Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Το πολιτικό χάος στις ΗΠΑ δημιουργεί τεράστια οικονομική κρίση στη χώρα

tags :
Rabobank: Το πολιτικό χάος στις ΗΠΑ δημιουργεί τεράστια οικονομική κρίση στη χώρα
Για τον κίνδυνο οικονομικού χάους αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία για το νέο πακέτο τόνωσης κάνει λόγο η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Για τον κίνδυνο οικονομικού χάους αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία για το νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας κάνει λόγο η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ο Trump, πλέον, έχει το ιατρικό ελεύθερο να αρχίσει εκ νέου τις δημόσιες εμφανίσεις του και να συνεχίσει τον προεκλογικό του αγώνα.
Ως εκ τούτου παραμένει ακόμη αμφίβολο αν το δεύτερο debate θα γίνει διά ζώσης ή εξ αποστάσεως, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 22 Οκτωβρίου.
Γενικά, κυριαρχεί σύγχυση.
Στο μεταξύ, η Nancy Pelosi αναμένεται να περάσει σήμερα, 9 Οκτωβρίου, ένα νομοσχέδιο, κάνοντας χρήση της 25ης τροπολογίας, ώστε να μπει ο πρόεδρος υπό δικαστική συμπαράσταση και, συνεπώς, να αποπεμφθεί.
Για να γίνει κάτι τέτοιο ένα κόμμα πρέπει, πέρα από την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, να προσυπογράψει και η Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία.
Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν δύναται να τεθεί σε εφαρμογή.
Σε κάθε περίπτωση, αν το νομοσχέδιο γινόταν νόμος, το αξίωμα του προέδρου θα έπαιρνε ο αντιπρόεδρος Mike Pence για λίγες ημέρες, στη διάρκεια των οποίων ο Trump θα μπορούσε να αποδείξει ότι δεν είναι τρελός.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως η ενέργεια της κυρίας Pelosi προκάλεσε συσπείρωση των ψηφοφόρων του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος κατάφερε να την πουλήσει ως «πραξικόπημα».
Όλα τα παραπάνω, βέβαια, αποτελούν κινδύνους για τις αγορές, οι οποίες δύνανται να προεξοφλήσουν ένα περιβάλλον αστάθειας και πολιτικού διχασμού, εν αναμονή, μάλιστα, και του νέου πακέτου δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, για το οποίο ερίζουν Δημοκρατικοί - Ρεπουμπλικανοί.
Στο μεταξύ, τα συγκλονιστικά νέα για τη σύλληψη αναρχικών / «εξτρεμιστικών» που σχεδίαζαν να απαγάγουν την κυβερνήτη του Μίσιγκαν, Whitmer, διότι, κλείνοντας την οικονομία, «υπέπεσε στο αδίκημα της εσχάτης προδοσίας», είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα με τη Rabobank, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για το νέο πακέτο τόνωσης, αφού πρώτα οι πρώτοι απέρριψαν προτάσεις για προσφορά βοήθειας στις αεροπορικές εταιρείες και στα νοικοκυριά.
Ίσως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Mnuchin, και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Pelosi, μπορούν να βρουν ένα παράθυρο σήμερα για να συνεχίσουν την παρελκυστική στρατηγική που εφάρμοζαν μέχρι τώρα, και ενώ η Fed κάθεται στο παρασκήνιο με το κεφάλι στα χέρια της.
«Η Fed μπορεί να διευκολύνει τις οικονομικές συνθήκες.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το χαμένο εισόδημα.
Αυτό ταιριάζει μοναδικά στη δημοσιονομική πολιτική» επισημαίνουν ξανά και ξανά οι κεντρικοί τραπεζίτες.
Την ίδια στιγμή, πολύ σημαντικό είναι ότι χθες το βράδυ οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε άλλες 18 ιρανικές τράπεζες, αποκόπτοντας αποτελεσματικά το Ιράν από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι ΗΠΑ μπορεί στο εσωτερικό να είναι διχασμένες, αλλά στο εξωτερικό είναι πάντα έτοιμες για δράση:
Επικριτές λένε ότι αυτό το γενικό σχέδιο των ΗΠΑ θα αποτύχει, αλλά η εκστρατεία της μέγιστης πίεσης συνεχίζεται.
Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να επιστρέφει, ξανά, στο «κλαμπ» των ευάλωτων αγορών, όπως και η Ισπανία, καθώς ταλανίζονται από την πανδημική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης