Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το Καστελόριζο στο στόχαστρο του Erdogan - Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας - Παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας από ΗΠΑ, διάλογο ζητά ο Maas

Το Καστελόριζο στο στόχαστρο του Erdogan - Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας - Παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας από ΗΠΑ, διάλογο ζητά ο Maas
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν θα επισκεφθεί στην Άγκυρα - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα του Oruc Reis στη Σύνοδο Κορυφής (15-16/10/2020)
(upd7) Σκηνικό Αυγούστου -τότε που σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, Ελλάδα και Τουρκία είχαν φτάσει ένα βήμα πριν τη σύρραξη- έχει στήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, βάζοντας στο στόχαστρο του Καστελόριζο.
Σε μια περιοχή περίπου 25 μίλια νότια από το Καστελόριζο πλέει αυτή την ώρα το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, με τα δύο βοηθητικά του πλοία, Ataman και Cengiz Han, συνοδεία πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Μέχρι αυτή την ώρα, το Oruc Reis δεν έχει προσεγγίσει την οριοθετική γραμμή της περιοχής ερευνών που έχει προσδιοριστεί με την τουρκική Navtex της 11ης Οκτωβρίου. Δηλαδή, το τουρκικό ερευνητικό κινείται περίπου 18-19 μίλια νοτιότερα από το βορειοδυτικό όριο της περιοχής ερευνών, που απέχει μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου.
Πάντως, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν και την παρέμβαση των ΗΠΑ, που αποδοκιμάζουν την απόφαση του Erdogan για έρευνες του Oruc Reis και τον καλούν σταματήσει τις προκλήσεις.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ ζητούν να αρχίσουν άμεσα οι διερευνητικές Ελλάδας και Τουρκίας.
Γεωπολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Erdogan έχει ενθαρρυνθεί από την ανοχή της Δύσης.
Όπως αναφέρουν, στόχος της Τουρκίας είναι να ανοίξει τη βεντάλια των θεμάτων που θα πέσουν στο τραπέζι όταν και εφόσον αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές.
Είναι πασιφανές ότι ο Erdogan δεν θέλει σε καμία περίπτωση η συζήτηση με την Ελλάδα να περιοριστεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, όπως έχει διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση βάση της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Ελλάδα να ασκήσει τα καθόλα νόμιμα δικαιώματά της για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμ.
Πολλώ δε μάλλον, προσπαθεί να περιορίσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ» επισημαίνει μιλώντας στο Πρώτο Θέμα ο Κωνσταντίνος Φίλης, από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στο μεταξύ, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι δεν μπορούν να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές με το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Όσο υπάρχει το Oruc Reis στην περιοχή δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία», διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Μάλιστα, το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας απασχόλησε και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά.

Η παρέμβαση του State Department υπέρ της Ελλάδας

Σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας λαμβάνουν οι ΗΠΑ μετά και την τελευταία τουρκική NAVTEX για έρευνες του τουρκικού πλοίου Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ειδικότερα, το State Department αποδοκιμάζει την απόφαση της Τουρκίας και την καλεί να σταματήσει τις προκλήσεις Τουρκίας και να αρχίσει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ κατηγορούν την Άγκυρα ότι προκαλεί εντάσεις στην περιοχή και ότι «σκοπίμως» περιπλέκει την επανεκκίνηση των συνομιλιών με την Ελλάδα. 
«Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας για ανανέωση της δραστηριότητας που σχετίζεται με έρευνες σε περιοχές όπου η Ελλάδα κατέχει επίσης δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκές λύσεις. 
Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την πρόκληση και να επιτρέψει να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα» αναφέρει η ανακοίνωση του State Department.
Image

Σε ετοιμότητα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι σε ετοιμότητα…
Πολεμικά πλοία είναι εν πλω και κατευθύνονται προς την περιοχή του νησιωτικού συγκροτήματος της Μεγίστης που έχει στοχοποιήσει ο Erdogan.
Από την πρώτη στιγμή, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε συνεργασία με τους Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ διέταξε την αναδιαμόρφωση των σχεδίων επιφυλακής και την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Στρατό Ξηράς.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί κάθε κίνηση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών σκαφών που το συνοδεύουν, με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να αξιολογούν την κατάσταση συνεχώς και να προχωρούν στις κατάλληλες ενέργειες.

Μητσοτάκης: Συνεχής τουρκική προκλητικότητα

Για την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και τις επενδύσεις καναδικών επιχειρήσεων στη χώρα μας συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, François-Philippe Champagne που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε στον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, χώρας-μέλους του NATO, τη συνεχιζόμενη παραβατικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας, τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκαν οι ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, που ενισχύονται από την παρουσία της δυναμικής ελληνικής κοινότητας στον Καναδά, αλλά και την πολύ στενή συνεργασία των δύο πλευρών στον πολιτικό, οικονομικό και αμυντικό τομέα.
Ταυτόχρονα, οι δύο πλευρές ανέδειξαν το γεγονός ότι μεγάλες καναδικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει και συνεχίζουν να επενδύουν στην Ελλάδα και συμφώνησαν να στηρίξουν την αμοιβαία επωφελή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στις αρχές Οκτωβρίου ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία και θα εξετάσει αν η χώρα αυτή παραδίδει καναδικό στρατιωτικό υλικό στο Αζερμπαϊτζάν.

Δένδιας: Η Τουρκία είναι κατεξοχήν παράγων υπονόμευσης της ειρήνης

Διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να υπάρξουν όσο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Καναδό ομόλογό του Francois-Philippe Champagne, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.
«Μετά τη χθεσινή νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε για έρευνες μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές μας, η ηγεσία της Τουρκίας απέδειξε ότι δεν είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής.
Αντί για διάλογο, αντί για τις διερευνητικές επαφές για τις οποίες είχαν δεσμευτεί να προτείνουν ημερομηνία, επέλεξαν πάλι την κλιμάκωση.
Την ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Όπως ανέφερε, άλλωστε, μόλις πριν λίγες ημέρες οι 27 ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν την Τουρκία να απέχει από ενέργειες αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό, ενώ γινόταν ρητή αναφορά στην ανάγκη αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Όμως και στα δύο ζητήματα, η Τουρκία επέλεξε την κλιμάκωση, προσέθεσε.
«Επιβεβαίωσε έτσι ότι είναι ο κατεξοχήν παράγων υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, από τη Λιβύη μέχρι το Ιράκ, από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία είναι ο κοινός παρονομαστής σε κάθε πρόβλημα της περιοχής μας.
Απέδειξε ότι οι επικλήσεις για διάλογο δεν είναι παρά προσχήματα.
Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να την κρίνει με βάση τις πράξεις και όχι τις διακηρύξεις.
Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα πριν να είναι αργά».

Η «διαφιλονικούμενη περιοχή» στη συνάντηση Maas με Μητσοτάκη

Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση της Γερμανίας, καθώς από τη μία πλευρά κάνει λόγο για… «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» (σσ. σχετικά με την περιοχή που δεσμεύσει η τουρκική NAVTEX) και από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Heiko Maas, θα επισκεφθεί μόνο Ελλάδα και Κύπρο και όχι την Τουρκία.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει τον πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ότι στη Σύνοδο Κορυφής (15-16/10/2020) θα θέσει το θέμα του Oruc Reis.
Η ελληνική πλευρά πιέζει την ΕΕ για ένα «πραγματικά αυστηρό» μήνυμα προς την Τουρκία και τονίζει ότι οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής. Κατά συνέπεια «ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να πάρει τις αποφάσεις της».
Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει και άλλες πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αναδειχθεί η τουρκική προκλητικότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron.
 
Το μήνυμα Maas σε Τουρκία

«Η επίλυση των επίμαχων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον απευθείας διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, μετά το πέρας των συναντήσεων που πραγματοποίησε στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως «είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα για να υπάρχει εντέλει η δυνατότητα διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις».
Ο Maas έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ κατόπιν παρακάθισε σε απευθείας συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Αμέσως μετά, παραχώρησε δηλώσεις στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να διεξαχθούν με επιτυχία μόνο σε ένα εποικοδομητικό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας πως η τουρκική πλευρά «πρέπει επιτέλους να συμβάλει σε αυτό».
Παράλληλα, χαιρέτισε την κατ' αρχήν, όπως είπε, προθυμία της κυπριακής κυβέρνησης για συνέχιση των προσπαθειών διεξαγωγής διαλόγου.
Τόνισε πως η Γερμανία και η ΕΕ στέκονται αλληλέγγυες στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόσθεσε πως «η Γερμανία συνεχίζει να είναι πρόθυμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια αναζήτησης λύσεων και κυρίως στο πλαίσιο της Προεδρίας (της ΕΕ) που έχουμε αναλάβει αυτό το εξάμηνο», προσέθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
Επισήμανε δε πως οι τελευταίες κινήσεις του Oruc Reis «στις αμφιλεγόμενες θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου δεν είναι παρά το αντίθετο ακριβώς ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε».
«Σε περίπτωση που θα προβεί το σκάφος αυτό σε νέες έρευνες για φυσικό αέριο στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές αυτό θα αποτελεί πραγματικά σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και εκ μέρους της Γερμανίας και στις περαιτέρω εξελίξεις των ευρωτουρκικών σχέσεων», συνέχισε.
Είπε ακόμη πως το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων «ήταν εντελώς περιττό και προκλητικό βήμα που έρχεται σε αντίφαση με τις τρέχουσες προσπάθειες για εκτόνωση και εμείς ερμηνεύουμε ακριβώς έτσι αυτό το βήμα».

Πέτσας: Με το Oruc Reis στην περιοχή δεν πάμε σε διερευνητικές

«Όσο υπάρχει το Oruc Reis στην περιοχή δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία», διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι θα τεθεί το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής αυτήν την εβδομάδα, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως η Τουρκία δεν επιδεικνύει συνέπεια και συνέχεια και, εκ των πραγμάτων, φέρνει ξανά το ζήτημα στην ατζέντα.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, το δίλημμα για την Άγκυρα ήταν αποκλιμάκωση ή κυρώσεις και, εφόσον επιμένει να δημιουργεί ένταση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.
Ως προς τα επόμενα βήματα, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως ο πρωθυπουργός θα τα αναπτύξει μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Heiko Maas, εντός της ημέρας.
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε εξάλλου ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών άφορα μόνο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Το παράλληλο μέτωπο στην Κύπρο

Μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι η Τουρκία επέλεξε να ανοίξει παράλληλα και το «μέτωπο» στην Κύπρο.
Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Κι αυτό λίγο καιρό πριν το άνοιγμα ενός ακόμη κύκλου διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Μάλιστα, η παρέμβαση της Τουρκία στις «προεδρικές εκλογές» που έλαβαν χώρα στα Κατεχόμενα ήταν παραπάνω από εμφανής και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είδαν στην κίνηση σε σχέση με τα Βαρώσια μια προσπάθεια του Erdogan να στηρίξει τον Ersin Tatar έναντι του Mustafa Akinci.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία αμφισβητεί και τα κυριαρχικά δικαιώματα τη Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να ασκήσει μεγάλη πίεση και προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και προς την Ελλάδα, αλλά και να διαμορφώσει όρους απόστασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον η πρώτη θα προσπαθεί να οικοδομήσει όρους έστω και διερευνητικού διαλόγου για την αποφυγή «θερμών επεισοδίων» και η δεύτερη θα είναι αντιμέτωπη με νέες αμφισβητήσεις χωρίς την ενεργοποίηση κάποιου είδους ευρωπαϊκών αποτρεπτικών κυρώσεων έναντι της Τουρκίας.

Borrell: Η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της για την απόφαση Erdogan για τα Βαρώσια

Την ανησυχία της για την απόφαση του Τούρκου προέδρου σχετικά με τα Βαρώσια εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με διακήρυξη εκ μέρους της ΕΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ύπατος Έκπροσώπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Josep Borrell.
Συγκεκριμένα, ο Borrell αναφέρει στη γραπτή ανακοίνωσή του: «Η ΕΕ εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για την απόφαση να προχωρήσει στο "άνοιγμα" από τις 8 Οκτωβρίου 2020 μέρους της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, μετά την ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου 2020.
Η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα συνεχίσει να καθοδηγείται από αυτά τα ψηφίσματα, ιδίως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από αυτήν την άποψη, η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ζωτικής σημασίας και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών.
Η ΕΕ υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.
Περιμένει το ίδιο με την Τουρκία.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη, έναν εκπρόσωπο στις Υπηρεσίες Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ».

www.bankingnews.gr
Σε μια περιοχή περίπου 25 μίλια νότια από το Καστελόριζο πλέει αυτή την ώρα το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, με τα δύο βοηθητικά του πλοία, Ataman και Cengiz Han, συνοδεία πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων.Μέχρι αυτή την ώρα, το Oruc Reis δεν έχει προσεγγίσει την οριοθετική γραμμή της περιοχής ερευνών που έχει προσδιοριστεί με την τουρκική Navtex της 11ης Οκτωβρίου. Δηλαδή, το τουρκικό ερευνητικό κινείται περίπου 18-19 μίλια νοτιότερα από το βορειοδυτικό όριο της περιοχής ερευνών, που απέχει μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης