Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγχωνεύονται NCB - Samba - Δημιουργείται εθνικός πρωταθλητής στον τραπεζικό κλάδο της Σαουδικής Αραβίας

Συγχωνεύονται NCB - Samba - Δημιουργείται εθνικός πρωταθλητής στον τραπεζικό κλάδο της Σαουδικής Αραβίας
Δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν συμφωνία συγχώνευσης δημιουργώντας «εθνικό πρωταθλητή» για το Βασίλειο
Δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν συμφωνία συγχώνευσης δημιουργώντας «εθνικό πρωταθλητή» για το Βασίλειο και «περιφερειακή υπερδύναμη» για τη Μέση Ανατολή.
Η National Commercial Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας με βάση τα assets, συμφώνησε να εξαγοράσει την ανταγωνιστική Samba Financial Group έναντι 15 δισ. δολαρίων στην μεγαλύτερη τραπεζική εξαγορά του 2020.
Η NCB θα πληρώσει 28,45 riyals (7,58 δολάρια) για κάθε μία μετοχή της Samba, με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης, αποτιμώντας την μικρότερη τράπεζα στα περίπου 55,7 δισ. riyals.
Το ταμείο κρατικού πλούτου του βασιλείου, που αποτελεί τον μεγαλύτερο μεγάλο μέτοχο και στις δύο τράπεζες, θα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στη συγχωνευμένη οντότητα, ύψους 37,2%.
Η νέα τράπεζα θα έχει συνολικά assets άνω των 220 δισ. δολαρίων, δημιουργώντας την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του Κόλπου.
Η κεφαλαιοποίησή της των 46 δισ. δολαρίων σχεδόν είναι αντίστοιχη με αυτή της Qatar National Bank, η οποία είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στη Μέση Ανατολή, με assets 268 δισ. δολαρίων.
Οι τράπεζες στον πλούσιο-σε-πετρέλαιο Κόλπο συγχωνεύονται καθώς οι περιφερειακές οικονομίες υφίστανται διπλό σοκ από την πανδημία και τα χαμηλότερα ενεργειακά έσοδα.
Η συγχώνευση αποτελεί μέρος του προγράμματος ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού τομέα της στρατηγικής Vision 2030 για τη διαφοροποίηση της οικονομίας και είναι η δεύτερη μεγάλη τραπεζική συγχώνευση των τελευταίων 12 μηνών.
Είναι πιθανό να οδηγήσει σε άλλες σημαντικές εξαγορές και συγχωνεύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Βασιλείου καθώς εξελίσσεται το σχέδιο Vision.
Ο Saeed Mohammed Al-Ghamdi, ο πρόεδρος της NCB, ο οποίος θα γίνει διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των συγχωνευμένων τραπεζών, δήλωσε πως «η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε μια ιστορική μεταμόρφωση με το Vision 2030.
Μια τέτοια μεταμόρφωση απαιτεί έναν ισχυρό τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ειδικά υψηλής κεφαλαιοποίησης, ανθεκτικές τράπεζες που μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και να υποστηρίξουν τις συναλλαγές και τις ροές κεφαλαίων της Σαουδικής Αραβίας με την περιοχή και τον υπόλοιπο κόσμο.
«Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε έναν εθνικό πρωταθλητή που μπορεί να διευκολύνει τη μετατροπή που προβλέπει το Vision 2030 και να δημιουργήσει έναν πρωτοπόρο για τραπεζικές υπηρεσίες επόμενης γενιάς που τροφοδοτούν τους αυριανούς ηγέτες της βιομηχανίας».
Ο Ammar Alkhudairy, πρόεδρος της Samba, ο οποίος θα αναλάβει την ίδια θέση στη νέα τράπεζα, δήλωσε ότι «η συγχώνευση με την NCB θα δημιουργήσει έναν τοπικό ηγέτη και έναν περιφερειακό σταθμό παραγωγής ενέργειας που μπορεί να ξεκλειδώσει σημαντική αξία για τους μετόχους, παρέχοντας εξαιρετικές τραπεζικές υπηρεσίες για τους Σαουδάραβες και βοήθεια στους τοπικούς επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη των εγχώριων και διεθνών επιχειρήσεων.
«Αυτή η διαδικασία συγχώνευσης σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Σαουδική τραπεζική που υποστηρίζει την επίτευξη πολλών στόχων του Vision 2030.
Έχουμε επικεντρωθεί στο να διασφαλίσουμε ότι η συνδυασμένη και μεγαλύτερη τράπεζα θα συνδυάζεται απρόσκοπτα για να εξυπηρετεί τους πελάτες, τους συνεργάτες, τους επενδυτές και το ταλέντο μας και στις δύο ομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης