Τελευταία Νέα
Διεθνή

Enria (SSM): Να μην αποκόβονται οι θυγατρικές από τις μητρικές τράπεζες – Να συμφωνηθεί πλαίσιο αλληλοβοήθειας

Enria (SSM): Να μην αποκόβονται οι θυγατρικές από τις μητρικές τράπεζες – Να συμφωνηθεί πλαίσιο αλληλοβοήθειας
Νέα πρόταση για τις διασυνοριακές τράπεζες για ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης κατέθεσε ο SSM
Την προώθηση της διασυνοριακής ενσωμάτωσης τραπεζικών ομίλων προτείνουν σε ανάλυσή τους ο Andrea Enria, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και ο Edouard Fernandez-Bollo, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι είναι ένα βήμα προς την τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη, η οποία παραμένει ημιτελής.
Πιστεύεται ευρέως ότι, σε περιόδους κρίσης, οι μητρικές εταιρείες θα προστατεύουν τα δικά τους συμφέροντα και ότι οι αρχές καταγωγής θα δώσουν προτεραιότητα στην εκπλήρωση της εθνικής τους αποστολής.
Για να ξεπεραστεί αυτό θα ήταν χρήσιμο να προσφερθεί στους τραπεζικούς ομίλους η επιλογή οι θυγατρικές και οι μητρικές εταιρείες να συνάψουν επίσημη συμφωνία για να παρέχουν η μία στην άλλη υποστήριξη ρευστότητας και να συνδέουν αυτήν την υποστήριξη με τα σχέδια αποκατάστασης του ομίλου τους.
Image

Αναλυτικά η πρόταση

Η τραπεζική ένωση δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί μια πραγματικά ολοκληρωμένη αγορά: οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να κατατάσσονται σε εθνικό επίπεδο, εν μέρει λόγω της έλλειψης ενός πραγματικά ευρωπαϊκού δικτύου ασφαλείας και επίμονων κανονιστικών εμποδίων.
Επιπλέον, μετά την κατάρρευση της Lehman και κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημόσιου χρέους, υπήρξαν πολλές δυσκολίες διασυνοριακού συντονισμού κατά τη διαχείριση κρίσεων εντός διασυνοριακών ομάδων.
Ως αποτέλεσμα αυτού, μας έχουν μείνει μια μεγάλη κληρονομιά μέτρων οριοθέτησης και εξασθενημένης εμπιστοσύνης μεταξύ των εθνικών αρχών.
Αυτό είναι μέρος της διαρθρωτικής ανεπάρκειας που εξακολουθεί να πλήττει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα - τη χαμηλή κερδοφορία, τη χαμηλή απόδοση κόστους και την πλεονάζουσα ικανότητα της αγοράς.
Καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που εγείρει η πανδημία του coronavirus (COVID-19), πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στις ενέργειες που απαιτούνται για την προώθηση της ενσωμάτωσης των τραπεζικών δραστηριοτήτων στην τραπεζική ένωση.
Και αυτό σημαίνει, πρωτίστως, να επικεντρωθούμε στη λειτουργία τραπεζικών ομίλων με δραστηριότητες σε διαφορετικά κράτη μέλη.
Φυσικά, ο απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ενιαίας αγοράς.
Σε αυτήν την ανάλυση, θα υπογραμμίσουμε την ανάγκη συνδυασμού του δρόμου προς μεγαλύτερη ενοποίηση με διασφαλίσεις για θυγατρικές τραπεζικών ομίλων που βρίσκονται σε διαφορετικό κράτος μέλος από τη μητρική τους τράπεζα.
Αυτό θα διασφαλίσει ότι, σε περίπτωση κρίσης, θα λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα των εθνικών πελατών και αγορών, ιδίως έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων.
Πιστεύουμε ότι η τραπεζική ένωση και οι μηχανισμοί που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, μπορούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη σε λύσεις συνεργασίας που εξισορροπούν τις νόμιμες εκκλήσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων με την εξίσου νόμιμη ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εσωτερική αγορά.
Εάν θέλουμε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στη διαχείριση κρίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο των σχεδίων αποκατάστασης και επίλυσης ομίλων, καθώς και την πρακτική εφαρμογή τους.

Η "οριοθέτηση" αποτελεί εμπόδιο για ολοκληρωμένες αγορές

Οι αρχές υποδοχής ήταν παραδοσιακά απρόθυμες να επιτρέψουν σε διασυνοριακούς ομίλους να διαχειρίζονται κεφάλαια και ρευστότητα σε επίπεδο ομίλου σε μια ομάδα που ιδρύθηκε από τη μητρική εταιρεία.
Πιστεύεται ευρέως ότι, σε περιόδους κρίσης, οι μητρικές εταιρείες θα προστατεύουν τα δικά τους συμφέροντα και ότι οι αρχές καταγωγής θα δώσουν προτεραιότητα στην εκπλήρωση της εθνικής τους αποστολής.
Αυτό θα προκαλούσε σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με το εάν θα σώσει διαφορετικά μέρη του ομίλου ή εάν θα θυσιάσει τα συμφέροντα των εθνικών ενδιαφερομένων προς όφελος της μητρικής εταιρείας.
Επιπλέον, οι καθαρά συμβατικές ρυθμίσεις δεν θεωρήθηκαν επαρκώς αποτελεσματικές, καθώς ενδέχεται να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε περιόδους κρίσης.
Οι εντάσεις που σημειώθηκαν κατά την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, όπου ορισμένοι όμιλοι διαλύθηκαν σε εθνικό επίπεδο για να καταστήσουν την κρίση τους διαχειρίσιμη μέσω της χρήσης εθνικών εργαλείων, επιβεβαίωσαν αυτήν την αρνητική στάση.
Ενόψει μιας τέτοιας έλλειψης βεβαιότητας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τα ad hoc μέτρα οριοθέτησης που παγιδεύουν κεφάλαια και ρευστότητα σε μεμονωμένα κράτη μέλη μπορεί να φαίνονται κατάλληλη λύση για τις χώρες υποδοχής.
Ως αποτέλεσμα, η οριοθέτηση έγινε ευρέως διαδεδομένη.
Από την οικονομική κρίση, ωστόσο, η προσέγγιση αυτή καθυστέρησε αναμφισβήτητα την πρόοδο στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς.
Αυτό είναι σαφώς ένα παράδοξο, και σίγουρα δεν είναι η βέλτιστη λύση για την Ευρώπη, και ιδιαίτερα για την τραπεζική ένωση.
Επί του παρόντος, ένα συνολικό ικανοποιητικό επίπεδο κεφαλαίου και ρευστότητας σε επίπεδο ομίλων συχνά συνοδεύεται από μια ασύμμετρη κατανομή μεταξύ της μητρικής εταιρείας, με σχετικά λεπτά προληπτικά αποθέματα ασφαλείας και τοπικές θυγατρικές, με σημαντικό πλεονάζον κεφάλαιο και ρευστότητα.
Η "οριοθέτηση" εμποδίζει ολοκληρωμένες αγορές και αυτό συνεπάγεται κόστος.
Υπάρχουν βραχυπρόθεσμα κόστη, καθώς η οριοθέτηση μπορεί να ενισχύσει το κόστος κάθε κρίσης.
Όπως και στο δίλημμα του φυλακισμένου, η συνεργασία μπορεί να μην είναι η κοινώς επιλεγμένη στρατηγική, αλλά θα έκανε όλους καλύτερα.
Υπάρχουν επίσης μακροπρόθεσμα και διαρθρωτικά κόστη, καθώς το κεφάλαιο και η ρευστότητα κατανέμονται αποτελεσματικότερα όταν μπορούν να ρέουν ελεύθερα.
Οι απαιτήσεις ρευστότητας που εφαρμόζονται σε μεμονωμένο τραπεζικό επίπεδο και τα εθνικά μέτρα οριοθέτησης ενδέχεται να εμποδίζουν τις μητρικές εταιρείες να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους πόρους ρευστότητάς τους εντός του ομίλου, ακόμη και εντός της τραπεζικής ένωσης.
Περίπου 200 δισ. ευρώ ρευστών περιουσιακών στοιχείων υψηλής ποιότητας (HQLA) δεν είναι μεταβιβάσιμα σε διασυνοριακές θυγατρικές σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας σε ατομικό επίπεδο, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της κεντρικής διαχείρισης ρευστότητας.
Όμως, η ευρύτερη συγκέντρωση ρευστών πόρων και, ιδανικά, του κεφαλαίου, εγείρει το ζήτημα των διασφαλίσεων που ισχύουν για τους εθνικούς ενδιαφερόμενους όταν οι τράπεζες - είτε η μητρική εταιρεία είτε μία ή περισσότερες από τις θυγατρικές της - αρχίζουν να βλέπουν σημάδια επιδείνωσης της χρηματοοικονομικής θέσης.

Σύνδεση συμφωνιών υποστήριξης με σχέδια αποκατάστασης

Μέσω του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας και εξυγίανσης, η τραπεζική ένωση έχει εξαλείψει τη διάκριση μεταξύ της εποπτικής αρχής της μητρικής εταιρείας και των αρχών υποδοχής των θυγατρικών της.
Έχουμε τώρα ενιαίες εποπτικές αρχές και αρχές εξυγίανσης που είναι από τη φύση τους ευρωπαϊκές, και ως εκ τούτου δεσμεύονται να προστατεύουν τα συμφέροντα όλων των ευρωπαίων πολιτών.
Πρέπει να είμαστε σε θέση να το αξιοποιήσουμε για να προωθήσουμε μια πιο ανθεκτική και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά, λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικές ανησυχίες τόσο από την τραπεζική ένωση όσο και από την εθνική προοπτική.
Έχουμε ήδη αναφέρει ότι μπορούμε να ενσωματώσουμε αυτού του είδους τις ανησυχίες κατά τον καθορισμό απαιτήσεων προληπτικής εποπτείας για ολόκληρους τραπεζικούς ομίλους.
Για παράδειγμα, εάν ένας εθνικός κίνδυνος δεν μειώνεται μέσω διαφοροποίησης ή συμψηφίζεται μέσω ενοποίησης, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις απαιτήσεις του ομίλου.
Αυτό μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό του κινδύνου σε εθνικό επίπεδο και στη μείωση της ανάγκης οριοθέτησης.
Αλλά το κρίσιμο σημείο έγκειται στο πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διασυνοριακές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Για αυτές τις περιπτώσεις, τα σχέδια αποκατάστασης και επίλυσης ομίλων πρέπει να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο.
Όπως προβλέπεται από τους διεθνείς καθοριστές προτύπων και τους ευρωπαίους νομοθέτες, ο προγραμματισμός εκ των προτέρων από τις τράπεζες, υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση των εποπτικών αρχών και των αρχών εξυγίανσης, πρέπει να διασφαλίσει ότι επικρατεί μια συνεργατική προσέγγιση όταν μια κατάσταση αρχίζει να επιδεινώνεται και όταν εξελίσσεται σε μια απόλυτη κρίση.
Εάν θέλουμε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στη διαχείριση κρίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο των σχεδίων αποκατάστασης και επίλυσης ομίλων, καθώς και την πρακτική εφαρμογή τους.
Ας επικεντρωθούμε ιδιαίτερα στα σχέδια ανάκαμψης - όχι μόνο επειδή εμείς, ως προληπτικοί εποπτικοί φορείς, έχουμε έναν πιο κεντρικό ρόλο στη συζήτησή τους με τις τράπεζες, αλλά και επειδή οι επιλογές ανάκαμψης που προβλέπονται σε αυτά τα σχέδια έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν σε προγενέστερο στάδιο, και ως εκ τούτου μπορεί να προσφέρουν μια σαφή ευκαιρία για δράση πριν από την πραγματική κρίση.
Η εποπτική τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της κάλυψης και της αξιοπιστίας των σχεδίων ανάκαμψης των τραπεζών, ιδίως με τη διεξαγωγή ετήσιου ελέγχου και παρακολούθησης του εποπτικού διαλόγου.
Θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε σημαντική προσπάθεια για την ενίσχυση της χρηστικότητας αυτών των σχεδίων.
Ένα επιπλέον βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν να προσφέρει στους τραπεζικούς ομίλους την επιλογή να έχουν οι θυγατρικές και οι μητρικές εταιρείες να συνάψουν επίσημη συμφωνία για να παρέχουν η μία στην άλλη υποστήριξη ρευστότητας και να συνδέουν αυτήν την υποστήριξη με τα σχέδια αποκατάστασης του ομίλου τους.
Αυτό όχι μόνο θα βοηθούσε να χαρτογραφήσει ρητά πώς οι οντότητες του ομίλου θα μπορούσαν να αλληλοϋποστηρίζονται όταν προκύψουν δυσκολίες, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ανάγκες και περιορισμούς, αλλά θα καθιστούσε επίσης δυνατή την καθιέρωση των κατάλληλων ενεργοποιητών για την παροχή της συμβατικά συμφωνημένης υποστήριξης σε πρώιμο στάδιο.
Θα διασφαλιστεί επίσης η συμμετοχή των εποπτικών αρχών, καθώς τα σχέδια αποκατάστασης αξιολογούνται από την αρμόδια αρμόδια αρχή.
Για σημαντικούς τραπεζικούς ομίλους της ζώνης του ευρώ, αυτό θα ήταν η ΕΚΤ.
Η παροχή οικονομικής στήριξης από τη μητρική οντότητα θα συνδέεται επομένως με εσωτερικούς δείκτες ανάκτησης στο επίπεδο της θυγατρικής.
Εναπόκειται στον τραπεζικό όμιλο - σε στενή συνεργασία με τις εποπτικές αρχές - να προσδιορίσει τους καταλληλότερους δείκτες ρευστότητας για ενεργοποίηση της υποστήριξης του ομίλου.
Αυτοί οι δείκτες θα επιλέγονταν σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά κάθε ομάδας και θα ήταν σύμφωνοι με την εσωτερική πολιτική διαχείρισης ρευστότητας του ομίλου.
Αυτό θα καθιστούσε επίσης δυνατή την ενεργοποίηση της υποστήριξης ομάδας αρκετά νωρίς για να είναι αποτελεσματική.
Θα μπορούσαν να καθιερωθούν και να αναγνωριστούν μέτρα διασφάλισης για να αντιμετωπιστεί επίσης η ανησυχία ότι οι θυγατρικές θα μπορούσαν να εξαντλήσουν τη ρευστότητα σε περίπτωση αναδυόμενων αδυναμιών μητρικής εταιρείας στις αγορές χρηματοδότησης.
Για παράδειγμα, ένα ξεχωριστό όχημα θα μπορούσε να δημιουργηθεί υπό την ευθύνη της μητρικής για τη διαχείριση όλων των πόρων, με ακριβείς κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση δυσκολιών σε οποιοδήποτε επίπεδο του ομίλου.
Η δημιουργία ισχυρότερου συνδέσμου μεταξύ της υποστήριξης ομάδας και των σχεδίων ανάκτησης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η παροχή υποστήριξης θα ενεργοποιείται αυτόματα.
Το διοικητικό όργανο της τράπεζας θα μπορούσε ακόμη να αποφύγει να προβεί σε ενέργειες που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκτησης, εάν δεν θεωρούσε ότι η ενέργεια αυτή ήταν κατάλληλη στις συγκεκριμένες περιστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, όταν παραβιαστούν οι δείκτες ανάκτησης, το όργανο διαχείρισης θα πρέπει να αξιολογήσει τη συνολική κατάσταση και να αποφασίσει εάν θα ενεργοποιήσει μια επιλογή ανάκτησης ή να μην προβεί σε ενέργειες.
Παράλληλα, ο επόπτης θα ενημερωθεί για την παραβίαση των δεικτών και την απόφαση του διοικητικού οργάνου να ενεργοποιήσει (ή όχι) την υποστήριξη του ομίλου, και θα μπορούσε να της δοθεί εξουσιοδότηση έγκαιρης παρέμβασης για ανάληψη δράσης βάσει η συμφωνία υποστήριξης του ομίλου.
Αυτός ο ισχυρότερος σύνδεσμος με το πρόγραμμα αποκατάστασης του ομίλου θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον διαβεβαίωση σχετικά με την εφαρμογή της υποστήριξης του ομίλου, είτε σε επίπεδο μητρικής είτε στη θυγατρική, καθώς η νομοθεσία της ΕΕ θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει τον επόπτη να επιβάλει τη συμφωνία που περιλαμβάνεται στο σχέδιο ανάκτησης του ομίλου.
Αυτό, ωστόσο, θα απαιτούσε νομοθετική αλλαγή.
Αυτή η λύση θα ήταν πιο ευέλικτη και αποτελεσματική από τις συμφωνίες χρηματοοικονομικής στήριξης του ομίλου που προβλέπονται επί του παρόντος στην οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση της τράπεζας (BRRD), καθώς οι διασφαλίσεις θα ενεργοποιούνται σε προγενέστερο στάδιο και θα απαιτούν λιγότερο αυστηρούς όρους, λόγω της εξουσίας επιβολής που θα μπορούσε να αποδοθεί στον επόπτη.

Εισαγωγή κατάλληλων κινήτρων και διασφαλίσεων για τη σύναψη συμφωνιών υποστήριξης

Ένα σημαντικό βήμα θα ήταν η καθιέρωση επαρκών κινήτρων για τη σύναψη συμφωνιών υποστήριξης ομίλου.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, συνδέοντας τη χορήγηση διασυνοριακών απαλλαγών ρευστότητας με, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη επαρκών συμφωνιών χρηματοδοτικής στήριξης εντός του ομίλου που περιλαμβάνονται στα σχέδια ανάκαμψης.
Επιπλέον, η απόφαση για τη χορήγηση διασυνοριακής παραίτησης ρευστότητας θα μπορούσε να στηρίξει την εκτελεστότητα αυτών των ενδοεταιρικών συμφωνιών.
Για παράδειγμα, η απόφαση για τη χορήγηση παραίτησης θα μπορούσε να βασίζεται στη συμπερίληψη μιας σαφούς σύνδεσης μεταξύ της πραγματικής ύπαρξης και της αποτελεσματικότητας των συμφωνιών χρηματοοικονομικής στήριξης και της χορήγησης της ίδιας της παραίτησης.
Ένας τέτοιος σύνδεσμος, και η δυνατότητα επανεκτίμησής του, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά κίνητρα στις τράπεζες να συμμορφωθούν με τις συμφωνίες χρηματοοικονομικής στήριξης.
Αυτό θα μπορούσε να συμπληρωθεί από επαρκείς διασφαλίσεις για τις οντότητες του ομίλου που θα παρέχεται υποστήριξη εντός του όποτε είναι απαραίτητο.
Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με τη λήψη ανεξάρτητης νομικής γνώμης σχετικά με την εκτελεστότητα της συμφωνίας υποστήριξης του ομίλου για την επιβεβαίωση της απουσίας νομικών εμποδίων (π.χ. όσον αφορά τους εθνικούς νόμους περί εταιρειών και αφερεγγυότητας).
Αυτό θα μπορούσε επίσης να ενισχυθεί ενθαρρύνοντας ορισμένες μητρικές οντότητες του ομίλου να εκδώσουν δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τη δέσμευσή τους να παρέχουν υποστήριξη σε θηγατρικές σε περίπτωση κρίσης.
Στο μέλλον, η εκτελεστότητα των συμφωνιών χρηματοοικονομικής στήριξης που περιγράφονται στα σχέδια ανάκαμψης των τραπεζικών ομίλων θα μπορούσε να ενισχυθεί με τη θέσπιση νομικών διασφαλίσεων στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, το οποίο θα είχε ως στόχο να διασφαλίσει ότι αυτές οι συμφωνίες είναι νομικά έγκυρες και επίσης εκτελεστές διασυνοριακά, ακόμη και αν η διαδικασία επίλυσης, αφερεγγυότητας ή εκκαθάρισης ξεκινά στο μητρικό επίπεδο.
Θα ήταν προτιμότερο εάν αυτές οι διασφαλίσεις εισαχθούν μέσω άμεσα εφαρμοστέων κανονισμών της ΕΕ, όπως ο κανονισμός για τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης, ο οποίος θα μπορούσε επίσης να συμπληρωθεί με τροποποιήσεις της οδηγίας εκκαθάρισης (οδηγία 2001/24 / ΕΚ) ή / και του BRRD.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η κίνηση προς μια μεγαλύτερη διασυνοριακή ολοκλήρωση θα ήταν ιδανικά συνδυασμένη με μια ευρύτερη εναρμόνιση του ευρωπαϊκού πλαισίου διαχείρισης κρίσεων, αν και αυτό δεν θα ήταν απαίτηση.
Ειδικότερα, οι μηχανισμοί που προτείνονται εδώ δεν στοχεύουν ή απαιτούν ουσιαστική αλλαγή στους εθνικούς νόμους σχετικά με την αφερεγγυότητα, το εταιρικό ή το δίκαιο των συμβάσεων, καθώς βασίζονται μόνο σε μια γενικά αναγνωρισμένη αρχή στο ευρωπαϊκό νομικό σύστημα: ότι μια μητρική εταιρεία μπορεί έχει νόμιμο συμφέρον να παρέχει υποστήριξη σε μια θυγατρική για να διευκολύνει τη λειτουργία της και πιθανώς να επωφεληθεί από την αναγνώριση αυτής της υποστήριξης από τον επόπτη.
Ομοίως, οι θυγατρικές, ως χωριστές νομικές οντότητες, έχουν έννομο συμφέρον να προστατεύουν τους πιστωτές τους και να διασφαλίζουν την έγκαιρη πληρωμή των υποχρεώσεών τους σε περιόδους κρίσης και θα πρέπει να προστατεύουν τις απαιτήσεις τους σχετικά με την κοινή ομάδα ρευστών περιουσιακών στοιχείων σε μια συνολική, κοινώς συμφωνημένη πολιτική.

Συμπέρασμα

Η σύναψη και η εφαρμογή των συμφωνιών υποστήριξης ομίλων που προτείνονται θα βοηθούσε σίγουρα στην ανακούφιση των ανησυχιών σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχει ο διασυνοριακός τραπεζικός όμιλος, δεδομένου ότι θα εξασφάλιζαν αποτελεσματική υποστήριξη για οντότητες πολύ πριν επέλθει το σημείο της μη βιωσιμότητας.
Αυτές οι συμφωνίες θα συνέβαλαν επομένως στην επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ των νόμιμων συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων, καθώς θα επέτρεπαν σε μεγάλους διασυνοριακούς τραπεζικούς ομίλους να διαχειριστούν τη ρευστότητά τους με πιο αποτελεσματικό τρόπο, παρέχοντας παράλληλα διαβεβαίωση σχετικά με την παροχή υποστήριξης ρευστότητας σε οντότητες.
Η εστίαση στη ρευστότητα δικαιολογείται από την πιθανή σύνδεση με διασυνοριακές παραιτήσεις, η οποία επιτρέπεται στο ισχύον νομοθετικό περιβάλλον.
Αλλά τίποτα δεν θα εμπόδιζε την ανάπτυξη παρόμοιου συστήματος για τη διευκόλυνση της διαχείρισης κεφαλαίων σε ολόκληρο τον όμιλο.
Ο SSM έχει υπογραμμίσει τη σημασία της βελτίωσης της διασυνοριακής ολοκλήρωσης των τραπεζικών ομίλων για να ενισχυθεί η ικανότητά τους να αναπτύσσουν τους πόρους τους με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο ως απάντηση σε σοκ, και συνεπώς να μειώσουν τον κίνδυνο για χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Σε μια εποχή που οι πλήρεις συνέπειες της κρίσης που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού ορανοϊού είναι ακόμα ασαφείς, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις προτάσεις και να αδράξουμε την ευκαιρία να σημειώσουμε πρόοδο προς μια πραγματικά ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης