Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η πρόταση της ΤτΕ αδικεί μια ελληνική τράπεζα προκλητικά – Ποια είναι και γιατί;

Η πρόταση της ΤτΕ αδικεί μια ελληνική τράπεζα προκλητικά – Ποια είναι και γιατί;
Όμως προσοχή όλα αυτά είναι θεωρητικά γιατί δεν είναι σαφές εάν θα περάσει η πρόταση της ΤτΕ...
Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα προβληματικά δάνεια και την σύσταση εταιρίας asset management ή bad bank αδικεί ξεκάθαρα μια τράπεζα σε τέτοιο βαθμό που αλλοιώνεται ο ανταγωνισμός και δημιουργεί σκηνικό ευεργετημένων και μη τραπεζών… εάν τελικώς η πρόταση περάσει και εάν υιοθετηθεί.

Η Eurobank θα είναι αδικημένη από την πρόταση της ΤτΕ γιατί;

Γιατί ολοκλήρωσε έγκαιρα την πρώτη μεγάλη τιτλοποίηση και αφαίρεσε πραγματικό κεφάλαιο 1,5 δισεκ. ευρώ για να καλύψει τις ζημίες από τις πρόσθετες προβλέψεις που διενήργησε.
Δηλαδή δαπάνησε κεφάλαιο και προκαταβολικά.
Η Πρόταση της ΤτΕ – εάν ευδοκιμήσει – ωφελεί τις τράπεζες που έχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων, διαθέτουν DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και επίσης διαθέτουν χαμηλές προβλέψεις δηλαδή Πειραιώς και Alpha bank.
Η Alpha bank βέβαια διαθέτει και το μικρότερο DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στο σύστημα 3,1 δισεκ. έναντι 4,6 δισεκ. στην Εθνική και 4 δισεκ. η Eurobank και 4 δισεκ. η Πειραιώς.

Η Eurobank μειώνει το DTC 600 εκατ και η Πειραιώς 2,2 δισεκ.

Εάν η πρόταση της ΤτΕ ευδοκιμήσει γιατί προσκρούει σε πολλά εμπόδια και είναι στον αέρα, θα ευνοούσε την Πειραιώς 2,2 δισεκ. σε DTC και 600 εκατ την Eurobank σε όρους μείωσης της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Η Eurobank θεωρητικά θα απέμενε με 3,4 δισεκ. DTC και η Πειραιώς με 1,8 δισεκ. από 4 δισεκ. DTC…
Όμως προσοχή όλα αυτά είναι θεωρητικά γιατί δεν είναι σαφές εάν θα περάσει η πρόταση της ΤτΕ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης