Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Κίνδυνος να επιστρέψει η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ στο δ΄ τρίμηνο του 2020

Rabobank: Κίνδυνος να επιστρέψει η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ στο δ΄ τρίμηνο του 2020
Αρκετοί είναι υφεσιακοί κίνδυνοι που συγκλίνουν στο δ’ τρίμηνο, και οι οποίοι θα μπορούσαν να διαταράξουν την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Αρκετοί είναι υφεσιακοί κίνδυνοι που συγκλίνουν στο δ’ τρίμηνο του 2020, και οι οποίοι θα μπορούσαν να διαταράξουν την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank, που προσθέτει πως την επόμενη φορά που θα συναντηθούν οι επικεφαλής της Fed το περιβάλλον θα είναι θυελλώδες.
Mέρα με τη μέρα γίνεται ολοένα περισσότερο κατανοητό πως ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο τα γεγονότα δεν παίζουν πλέον κανέναν, μα κανέναν ρόλο.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μίντια και η κοινωνικοοικονομική πόλωση υποδεικνύουν πως προτιμούμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα γεγονότα ευθυγραμμίζονται με τη βούλησή μας.
Αυτό ισχύει και για την παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα.
Το debate των δύο υποψήφιων αντιπροέδρων, του Μike Pence (Ρεπουμπλικανοί) και της Kamala Harris (Δημοκρατικοί), ως επί το πλείστον ανέδειξε τη δημοσιογραφική ανεπάρκεια του συντονιστή, καθώς επέτρεψε στους δύο πολιτικούς να αποφύγουν τις δύσκολες ερωτήσεις.
Έπειτα από όλα αυτά υπάρχει λόγος να αναρωτηθεί κανείς ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις;
Οι δημοσκοπήσεις, σε κάθε περίπτωση, ποικίλλουν…
Το CNN ανέδειξε νικήτρια τη Harris με 59% έναντι 38% του Pence.
Από την Telemundo προέκρινε τον Pence με 76% έναντι 24% της Harris.
Από ό,τι φαίνεται, λοιπόν, το ντέρμπι είναι ισόπαλο…
Ίσως η πιο σωστή ερώτηση θα ήταν οι οπαδοί ποιου κόμματος ενθουσιάστηκαν περισσότερο από την εμφάνιση του υποψηφίου τους, προσθέτει η Rabobank, προβαίνοντας σε έναν σαφή υπαινιγμό για την ουδετερότητα των μέσων ενημέρωσης.
Διαφορετικά, πώς μπορούν να εξηγηθούν τόσο μεγάλες αποκλίσεις;
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ξαναχτύπησε.
Ο Trump ανακοίνωσε ότι το φάρμακο με το οποίο θεραπεύτηκε είναι σημαντικότερο από το εμβόλιο και πως το προϊόν της Regeneron σύντομα θα διατίθεται δωρεάν.
Πράγματι, ο Trump είπε ότι θέλει όλοι να έχουν την ιατρική περίθαλψη, καθώς, όπως είπε, «δεν ήταν δικό σας λάθος…, ήταν λάθος της Κίνας. Και η Κίνα πρόκειται να πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα».
Σχετίζεται αυτή η δήλωση με την ιστορία του Bloomberg που κάνει λόγο για επικείμενη λήψης δράσης των ΗΠΑ κατά της Tencent και της Ant Financial για να σταματήσει η Κίνα να επεκτείνει τις πλατφόρμες ψηφιακών πληρωμών της;
Ή μήπως σχετίζεται με τον Mike Pompeo, που προσπαθεί να σχηματίσει μια ασιατική εκδοχή του ΝΑΤΟ;
Εν τω μεταξύ, πριν από το debate των αντιπροέδρων βγήκαν τα πρακτικά της Fed.
Όπως σημειώνει η Rabobank, αυτά αντιπροσωπεύουν το ρητό «Η ησυχία πριν από την καταιγίδα».
Συγκεκριμένα, τα πρακτικά αποκάλυψαν διαφωνία στο πλαίσιο της FOMC σχετικά με το guidance για τα επιτόκια.
Όσο βρισκόμαστε σε ένα πανδημικό περιβάλλον, αυτό μπορεί να μην έχει μεγάλη σημασία.
Ωστόσο, «όσο πλησιάζουμε στην έξοδο από την κρίση, η πρακτική της ευέλικτης μέσης στόχευσης του πληθωρισμού μπορεί να αποτελέσει κακοφωνία».
Τα πρακτικά έδειξαν επίσης ότι οι οικονομικές προοπτικές (και συνεπώς οι προβλέψεις της FOMC) συμπεριλαμβάνουν νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ.
Αν δεν υπάρξει, δε, δημοσιονομική βοήθεια, ο ρυθμός ανάκαμψης θα μπορούσε να είναι βραδύτερος από τον αναμενόμενο.
Εν ολίγοις, «ξηλωθείτε»!
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί πριν από τις εκλογές, ακόμα και αν ο οικονομικός σύμβουλος του Donald Trump Larry Kudlow δεν βρίσκεται στο προσκήνιο.
Η Rabobank καταλήγει πως αρκετοί ανεμοστρόβιλοι συγκλίνουν στο δ’ τρίμηνο που θα μπορούσαν να διαταράξουν την οικονομική ανάκαμψη και ότι την επόμενη φορά που θα συναντηθεί, μετά την ημέρα των προεδρικών εκλογών, η Fed το περιβάλλον θα είναι θυελλώδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης