Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Φάλτσες οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ, πέρα από τα όρια του στατιστικού λάθους

Rabobank: Φάλτσες οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ, πέρα από τα όρια του στατιστικού λάθους

Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν το 2016 με τις swing states, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Φάλτσες χαρακτηρίζει τις δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ η ολλανδική τράπεζα Rabobank, υποστηρίζοντας ότι κινούνται πέρα από τα όρια του στατιστικού λάθους.
Με τους δημοσκόπους να προβλέπουν ότι ο Donald Trump σύντομα θα είναι εκτός προσκηνίου, οι επενδυτές μπορούν, τελικά, να πάρουν μια βαθιά ανάσα ανακούφισης.
Η εξωτερική πολιτική θα μπορούσε να γίνει πιο προβλέψιμη, για να αρχίσουν να αγοράζουν κινεζικά ομόλογα, για τα οποία, στην πραγματικότητα, πληρώνουν τόκους.
Μπορούν επίσης να επενδύσουν στην ηπειρωτική χώρα, όπου μια επιτυχημένη στρατηγική περιορισμού του Covid-19 επέτρεψε στις επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν τη δραστηριότητά τους.
Οι διαχειριστές χρημάτων δεν μπορούν να βρίσκονται πάντα στο περιθώριο.
Σε αυτό στοιχηματίζουν οι traders.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν το 2016 με τις swing states.

Με άλλα λόγια, οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ πρέπει να σφάλλουν - ειδικά από τη στιγμή που είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους για να απαντήσουν σε μια έρευνα, μια διαδικασία που φυσικά κλίνει προς τους πλουσιότερους και πιο πολιτικά ενεργούς.
Όπως σημειώνει η έρευνα της Pew Research, διάφορες εκλογικές υπηρεσίες διεξάγουν τις έρευνές τους πολύ διαφορετικά.
Mια δημοσκόπηση μπορεί να χαρακτηρίζεται «εθνικά αντιπροσωπευτική», αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι η μεθοδολογία της είναι σταθερή.
Το πραγματικό περιθώριο σφάλματος είναι συχνά διπλάσιο από αυτό που αναφέρεται (και είναι ήδη αρκετά μεγάλο στο +/- 3%).
Τα τεράστια μεγέθη δείγματος ακούγονται εντυπωσιακά, αλλά δεν σημαίνουν πολλά, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει φθηνή και προβληματική δειγματοληψία.
Οι δημόσιες εκτιμήσεις των πολιτικών είναι γενικά αξιόπιστες, αλλά οι εκτιμήσεις για το ποιος θα κερδίσει είναι λιγότερο.
Όλες οι καλές δημοσκοπήσεις βασίζονται στη στατιστική προσαρμογή.
Η μη προσαρμογή είναι μειονέκτημα.
Σημειώνεται πως ο Trump έχει πολλούς «ντροπαλούς» ψηφοφόρους.
Κατά τα άλλα, το Nobel Οικονομικών, το οποίο δεν είναι στην πραγματικότητα βραβείο Nobel, δόθηκε στους Bob Wilson και Paul Milgrom.
Μάλιστα, ο δεύτερος κοιμόταν όταν του μετέφεραν τα νέα, ότι δηλαδή είναι ο μεγάλος νικητής του βραβείου.
Τους απενεμήθη το βραβείο για τη δουλειά που έκαναν.
Μια γρήγορη ματιά στο έργο τους αρκεί κανείς για να δει πως οι ιδέες τους «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της κατανομής των αναπνευστικών συσκευών και του ΜΑΠ σε μελλοντικές πανδημίες».
Τις πρώτες μέρες της κρίσης του COVID-19, τα κράτη επιδόθηκαν σε έναν συνεχή «πόλεμο» ώστε να εξασφαλίσουν μάσκες προσώπου, φάρμακα, αναπνευστήρες κ.λπ.
Ως εκ τούτου, φτάνουμε στο σημείο να αναρωτηθούμε:
Η πραγματική αιτία για την έλλειψη αναπνευστικών συσκευών είναι η κυβερνητική παρέμβαση και η μετακίνηση των αλυσίδων εφοδιασμού;
Προφανώς για οικονομική ακαδημαϊκή κοινότητα η απάντηση είναι όχι.
Αλλά μάλλον η επιστημονική θεωρία απέχει πολύ από την πράξη.
Τέλος, είναι σαφές αλλά ξεκάθαρα πέρασε στα ψιλά ότι η Κίνα απλώς απαγόρευσε τις εισαγωγές άνθρακα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης