Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Πάνω από 36,8 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως και στα 1,068 εκατ. οι νεκροί – Νέοι περιορισμοί στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Πάνω από 36,8 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως και στα 1,068 εκατ. οι νεκροί – Νέοι περιορισμοί στην Ευρώπη
Στη Βραζιλία οι νεκροί πλησιάζουν τις 150.000
Ξεπέρασαν τα 36,8 εκατ. τα κρούσματα της Covid-19 παγκοσμίως, ενώ πάνω από 1,06 εκατ. είναι οι νεκροί.
Στην Ευρώπη, η οποία καταγράφει πάνω από 6,2 εκατ. κρούσματα της Covid-19 και σχεδόν 240.000 νεκρούς, η κατάσταση δεν σταματά να επιδεινώνεται, ενώ η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι οι περιφέρειες που γνωρίζουν «τις χειρότερες οικονομικές και υγειονομικές συνέπειες» στον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία προβλέπει πτώση του περιφερειακου ΑΕΠ κατά 7,9% το 2020.
Η  Βραζιλία αναμένεται να ξεπεράσει το όριο των 150.000 νεκρών από τον κορωνοϊό, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, ενώ ο αριθμός των καθημερινών θανάτων συνεχίζει να μειώνεται βραδέως.
Στο μεταξύ, μετά το άλμα κρουσμάτων που καταγράφεται στην Ευρώπη, τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο 10/10 νέοι περιορισμοί στη Γερμανία και στην Πολωνία.

Νέοι περιορισμοί σε Γερμανία και Πολωνία

Στη Γερμανία, όπου καταγράφονται ημερησίως πάνω από 4.000 νέα κρούσματα, ήδη  η καγκελάριος Α. Merkel προειδοποίησε ότι σε 10 ημέρες  αν ο αριθμός των μολύνσεων δεν σταθεροποιηθεί η χώρα θα λάβει νέα περιοριστικά μέτρα.
Ήδη, στο Βερολίνο από το Σάββατο 10/10 τα περισσότερα καταστήματα, όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν από τις 23:00 έως τις 06:00, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Στη Πολωνία, η οποία αντιμετωπίζει επίσης αύξηση ρεκόρ του αριθμού των μολύνσεων, υποχρεωτική είναι από το Σάββατο 10/10 η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα, ενώ 38 κοινότητες θεωρούνται «κόκκινες ζώνες» και εφαρμόζονται πιο αυστηροί περιορισμοί στις δημόσιες και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Επιδείνωση στη Γαλλία – Ισπανία: Μερικό lockdown στη Μαδρίτη

Νέο ρεκόρ ,ς 20.339 νέα κρούσματα καταγράφηκε στη Γαλλία και ήδη, το επιστημονικό συμβούλιο της κυβέρνησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown, «αν είναι απαραίτητο».
Έτσι, από το Σάββατο 10/10 τέσσερις πόλεις της ανατολικής και της βόρειας Γαλλίας (Λιόν, Γκρενόμπλ, Σεντ-Ετιέν και Λίλλη) τέθηκαν στη ζώνη μέγιστου συναγερμού, κάτι συνώνυμο με νέους περιορισμούς, όπως συμβαίνει ήδη με το Παρίσι και το Εξ-Μαρσέιγ (νότος).
Την ίδια ώρα στην Ισπανία, η Μαδρίτη κηρύχθηκε από την κυβέρνηση την Παρασκευή 9.10 σε  κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων (πάνω από 10.000 καθημερινά κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες), επαναφέροντας ένα μερικό lockdown στην πρωτεύουσα το οποίο είχε ακυρωθεί την προηγουμένη από τη δικαιοσύνη.
Από τις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Μαδρίτης και των περιχώρων της δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από την πόλη τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.
 
ΗΠΑ: Πάνω από 213 χιλ. οι νεκροί -  Fauci: Οι αναφορές Trump για «θεραπεία» της Covid-19 μπορεί να προκαλέσουν «μεγάλη σύγχυση»

Στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τους περισσότερους νεκρούς της πανδημίας, αλλά και τα περισσότερα κρούσματα πραμένουν οι ΗΠΑ.
Η χώρα παραμένει αυτή που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο, τόσο σε αριθμό νεκρών (213.787) όσο και σε αριθμό κρουσμάτων (πάνω από 7,6 εκατομμύρια).
Στο μεταξύ, οι αναφορές του D. Trump που συγχαίρει τον εαυτό του για την ανάρρωσή του από την Covid-19 χάρη σε μια φαρμακευτική αγωγή την οποία περιγράφει ως «θεραπεία» της νόσου, μπορεί να προκαλέσουν «μεγάλη σύγχυση», δήλωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Anthony Fauci.
Ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων και παγκοσμίως αξιοσέβαστος επιστήμονας, αναφέρθηκε την  Παρασκευή 9/10 και στην «εκδήλωση, εστία υπερμετάδοσης» του κορωνοϊού που έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο όπου φέρεται να μολύνθηκαν δεκάδες προσκεκλημένοι με Covid-19.
«Νομίζω ότι πραγματικά εξαρτάται από το τι εννοεί κανείς με τη λέξη θεραπεία, επειδή αυτή η λέξη προκαλεί μεγάλη σύγχυση», δήλωσε στο CBS Radio ο Anthony Fauci.
Πρόσθεσε πως «έχουμε καλές φαρμακευτικές αγωγές για ανθρώπους που έχουν ασθενήσει σοβαρά και νοσηλεύονται», αναφέροντας διάφορα φάρμακα που έχουν ήδη δοκιμαστεί πειραματικά σε χιλιάδες ασθενείς, όπως το αντιϊκό φάρμακο ρεμδεσιβίρη και το κορτικοστεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνη, που χορηγήθηκαν στον Αμερικανό πρόεδρο.
Ωστόσο, ο δρ. Anthony Fauci ήταν προσεκτικός για φαρμακευτικές αγωγές που βασίζονται σε «μονοκλωνικά» αντισώματα, όπως αυτή που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron, επαινόμενη από τον πρόεδρο Trump ή τη φαρμακευτική Eli Lilly.
Όπως ΕΊΠΕ, «αφήνουν υποσχέσεις σε κλινικές δοκιμές, αλλά συνολικά η αποτελεσματικότητα ή η ασφάλειά τους δεν έχει ακόμη αποδειχθεί».
Η φαρμακευτική αγωγή με Regeneron έχει δώσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε προκαταρκτικές κλινικές δοκιμές σε 275 ασθενείς.
Κληθείς να μιλήσει για τη χρησιμότητα της μάσκας μετά από τη θετική διάγνωση με κορωνοϊό πολλών προσκεκλημένων στην τελετή της 26ης Σεπτεμβρίου στον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο, ο Fauci ανέφερε ότι «τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους».
«Είχαμε μια εκδήλωση υπερμετάδοσης στο Λευκό Οίκο (όπου) οι άνθρωποι ήταν κοντά ο ένας στον άλλο και δεν φορούσαν μάσκες», σημείωσε.
Σχετικά με τις ανησυχίες που διατυπώνουν ορισμένοι αναφορικά με τη βιαστική επιστροφή του D. Trump στα καθήκοντά του και σε δημόσιες εκδηλώσεις, ο Fauci τόνισε ότι εμπιστεύεται την ιατρική ομάδα του προέδρου.
«Μπορώ να σας πω ότι θα τον εξετάσουν (...) για να μάθουν αν είναι μολυσμένος» και «,πορώ να σας εγγυηθώ ότι θα του κάνουν τεστ πριν τον αφήσουν να βγει έξω», πρόσθεσε ο Fauci.

Βραζιλία: Σε 24 ώρες πάνω από 27 χιλ. κρούσματα

Στη Βραζιλία ακόμη 27.444 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των περιπτώσεων να ανέρχεται πλέον σε 5.055.888.
Το ίδιο διάστημα ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού έφθασε τους 149.639 νεκρούς, καθώς άλλοι 682 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.
Σημειώνεται ότι η Βραζιλία έσπασε την Τετάρτη 7/10 το φράγμα των 5 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον κορωνοϊό και είναι θέμα ωρών να ξεπεράσει το θλιβερό ορόσημο των 150.000 θανάτων.
 
Μεξικό: Ακόμη 411 θάνατοι και 5.263 κρούσματα σε 24 ώρες

Το Μεξικό τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 5.263 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 411 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Πλέον, τα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού στο Μεξικό ανέρχονται σε 83.507 νεκρούς επί συνόλου 810.020 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.


Τσεχία: Ρεκόρ ημερήσιας αύξησης κρουσμάτων για τέταρτη συνεχή μέρα
 
Για τέταρτη συνεχή μέρα, η Τσεχία κατέγραψε αύξηση ρεκόρ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού με 8.618 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Ειδικότερα, ο συνολικός απολογισμός μολύνσεων αυξήθηκε σε 109.374 στη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων.
Ακόμη, ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξήθηκε σε 1.893 την Παρασκευή 9/10, σε σύγκριση με 1.028 στις 30 Σεπτεμβρίου.
Ήδη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας την περασμένη εβδομάδα, προσπαθώντας να αποφύγει ένα lockdown.
Η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως πισίνες και γυμναστήρια, και όλοι οι πολιτιστικοί χώροι για δύο εβδομάδες από τη Δευτέρα.
Τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν έως τις 20:00 με την χωρητικότητα να περιορίζεται σε τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης