ταυτόχρονα το χαμηλότερο DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 3,1 δισεκ.
Η τιτλοποίηση προβληματικών δανείων 10,6 δισεκ. ονόματι Galaxy, θα επιφέρει μια κεφαλαιακή επιβάρυνση 2 δισεκ. ευρώ περίπου.
Οι προσφορές θα υποβληθούν 20 Οκτωβρίου με την Pimco και την DK να είναι οι δύο βασικότεροι διεκδικητές με την Pimco όμως να έχει κάποιο προβάδισμα.
Και ενώ η Alpha bank συνεχίζει να διατηρεί το κεφαλαιακό της προβάδισμα αυτό δεν έχει μεταφραστεί στην χρηματιστηριακή αξία που ανέρχεται σε 810 εκατ ευρώ βρίσκεται στην 3η θέση…
Πιθανότατα μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Galaxy να υπάρξει κάποιας μορφής χρηματιστηριακή ανάκαμψη στην μετοχή της Alpha bank.
Από την άλλη, αρνητικό αποτελεί το γεγονός ότι ενώ διαθέτει τον χαμηλότερο DTC στα 3,1 δισεκ. (θετικός παράγοντας) εμφανίζει το χαμηλότερο coverage ratio 44,4% έχει λάβει τις χαμηλότερες προβλέψεις.
Μια ιδιαιτερότητα της bad bank την οποία μπορεί να εξετάσει η Alpha bank είναι ότι εφόσον κριθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια σενάριο βασικό… και προχωρήσει η πρόταση – σενάριο υψηλής αβεβαιότητας - … θα ευνοηθούν οι τράπεζες με χαμηλό δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις.

Η επικαιρότητα

Έντονη ανησυχία επικρατεί παγκοσμίως για την επέλαση της επιδημίας του κορωνοϊού και κυρίως για την εξέλιξη της τους επόμενους μήνες δεδομένου ότι σε ήδη βαριά πληγείσες περιοχές, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, αναμένεται νέα έξαρση κρουσμάτων λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.
Στις ΗΠΑ, πολλοί κυβερνήτες  ανακοινώνουν νέα περιοριστικά μέτρα, τη στιγμή που ο πρόεδρος Trump χαρακτήρισε ευλογία από το Θεό το γεγονός ότι κόλλησε κορωνοϊό, εκφράζοντας την πρόθεση του να χορηγήσει δωρεάν στους Αμερικάνους πολίτες τα φάρμακα που του χορηγήθηκαν.
Στην Ευρώπη ολοένα και περισσότερα κράτη αναφέρουν ρεκόρ κρουσμάτων καθημερινά, παραπέμποντας σε αριθμούς της περασμένης άνοιξης, τη στιγμή πάντως που έξι στους δέκα Ευρωπαίους δηλώνουν ήδη κουρασμένοι με τα μέτρα κατά της επιδημίας.
Στο κόκκινο εξακολουθούν να παραμένουν Ινδία και Λατινική Αμερική, ενώ πολύ βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην Κίνα, η οποία φαίνεται να διατηρεί υπό πλήρη έλεγχο τον κορωνοϊό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,06 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 36,2 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, προσεγγίζουν τα 25,3 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα,αν και οι  επιστήμονες επισημαίνουν ότι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα στην Αττική, αυτά δεν παρουσιάζουν μια εκθετική, μια μεγάλη αύξηση που θα καθιστούσε αναγκαία και απαραίτητη την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων.
Πάντως, είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι αν τις επόμενες ημέρες υπάρξει νέα έξαρση μολύνσεων, το επόμενο βήμα θα είναι χωρίς αμφιβολία, η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, κάτι άλλωστε που πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Κύριο μέλημα των επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών είναι να μειωθούν όσο το δυνατόν τα κρούσματα εντός των επόμενων εβδομάδων και πριν πέσει η θερμοκρασία, κάτι που θα σημάνει περισσότερους συγχρωτισμούς σε κλειστούς χώρους και άρα περισσότερες μολύνσεις.
Εν τω μεταξύ συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία Astrazeneca για την παραλαβή 3,5 εκατ. δόσεων εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό ανέφερε σε ρεπορτάζ του ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κανάλι, η πρώτη παρτίδα με 3,5 εκατ. δόσεις θα φτάσει στην Ελλάδα έως το τέλος του 2020 και αμέσως θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προτεραιότητα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.
Να σημειώσουμε ότι το εμβόλιο της Astrazeneca βρίσκεται στην τρίτη φάση έρευνας, δηλαδή στις δοκιμές σε ανθρώπους, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν παρενέργειες, αλλά κυρίως το ποσοστό αποτελεσματικότητας και η διάρκεια ανοσίας που παρέχει.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20.947 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 424.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 8/10 στις ασιατικές αγορές, μετά τα κέρδη της Wall Street και τις ελπίδες πως θα υπάρξουν —κάποια τουλάχιστον— μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία υφίσταται πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Κλειστές θα παραμείνουν οι αγορές στην Κίνα έως σήμερα 8 Οκτωβρίου, λόγω της αργίας για τους εορτασμούς της «Χρυσής Εβδομάδας».
Στις υπόλοιπες αγορές ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,96%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,41%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα με άνοδο +0,21% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +1,09%.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ανοδικά και η Wall Street

Κέρδη καταγράφονται σήμερα 8/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω προσδοκιών για ένα στοχευμένο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ, το οποίο θα αφορά τις αεροπορικές εταιρείες που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πάγωσε τις συζητήσεις για μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία.
Εν τω μεταξύ, πτώση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ στις αρχές Οκτωβρίου 2020.
Οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 9.000 στις 840.000.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 1 εκατ. ευρώ στα 10,98 εκατ. στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1,3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,4% και  ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,50%, ο S&P στο +0,70% και ο Nasdaq στο +0,45% και το ETF GREC καταγράφει κέρδη +0,61% (20,59 δολ.)

Κέρδη στις τράπεζες αλλά με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με την Εθνική να ξεχωρίζει. 
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1730 ευρώ, με άνοδο +3,9% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,07 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5340 ευρώ, με άνοδο +1,71%, με όγκο 9,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 824 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,14 ευρώ, με άνοδο +2,2% με όγκο 693 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 498 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3759 ευρώ, με άνοδο +1,27% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4765 ευρώ, με άνοδο +0,21% και με κεφαλαιοποίηση 212 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1790 ευρώ, με άνοδο +3,47% και όγκο 223 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 83 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,44 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 267 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε ο Ελλάκτωρας +5%

Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο Ελλάκτωρας +5,09% και ακολούθησαν ΟΠΑΠ +3,62%, Τέρνα Ενεργειακή +3,51%,, ΔΕΗ.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Motor Oil, Aegean, ΕΥΔΑΠ
Η Coca Cola έκλεισε στα 21,50 ευρώ, με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση στα 7,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,56 ευρώ, με άνοδο +0,72% και αποτίμηση 5,91 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,5450 ευρώ, με άνοδο +2,59% και αποτίμηση 1,29 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3350 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 542 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,59 ευρώ, με άνοδο +3,62% και αποτίμηση 2,93 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,36 ευρώ, με άνοδο +2,71% και κεφαλαιοποίηση 937 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,67 ευρώ, με άνοδο +1,3% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,04 ευρώ, με πτώση -2,9% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,90 ευρώ με άνοδο +0,41% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,58 ευρώ, με πτώση -0,82% και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,71 ευρώ, με πτώση -2,19% και κεφαλαιοποίηση 715 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,17 ευρώ, με άνοδο +1,71% και κεφαλαιοποίηση 217 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0308 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 29 εκατ. ευρώ.

Σημαντική βελτίωση στα ομόλογα με το ελληνικό 10ετές 0,87% και στο ιταλικό 10ετές στο 0,76%

Συνεχίζονται οι αγορές και σήμερα 8/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην Ιταλία.
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,87% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,76%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,89% με το αμερικανικό 10ετές 0,77% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 67 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,88 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,13% και απόδοση πώλησης 0,11%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,79%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,91%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,86% με απόδοση αγοράς 0,87% και απόδοση πώλησης 0,85%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,66 μονάδες βάσης και 1,21% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 138,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 149,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 139 μονάδες βάσης από 143 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 136 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,36% ή 136 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Συνεχίζονται οι αγορές της ΕΚΤ στα ομόλογα της Ν. Ευρώπης – Το 10ετές ιταλικό πλησίον στο ιστορικό χαμηλό

Συνεχίζονται οι αγορές και σήμερα 8/10 στην ιταλική αγορά ομολόγων, με το 10ετέςστο 0,76% πλησίον του ιστορικού χαμηλού 0,75% όπως και στις υπόλοιπες αγορές της Ν. Ευρώπης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 8 Οκτωβρίου 2020 στο 0,76%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/10/2020 στο -0,52% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,19% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,20% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,20% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,76% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,43%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης