Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Lagarde: Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην κρίση, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν - Μείωση της κερδοφορίας, αύξηση στα NPLs

Lagarde: Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην κρίση, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν - Μείωση της κερδοφορίας, αύξηση στα NPLs
Δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Ευρωζώνης του ευρώ έχει αποδειχθεί ανθεκτικός προς το παρόν στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊου, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν μετά την πρόσφατη κρίση στο μπλοκ και την απόκριση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, υπογράμμισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde.
Μιλώντας στην 42η συνεδρίαση της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς η κερδοφορία των τραπεζών συνέχισε να μειώνεται και αναμένεται να παραμείνει πολύ αδύναμη, ενώ οι πιστωτικές απώλειες θα αυξηθούν.
Αυτό αντικατοπτρίζεται στις χαμηλές τιμές μετοχών των τραπεζών της Ευρωζώνης και έχει προσθέσει διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και η περιορισμένη διαφοροποίηση εσόδων, σημείωσε.
Ωστόσο, η κα Lagarde εκτιμά ότι οι τράπεζες διαθέτουν επί του παρόντος ισχυρά αποθέματα κεφαλαίων και ρευστότητας για να απορροφήσουν τις απώλειες και να υποστηρίξουν τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία.
«Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί μια πρωτοφανή παγκόσμια πρόκληση.
Χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν σοβαρές ανθρώπινες και οικονομικές συνέπειες.
Στη ζώνη του ευρώ, έχουμε αναλάβει αποφασιστική δράση για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ωστόσο, μια παγκόσμια πρόκληση αυτού του είδους απαιτεί επίσης παγκόσμιες λύσεις και ισχυρή διεθνή συνεργασία.
(…)
Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι κρίσιμο να μην αποσυρθεί πρόωρα η πολιτική στήριξη, συμπεριλαμβανομένης τόσο της νομισματικής όσο και της δημοσιονομικής πλευράς, καθώς η μείωση της στήριξης πολύ σύντομα θα καθυστερούσε την οικονομική ανάκαμψη.
Ταυτόχρονα, καλά προσαρμοσμένα διαρθρωτικά μέτρα που διευκολύνουν την ανακατανομή των πόρων με την πάροδο του χρόνου σε πιο βιώσιμους τομείς θα συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση της μόνιμης ζημίας στις οικονομίες μας και, ως εκ τούτου, κλειδί για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. (…)
Συνολικά, τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουμε λάβει από τις αρχές Μαρτίου παρέχουν κρίσιμη υποστήριξη στην οικονομία, υποστηρίζοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζονται περισσότερο από την εξάπλωση της πανδημίας, και συμβάλλουν στη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης για όλους τους τομείς και τις δικαιοδοσίες. (…)
Καθώς οι εθνικές αρχές έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας, η παγκόσμια συνεργασία και η κατανομή πόρων μεταξύ των εθνών εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας.
Η αντιμετώπιση των διαταραχών του διεθνούς εμπορίου, η διαφύλαξη του εμπορικού ανοίγματος και η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε εμβόλια και θεραπείες θα είναι υψίστης σημασίας για μια διαρκή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», είπε μεταξύ άλλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης