Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκικό καψόνι στον Δένδια – Κράτησαν για 20 λεπτά στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος

Τουρκικό καψόνι στον Δένδια – Κράτησαν για 20 λεπτά στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος
Οι Τούρκοι αρνούνταν να χορηγήσουν άδεια υπερπτήσης στο αεροσκάφος παρά το γεγονός ότι αυτή είχε εγκριθεί...
(upd) Το παιχνίδι των προκλήσεων διατηρεί στα ύψη και με κάθε αφορμή η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα.
Όπως έγινε γνωστό, οι Τούρκοι κράτησαν χθες Τετάρτη 15/10 το βράδυ στον αέρα για 20 ολόκληρα λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια από το Ιράκ στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος αναχώρησε από το Ιράκ, όπου ο κ.Δένδιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, και όταν βρέθηκε πάνω από τα σύνορα με την Τουρκία, οι Τούρκοι αρνούνταν επί είκοσι λεπτά να χορηγήσουν άδεια υπέρπτησης, αν και οι κυβερνήτες του αεροσκάφους είχαν λάβει κανονικά τις προβλεπόμενες άδειες από τις τουρκικές αρχές.
Παρόλα αυτά, όταν το αεροσκάφος βρισκόταν στον εναέριο χώρο πάνω από τα σύνορα του Ιράκ και της Τουρκίας αρνήθηκαν να εγκρίνουν την άδεια που είχαν προηγουμένως δώσει.
Έτσι, το αεροσκάφος με τον κ. Δένδια, έκανε κύκλους για είκοσι λεπτά, για όσο δηλαδή προσπαθούσαν οι κυβερνήτες να επικοινωνήσουν με τις τουρκικές αρχές.
Μάλιστα αναφέρεται ότι εάν συνεχιζόταν αυτή η προκλητική συμπεριφορά, θα τελείωναν και τα καύσιμα του αεροσκάφους.

Διπλωματικές πηγές: Σε τεχνικό λάθος αποδίδει η Τουρκία… το καψόνι στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια

Σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας αποδίδει η Άγκυρα το καψόνι στο κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπ.Εξωτερικών, Ν. Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δόθηκε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος.
Όπως αναφέρεται, είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.
Όπως αναφέρεται, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Κουμουτσάκος για το τουρκικό καψόνι στο κυβερνητικό αεροσκάφος: Πρωτόγνωρη συμπεριφορά, θα υπάρξει απάντηση

Για πρωτόγνωρη συμπεριφορά, για την οποία θα υπάρξει απάντηση έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπ. Μετανάστευσης, Γ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στο περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι θα υπάρξει απάντηση στην πρόκληση των Τούρκων, οι οποίοι κράτησαν στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας - Ιρακ, αρνούμενοι να χορηγήσουν άδεια υπέρπτησης στο αεροσκάφος.
«Αυτή είναι μια συμπεριφορά που είναι πρωτόγνωρη καθώς έφτασε σε ένα σημείο που ήταν αρνητικό για την ίδια την ασφάλεια της πτήσης, πέραν της πρόκλησης αυτής κάθε αυτής.
Δεν είναι μια φιλική ενέργεια αυτό είναι σαφές.
Πρόκειται για μια σοβαρή πρόκληση, είναι μια κλιμάκωση αυτή η συμπεριφορά των αρμοδίων αρχών της Πολιτικής Αεροπορίας της Τουρκίας και έχει μια ιδιαίτερη σημασία και πολιτική και διπλωματική γιατί το πράττει λίγο πριν ξεκινήσουν οι σημερινές εργασίες του Ευρωπαικού Συμβουλίου.
Δηλαδή εν γνώσει της Τουρκίας ότι θα είναι σήμερα αντικείμενο συζήτησης η συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο προβαίνει σε αυτή την κίνηση» είπε ο κ.Κουμουτσάκος.
Όπως υποστήριξε, είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει επιλέξει ένα σταθερό δρόμο διαρκούς έντασης, μια στρατηγική διαρκούς πίεσης, επισημαίνοντας πως το προηγούμενο διάστημα αποκλιμάκωσης φαίνεται περισσότερο ότι ήταν ένα διάλειμμα ένας τακτικός χειρισμός ενταγμένος στην στρατηγική της έντασης.
«Το επόμενο τρίμηνο θα είναι για ατσαλένια νεύρα και γρανιτένια αποφασιστικότητα αν χρειαστεί.
Είναι ώρα της εθνικής υπευθυνότητας» υπογράμμισε ο κ.Κουμουτσάκος, αναφέροντας πως υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης