Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ήπια βελτίωση στις προοπτικές των τραπεζών παγκοσμίως – Παραμένει υψηλό το ρίσκο

Fitch: Ήπια βελτίωση στις προοπτικές των τραπεζών παγκοσμίως – Παραμένει υψηλό το ρίσκο
Σχόλιο της Fitch για τις τράπεζες παγκοσμίως
Ο αριθμός των τραπεζών παγκοσμίως υπό επιτήρηση για υποβάθμιση (Rating Watch Negative, RWN -προοπτική 3μήνου) έχει αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το υψηλό ρίσκο παραμένει.
Βέβαια, οι περισσότερες από τις αξιολογήσεις σε RWN πλέον έχουν υποβαθμιστεί σε αρνητικό outlook -προοπτική 12μήνου.
«Αυτές οι προοπτικές θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ έως το 2021 καθώς η κρατική στήριξη για οικονομίες και δανειολήπτες αφαιρείται σταδιακά και τα προβληματικά δάνεια αυξάνονται.
Ο κίνδυνος επανεμφάνισης του ιού αυξάνει την αβεβαιότητα.
Στο τέλος του 3ου τριμήνου 20, το 55% των παγκόσμιων αξιολογήσεων τραπεζών ήταν σε αρνητικό outlook -5% είναι ακόμη σε RWN.
Το ποσοστό των αξιολογήσεων τραπεζών σε αρνητικό οutlook ή RWN αυξήθηκε σε πάνω από 60% στο τέλος του α’ εξαμήνου 2020 από 13% στα τέλη του 2019.
Το ποσοστό στο RWN ήταν 10%, το υψηλότερο τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για τις αξιολογήσεις πολλών τραπεζών.
Οι τράπεζες που τοποθετήθηκαν στο RWN ήταν συνήθως εκείνες που εισήλθαν στην κρίση με περιορισμένο προβάδισμα στο επίπεδο αξιολόγησής τους ή με έκθεση άνω του μέσου όρου σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που θεωρούσαμε πιθανό να είναι πιο ασταθή.
Οι άμεσοι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις των τραπεζών μετά την έναρξη της πανδημίας αποφεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές σταθεροποιήθηκαν, οι δανειολήπτες επωφελήθηκαν από σημαντικά κυβερνητικά προγράμματα στήριξης, οι ισολογισμοί δεν διογκώθηκαν ουσιαστικά, τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία παρέμειναν αρκετά σταθερά και οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν από τις κοιλότητες τους.
Ως αποτέλεσμα, το επακόλουθο ποσοστό μετατροπής από RWN σε υποβάθμιση αξιολόγησης ήταν χαμηλό -μόλις 4,8%», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης