Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg (NATO): Η Συμμαχία θα αποσύρει τις δυνάμεις της από το Αφγανιστάν μαζί με τις ΗΠΑ

Stoltenberg (NATO): Η Συμμαχία θα αποσύρει τις δυνάμεις της από το Αφγανιστάν μαζί με τις ΗΠΑ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg επανέλαβε την απόφαση της Συμμαχίας να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Αφγανιστάν "μαζί" με τις ΗΠΑ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg επανέλαβε την απόφαση της Συμμαχίας να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Αφγανιστάν "μαζί" με τις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων έως τα Χριστούγεννα.
"Αποφασίσαμε μαζί να πάμε στο Αφγανιστάν.
Θα κάνουμε μαζί τις προσαρμογές των δυνάμεων και θα φύγουμε μαζί από τη χώρα", δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου μαζί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev.
Η αποστολή Resolute Support του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αριθμεί 12.000 στρατιώτες από 38 χώρες, εκ των οποίων οι 8.600 είναι Αμερικανοί. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει επίσης και άλλες δυνάμεις στη χώρα.
Οι ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις 22 Οκτωβρίου.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ενόχλησή τους από τις ανακοινώσεις του προέδρου Trump για το θέμα αυτό και το Πεντάγωνο διαβεβαίωνε κάθε φορά πως καμιά απόφαση δεν θα ληφθεί μονομερώς.
Ο Donald Trump, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, τη βούλησή του να αποσύρει όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες από το Αφγανιστάν έως τα Χριστούγεννα, δηλαδή γρηγορότερα από την ημερομηνία που προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν.
Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν η απόφαση αφορά τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στις τάξεις της αποστολής του ΝΑΤΟ.
Ο Jens Stoltenberg επέμεινε στην ανάγκη να αποφευχθεί το Αφγανιστάν να ξαναγίνει "ένα άσυλο για τους τρομοκράτες".
"Πήγαμε στο Αφγανιστάν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, μετά την επίκληση του άρθρου 5. Η αποστολή του ΝΑΤΟ αριθμούσε στην αρχή περισσότερους από 100.0000 στρατιώτες που μετείχαν σε επιχειρήσεις μάχης. Σήμερα το ΝΑΤΟ έχει 12.000 στρατιώτες που έχουν αναλάβει να συμβουλεύουν και να εκπαιδεύουν τις αφγανικές δυνάμεις", υπενθύμισε.
"Από αυτά στρατεύματα, μεγάλο μέρος είναι ευρωπαϊκά και καναδικά", διευκρίνισε.
"Η λήψη των αποφάσεων θα βασίζεται σε συνάρτηση με τις συνθήκες επί του πεδίου", δήλωσε ο Stoltenberg.
Θα ληφθούν "από κοινού" μεταξύ των συμμάχων, επέμεινε. "Το μήνυμα δεν έχει αλλάξει", κατέληξε.
Ο Jens Stoltenberg είχε παρουσιάσει τη θέση της Συμμαχίας στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας στις 12 Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης