Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρή η έξαρση της πανδημίας - Ανθεκτικός ο κορωνοϊός: Ζει 28 ημέρες σε χαρτονομίσματα, γυαλί – Στους 1,078 εκατ. οι νεκροί, 37,6 εκατ. τα κρούσματα

Σφοδρή η έξαρση της πανδημίας - Ανθεκτικός ο κορωνοϊός: Ζει 28 ημέρες σε χαρτονομίσματα, γυαλί – Στους 1,078 εκατ. οι νεκροί, 37,6 εκατ. τα κρούσματα
Δεν είναι επιλογή η στρατηγική ανοσίας της αγέλης, δηλώνει ο ΠΟΥ - Νέα μέτρα στη Μ. Βρετανία, μαζικά τεστ σε πόλη 9 εκατ. στην Κίνα ύστερα από τον εντοπισμό 6 κρουσμάτων
Με σφοδρότητα επελαύνει το β' κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί από την ανθεκτικότητα του ιού, ο οποίος επιβιώνει για 28 ημέρες σε χαρτονομίσματα, στο γυαλί και το ατσάλι σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων.
Ωστόσο, η αισιοδοξία παραμένει υψηλή τόσο για τα εμβόλια όσο και για τα θεραπευτικά σχήματα, με αφορμή και την περίπτωση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος όχι μόνο ανταποκρίθηκε στη θεραπεία, αλλά δηλώνει και έτοιμος να αρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Πάντως, τα μηνύματα παραμένουν δυσοίωνα για τους επόμενους μήνες ιδιαίτερα από τη στιγμή που μελέτες υποστηρίζουν πως ο ιός μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες, όπως π.χ. χαρτονομίσματα, γυαλί και ατσάλι, έως και 28 ημέρες, ενώ την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θεωρεί αδιανόητη την στρατηγική της «ελεύθερης κυκλοφορίας» του κορωνοϊού, ώστε να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία ή ανοσία της αγέλης.
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως πάνω από 180 κράτη συμμετέχουν ήδη στη συλλογική προσπάθεια COVAX του ΠΟΥ για την γρήγορη εξεύρεση και δίκαιη διανομή του εμβολίου σε πλούσια και φτωχά κράτη.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί προσεγγίζουν τους 215.000, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμα 20.000 νεκρούς έως τα τέλη Οκτωβρίου την ώρα που μοντέλα από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον προβλέπουν ακόμα και 400.000 θανάτους έως τον Φεβρουάριο του 2021.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της επιδημίας και με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.
Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, αν και διαμηνύουν πως δεν προτίθενται – τουλάχιστον όσο η επιδημία διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα – να προχωρήσουν σε γενικευμένα και οριζόντια lockdown, όπως συνέβη την περασμένη άνοιξη.
Σφοδρό «χτύπημα» έχουν δεχθεί και εξακολουθούν να δέχονται η Λατινική Αμερική και η Ινδία ενώ και στην Κίνα, όπου εδώ και μήνες η επιδημία παραμένει σε ύφεση, οι αρχές σε μια πόλη 9 εκατομμυρίων και άνω, ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σε μαζικά τεστ ύστερα από τον εντοπισμό 6 κρουσμάτων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,078 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 37,56 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται στα 26 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 37.686.296 και οι θάνατοι σε 1.078.699
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 7.792.816 και σε νεκρούς με 214.985
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 150.488 και τρίτη σε κρούσματα με 5.094.979
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 109.150 και τέταρτο το Μεξικό με 83.781
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 42.915 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.298.718 – Στους 22.597 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Κολομβία με 911.316 και έκτη η Αργεντινή με 894.206
- Έβδομη η Ισπανία με 861.112, όγδοο το Περού με 846.088 και ένατο το Μεξικό με 817.503
- Δέκατη η Γαλλία με 732.434
Image
ΠΟΥ: Είναι αδιανόητο να αφήσουμε τον κορωνοϊό να κυκλοφορεί ελεύθερα για να επέλθει συλλογική ανοσία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρίνει πως είναι αδιανόητο να αφήσουν οι χώρες τη νόσο Covid-19 να κυκλοφορεί ελεύθερα στην κοινωνία, προκειμένου ο πληθυσμός να πετύχει, όπως ορισμένοι υπαινίσσονται, συλλογική ανοσία.
"Ποτέ στην ιστορία της δημόσιας υγείας, η συλλογική ανοσία δεν χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγική στην αντιμετώπιση μιας επιδημίας και πόσο μάλιστα στην περίπτωση μιας πανδημίας.
Είναι επιστημονικά και ηθικά προβληματικό", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.
"Το να αφήσεις να κυκλοφορεί ελεύθερα ένας επικίνδυνος ιός, για τον οποίο δεν κατανοούμε τα πάντα, είναι απλά αντίθετο στην ηθική.
Δεν αποτελεί επιλογή", υπογράμμισε.
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, από τη στιγμή που το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα γνωστοποίησε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου.
"Οι περισσότεροι άνθρωποι στις περισσότερες χώρες είναι επιρρεπείς στο να προσβληθούν από τον ιό.
Οι έρευνες για τον οροεπιπολασμό καταδεικνύουν πως στην πλειονότητα των χωρών, λιγότερο του 10% του πληθυσμού έχει προσβληθεί", εξήγησε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Πρόσθεσε, δε, ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει αρκετά σχετικά με την ανοσία των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την Covid-19, τονίζοντας πως ορισμένοι άνθρωποι προσβλήθηκαν εκ νέου.

COVAX: Πάνω από 180 χώρες, μεταξύ τους η Κίνα, στον μηχανισμό για τη δίκαιη διανομή του εμβολίου Covid-19
 

Περισσότερες από 180 χώρες δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να χρηματοδοτήσει εμβόλια κατά της COVID-19 ώστε να διανεμηθούν δίκαια σε πλούσιες και σε φτωχές χώρες.
Οι χώρες αυτές ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια εναντίον του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες η επιστημονική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού δρ Sumia Suaminathan.
Τα στοιχεία αυτά, που ανέφερε η δρ Sumia Suaminathan, καταγράφουν αύξηση από τις 170 χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα, που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi).
Η συμμαχία αυτή συνεργάζεται με τον ΠΟΥ για τη χρηματοδοτική διευκόλυνση του μηχανισμού COVAX που προβλέπει την ισότιμη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά εμβόλια.

ΗΠΑ: Μια ανάσα από τους 215.000 νεκρούς – Προβλέψεις για 400 χιλ. θύματα έως τέλη Φεβρουαρίου



Μια ανάσα από τους 215.000 νεκρούς λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού είναι οι ΗΠΑ, τη στιγμή πάντως που οι προβλέψεις παραμένουν εφιαλτικές.
Σύμφωνα με μοντέλα αμερικανικών πανεπιστημίων, είναι πολύ πιθανό έως τα τέλη Οκτωβρίου οι νεκροί από την επιδημία να αυξηθούν κατά 20.000 ενώ μοντέλα του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται ο συνολικός αριθμός των θυμάτων να φτάσει τους 400.000 έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Οι επιστήμονες πάντως επισημαίνουν πως το εάν αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν ή όχι, θα εξαρτηθεί από τη στάση και τη συμπεριφορά των πολιτών.
Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή, οι ΗΠΑ ανέφεραν περισσότερες από 57.000 νέες μολύνσεις, αριθμός που ήταν και ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων από τον περασμένο Αύγουστο.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Πολιτεία της Μοντάνα, η οποία χρειάστηκε 5 μήνες από την έναρξη της επιδημίας για να φτάσει τα 5.000 κρούσματα, σε μόλις 11 ημέρες ανέφερε περισσότερα από 5.000 κρούσματα.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα 12/10, ότι κατέγραψαν από τις 16:00 τοπική ώρα Σαββάτου έως τις 16:00 της Κυριακής, 46.069 κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ να ανέρχεται σε 7.740.934, ενώ των θανάτων αυξήθηκε κατά 494 φτάνοντας τους 214.108.
Σύμφωνα με εκτίμηση του CDC, εξαιτίας του κορωνοϊού ως το τέλος Οκτωβρίου, τα θύματα στις ΗΠΑ θα φτάσουν τα 233.000.
Και ενώ οι περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ κάνουν λόγο για έξαρση κρουσμάτων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump δηλώνει ότι ανέρρωσε και ότι είναι έτοιμος να τρέξει μια σειρά από προεκλογικές συγκεντρώσεις, αρχής γενομένης χθες 12/10 στην Πολιτεία της Φλόριντα, όπου και εκεί καταγράφεται αύξηση των μολύνσεων.
Image
Στο έλεος του β’ κύματος η Ευρώπη - Περιοριστικά μέτρα αλλά όχι lockdown

Στο έλεος του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, που ξεπέρασε τις 100.000 καθημερινές αναφερόμενες περιπτώσεις νοσούντων από κορωνοϊό για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Τα κρούσματα σε ολόκληρη την ήπειρο αυξάνονται σταθερά την τελευταία εβδομάδα.
Το επίκεντρο της επιδημίας στην ευρωπαϊκή περιοχή έχει μετακινηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γαλλία.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες Δευτέρα 12/10 ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να θεσπίσει τρία νέα επίπεδα συναγερμού ώστε να συντονιστεί καλύτερα η αντίδραση της κυβέρνησης κατά του κορωνοϊού, τη στιγμή που το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται η βόρεια Αγγλία.
Πολλά μέρη της βόρειας Αγγλίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας έχουν θέσει αυστηρότερους περιορισμούς στην κοινωνία για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την αυξανόμενη εξάπλωση της νόσου.
Πάντως, και πάρα την έξαρση κρουσμάτων, θετικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση των μολύνσεων δεν συνοδεύεται και από την αύξηση των θανάτων, τουλάχιστον όπως συνέβαινε στην κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας, αν και επικρατεί έντονη ανησυχία για το πώς εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες η πορεία του κορωνοϊού και το κυριότερο για το εάν θα αντέξουν τα δημόσια συστήματα υγείας.
Από αυτό άλλωστε θα κριθεί και το εάν θα επιτευχθεί η βασική επιδίωξη των Ευρωπαίων ηγετών, όπως άλλωστε διατυπώθηκε και κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η οποία δεν είναι άλλη από το να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων καθολικών lockdown.
Image
Ενδεικτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί:

Γαλλία: Σε υψηλό 5 μηνών ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν πως ο αριθμός των ασθενών με νέο κορονοϊό που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπέρασε το όριο των 1.500 χθες, για πρώτη φορά από τις 27 Μαΐου, με τα στοιχεία αυτά να εντείνουν τους φόβους για την επιβολή τοπικών λοκντάουν στη χώρα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με Covid-19 υπερέβη το όριο των 8.600 για πρώτη φορά από τις 29 Ιουνίου.
Επιπλέον, οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες 8.505 νέα κρούσματα Covid-19 για τις τελευταίες 24 ώρες, ένας αριθμός πολύ μικρότερος του ρεκόρ του Σαββάτου με 26.896 κρούσματα και της Κυριακής με 16.101.
Ο αριθμός των ανθρώπων στη Γαλλία που πέθαναν από επιπλοκές της νόσου Covid-19 αυξήθηκε κατά 95 και ανέρχεται πλέον στους 32.825. Την Κυριακή είχαν καταγραφεί 46 θάνατοι.
Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 743.479.

Βρετανία: Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν πλέον φτάσει τα 593.565 και οι θάνατοι τους 42.850.
Oι δυσοίωνοι αριθμοί επιβάλλουν ένα νέο σύστημα μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού με τρεις βαθμίδες, ανάλογα με την απειλή για τη δημόσια υγεία και ανά περιοχή, τα οποία εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson.
Όπως τόνισε, τα μέτρα υπαγορεύονται από τα «ζοφερά μαθηματικά» της επιδημιολογικής εικόνας, που δείχνουν μεταξύ άλλων ότι οι νοσηλευόμενοι φορείς του ιού αυτήν τη στιγμή είναι περισσότεροι από τα τέλη Μαρτίου, όταν είχε επιβληθεί το γενικευμένο 'lockdown'.
Στις περιοχές που θα υπάγονται στη χαμηλότερη βαθμίδα «μετρίου» συναγερμού για τη δημόσια υγεία θα εφαρμόζονται οι ισχύοντες περιορισμοί, δηλαδή την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους και το κλείσιμο της εστίασης στις 10 τη νύχτα.
Στη δεύτερη βαθμίδα «υψηλού» ρίσκου θα επιβάλλεται επιπλέον απαγόρευση συναντήσεων μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών σε κλειστό χώρο.
Η τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα «πολύ υψηλού» συναγερμού για τη δημόσια υγεία περιλαμβάνει το κλείσιμο παμπ και μπαρ, όχι όμως και των εστιατορίων, καθώς και την απαγόρευση συναντήσεων με μέλη άλλων νοικοκυριών είτε σε κλειστό είτε σε ανοιχτό χώρο.
Κλείνουν επίσης γυμναστήρια, καζίνο, κλειστοί χώροι αναψυχής και γραφεία στοιχημάτων.
Ανοιχτά, ωστόσο, θα παραμείνουν παντού καταστήματα λιανικής, σχολεία και πανεπιστήμια.
Οι κάτοικοι των περιοχών της τρίτης βαθμίδας καλούνται να μην ταξιδεύουν προς άλλες περιοχές παρά μόνο αν είναι ανάγκη.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης πακέτο οικονομικής στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται εκ νέου και των τοπικών δημοτικών αρχών στις περιοχές που θα υποστούν τους περιορισμούς.

Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Παρασκευή 9/10 τη Μαδρίτη η ισπανική κυβέρνηση, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα.
Το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι 15 ημέρες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από το Σύνταγμα.
Από τις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Μαδρίτης και των περιχώρων της δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από την πόλη τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.

Ιρλανδία: Επιπλέον 195 θάνατοι και σχεδόν 28.000 κρούσματα από την Παρασκευή
 Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι κατέγραψε από την Παρασκευή σχεδόν 28.000 περιπτώσεις μολύνσεων από κορονοϊό, οι οποίες αυξάνουν σε 888.968 το αθροιστικό σύνολο.
Ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε κατά 195 από την Παρασκευή φτάνοντας σε 33.124.
 
Ολλανδία: Νέο ημερήσιο ρεκόρ κατέγραψε ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ολλανδία.
Η γρήγορη αυτή αύξηση ασκεί πιέσεις στις αρχές να επιβάλουν νέους περιορισμούς στη χώρα.

Γερμανία: Στη Γερμανία, όπου καταγράφονται ημερησίως πάνω από 4.000 νέα κρούσματα, ήδη  η καγκελάριος Α. Merkel προειδοποίησε ότι σε 10 ημέρες  αν ο αριθμός των μολύνσεων δεν σταθεροποιηθεί η χώρα θα λάβει νέα περιοριστικά μέτρα.
Ήδη, στο Βερολίνο από το Σάββατο 10/10 τα περισσότερα καταστήματα, όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν από τις 23:00 έως τις 06:00, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Η διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό στα αεροδρόμια έχει γίνει υποχρεωτική για όσους φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου.
Αλλά από την 1η Οκτωβρίου όσοι φθάνουν από αυτές τις χώρες θα πρέπει να τίθενται σε απομόνωση για 14 ημέρες.
Όσοι δεν φορούν μάσκα μέσα σε καταστήματα ή σε δημόσια μέσα μεταφοράς θα τιμωρούνται με πρόστιμο 50 ευρώ.
Οι αρχές συμφώνησαν να επιβάλουν περαιτέρω μέτρα στις περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 50 άτομα και οι ιδιωτικές σε 25.
Όσοι δεν δίνουν τα σωστά στοιχεία επικοινωνίας σε εστιατόρια και μπαρ θα τιμωρούνται με πρόστιμο.
 
Ιταλία: χθες 12/10, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους από κορωνοϊό 39 άνθρωποι και καταγράφηκαν 4.619 νέα κρούσματα.
προχθές, τα κρούσματα ήταν 5.456, με 26 νεκρούς, ενώ από την αρχή της επιδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 36.205 άνθρωποι.
χθες στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους από κορωνοϊό 39 άνθρωποι και καταγράφηκαν 4.619 νέα κρούσματα.
προχθές, τα κρούσματα ήταν 5.456, με 26 νεκρούς.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τα περισσότερα περιστατικά διαγνώσθηκαν στην Λομβαρδία (696), στην Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη (662), στην Τοσκάνη (466) και στην περιφέρεια της Ρώμης, Λάτιο (395).
Από την αρχή της επιδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 36.205 άνθρωποι.
Στο μεταξύ, απόψε, (εκτός απροόπτου της τελευταίας στιγμής) η κυβέρνηση Conte αναμένεται να εγκρίνει νέα, αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό των μεταδόσεων, όπως η απαγόρευση των πάρτυ σε σπίτια και σε δημόσιους χώρους, η αύξηση της τηλεργασίας για το 70% των εργαζομένων, το κλείσιμο από τα μεσάνυχτα των εμπορικών επιχειρήσεων εστίασης και μετά τις εννέα το βράδυ να μην χορηγείται αλκόολ σε πελάτες που δεν το καταναλώνουν καθήμενοι σε τραπέζια, απαγόρευση αθλημάτων όπως είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και το μπάσκετενώ προς το παρόν, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αναμένεται να συνεχιστεί, παρά τα πολυάριθμα κρούσματα.
Η προστατευτική μάσκα θα είναι υποχρεωτική, τέλος, για όσους επιλέγουν να κάνουν μια βόλτα στα πάρκα των ιταλικών πόλεων, αλλά όχι για τους πολίτες που προτιμούν το τρέξιμο.

Τσεχία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η χώρα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση υιοθέτησε αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας για 2 εβδομάδες, προσπαθώντας να αποφύγει ένα lockdown.
Στο πλαίσιο αυτών, έκλεισαν αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως πισίνες και γυμναστήρια, και όλοι οι πολιτιστικοί χώροι για δύο εβδομάδες, ενώ τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν έως τις 20:00 με την χωρητικότητα να περιορίζεται σε τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.

Πολωνία: Υποχρεωτική είναι από το Σάββατο 10/10 η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα, ενώ 38 κοινότητες θεωρούνται «κόκκινες ζώνες» και εφαρμόζονται πιο αυστηροί περιορισμοί στις δημόσιες και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Αυστραλία: Επιβιώνει έως και 28 ημέρες σε χαρτονομίσματα, γυαλί και ατσάλι ο κορωνοϊός

Στο εύρημα ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει πάνω σε χαρτονομίσματα, σε γυαλί ή σε ανοξείδωτο ατσάλι για έως και 28 ημέρες κατέληξαν Αυστραλοί επιστήμονες.
Σύμφωνα με ερευνητές του CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) του εθνικού επιστημονικού οργανισμού της Αυστραλίας, στους 20° Κελσίου, ο SARS-CoV-2 παραμένει μολυσματικός για 28 ημέρες πάνω σε ομαλές επιφάνειες, όπως πλαστικοποιημένα χαρτονομίσματα ή το γυαλί του είδους που χρησιμοποιείται για να κατασκευάζονται οθόνες κινητών τηλεφώνων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύονται στη Virology Journal (Επιθεώρηση Ιολογίας).
Συγκριτικά, ο ιός της γρίπης Α έχει βρεθεί πως επιζεί πάνω σε τέτοιες επιφάνειες για 17 ημέρες.
Η έρευνα του CSIRO συμπεριέλαβε την αποξήρανση του ιού, τη μετατροπή του σε τεχνητή βλέννα, την τοποθέτησή του σε επιφάνειες σε συγκεντρώσεις παρόμοιες με τα δείγματα ασθενών με την COVID-19, και κατόπιν την εξαγωγή του έπειτα από περίπου έναν μήνα.
Πειράματα που έγιναν σε ελεγχόμενα, εργαστηριακά περιβάλλοντα, στους 20, τους 30 και τους 40° Κελσίου έδειξαν ότι ο χρόνος επιβίωσης του ιού στις επιφάνειες μειωνόταν όσο η θερμοκρασία αυξανόταν.
«Το να επαληθευτεί για πόσο χρόνο ο ιός παραμένει πραγματικά βιώσιμος πάνω σε επιφάνειες μας επιτρέπει να προβλέψουμε και να μετριάσουμε την εξάπλωσή του και να κάνουμε καλύτερη δουλειά ως προς την προστασία των πολιτών μας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του CSIRO.
Οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά που περιέχουν τα σωματικά υγρά μπορούν εξάλλου να αυξήσουν πολύ τον χρόνο επιβίωσης του ιού.
«Η έρευνα αυτή μπορεί επίσης να συμβάλλει να εξηγηθεί η προφανής ανθεκτικότητα και εξάπλωση του SARS-CoV-2 σε ψυχρά περιβάλλοντα με υψηλή συγκέντρωση λιπιδίων ή πρωτεϊνών, όπως οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, και το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με πιο επαρκή τρόπο τον κίνδυνο αυτό», επισήμανε ο διευθυντής του Κέντρου Προετοιμασίας για την Αντιμετώπιση Ασθενειών στο CSIRO.
Image
Σε έξαρση ο κορωνοϊός στην Ινδία – Πάνω από 7 εκατ. τα κρούσματα

Σε έξαρση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 66.732 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 7,12 εκατομμύρια.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν οι θάνατοι 816 ασθενών με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 109.150.
Η Ινδία από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου καταγράφει καθημερινά τα περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη χώρα παγκοσμίως.
Εκτιμάται πως αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, θα ξεπεράσει ακόμα και τις ΗΠΑ όσον αφορά τον αριθμό των μολύνσεων.

Σαρώνει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Στο κόκκινο Βραζιλία, Μεξικό

Σαρώνει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός καθώς είναι η περιοχή που μετρά τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Βραζιλία και το Μεξικό μετρούν περίπου 235.000 θανάτους από τον κορωνοϊό, δηλαδή περισσότερο από το 20% των θανάτων παγκοσμίως.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 12.342 κρούσματα με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 5.094.979.
Δραματική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 139 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 3.175 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 83.781 επί συνόλου 817.503 μολύνσεων.
Εν τω μεταξύ, μια 54χρονη μετατράπηκε στην πρώτη περίπτωση στο Μεξικό στην οποία διαγνώστηκε πως νοσεί ταυτόχρονα από την COVID-19 και τη γρίπη Α(H1N1.
Πρόκειται για μια γυναίκα που «πάσχει από αυτοάνοσα νοσήματα, έχει στο ιστορικό της καρκίνο και παχυσαρκία, κι επιπλέον χρόνια πνευμονοπάθεια».
Η ασθενής παρουσίασε συμπτώματα στα τέλη του Σεπτεμβρίου τα οποία οδήγησαν στην εισαγωγή της σε νοσοκομείο.
Οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κατάστασή της σταθερή.

Κίνα: Σε ύφεση ο κορωνοϊός, μόλις 21 εισαγόμενα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο - Μαζικά τεστ σε πόλη 9 εκατομμυρίων

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 21 εισαγόμενα κρούσματα όσα και την προηγούμενη ημέρα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο αυξήθηκε σε 32, από 23 την προηγουμένη.
Δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.578 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.
Εν τω μεταξύ, σε μαζική εκστρατεία εξέτασης όλων των κατοίκων της πόλης Τσινγκντάο (9 εκατομμύρια και πλέον) μετά τον εντοπισμό έξι κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 προχωρούν οι τοπικές υγειονομικές αρχές.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, όλοι οι άνθρωποι που μολύνθηκαν μοιάζουν να έχουν κάποια σύνδεση με θωρακολογικό νοσοκομείο στην πόλη όπου προσφέρονται φροντίδες σε ασθενείς με την COVID-19.
Ωστόσο για την ώρα η εστία δεν έχει προσδιοριστεί.
Ο εντοπισμός των κρουσμάτων οδήγησε να γίνουν τεστ σε περίπου 143.000 ανθρώπους για να εντοπιστεί η αλυσίδα μετάδοσης.
Οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν μαζικά τεστ σε πέντε περιφέρειες της Τσινγκντάο που θα έχουν ολοκληρωθεί «σε λιγότερες από τρεις ημέρες» και στο σύνολο της πόλης «σε λιγότερες από πέντε ημέρες».
Δεν διευκρίνισαν ωστόσο πόσοι άνθρωποι θα εξεταστούν ακριβώς.
Η πόλη είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο χάρη στην μπίρα «Tsingtao», ο τίτλος της οποίας είναι η μεταγραφή της αρχαίας ονομασίας της.
Κάθε χρόνο, πολλοί τουρίστες πάνε στην Τσινγκντάο για τη γιορτή της μπίρας, τη σημαντικότερη του είδους στην Κίνα, κάτι που έγινε και τον περασμένο Αύγουστο.
Παρότι ο εντοπισμός των έξι κρουσμάτων στην Τσινγκντάο προχθές έγινε γνωστός προτού δημοσιοποιηθεί ο εθνικός ημερήσιος απολογισμός του κινεζικού υπουργείου Υγείας, δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης