Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προ των πυλών μία γενικευμένη σύρραξη Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ανυποχώρητες οι δύο πλευρές – Παρέμβαση των ΗΠΑ

Προ των πυλών μία γενικευμένη σύρραξη Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ανυποχώρητες οι δύο πλευρές – Παρέμβαση των ΗΠΑ
Προ των πυλών μία γενικευμένη σύρραξη Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
Προ των πυλών φαίνεται πως είναι μία γενικευμένη σύρραξη Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, με τους προέδρους των δύο κρατών να εμφανίζονται ανυποχώρητοι και την Άγκυρα να περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev εξέφρασε σήμερα 15/10 την άποψη ότι θα επιλυθεί το θέμα του Nagorno-Karabakh, μετά από σχεδόν 30 χρόνια συνομιλιών, προειδοποιώντας όμως παράλληλα ότι ο στρατός του θα καταλάβει όλες τις περιοχές γύρω από τον θύλακα, αν η Αρμενία συνεχίσει "να δρα αρνητικά".
Νωρίτερα, το Γερεβάν κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν επιτρέπει σε αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της.
Οι νέες συγκρούσεις στο Nagorno-Karabakh απειλούν να βυθίσουν την περιοχή σε ανθρωπιστική κρίση.
Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ο Nagorno-Karabakh είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων ήδη ελέγχουν δύο από τις πέντε κυριότερες περιφέρειες του Καραμπάχ και ότι θα τις καταλάβουν όλες εκτός και αν η Αρμενία συμφωνήσει να αποχωρήσει από την περιοχή μέσα σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Ο Αζέρος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ θα έπρεπε να δράσουν για να επιλυθεί το ζήτημα μετά από 28 χρόνια αποτυχημένων συνομιλιών.
Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση της Ρωσίας για ανάπτυξη στρατιωτικών παρατηρητών στο Nagorno-Karabakh, ο Ilham Aliyev είπε ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να συζητηθεί προς το τέλος της σύγκρουσης και θα χρειαζόταν την έγκριση του Αζερμπαϊτζάν.
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Aliyev είπε ότι η Ρωσία θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή του Nagorno-Karabakh και μετά τη λήξη της "στρατιωτικής φάσης" και την έναρξη μιας "πολιτικής διευθέτησης".
Σημείωσε ότι το Μπακού είναι έτοιμο να ξεκινήσει αυτή την "πολιτική διευθέτηση ακόμη και αύριο, εφόσον η Αρμενία εγκαταλείψει την προσπάθειά της να ανακτήσει τα εδάφη που έχασε και στα οποία δεν έχει κανένα δικαίωμα.
Αναφερόμενος στις καταγγελίες περί μισθοφόρων, ο Aliyev επανέλαβε ότι κανείς δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις για κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν χρειάζεται ξένη στρατιωτική βοήθεια.
Είπε μάλιστα ότι μόνο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν έχουν καταστρέψει αρμενικό στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άνω του 1 δισεκ. δολαρίων.
Ο Aliyev είπε ότι η χώρα του θεωρεί "απελευθερωτικό" τον πόλεμο στο Nagorno-Karabakh, σε αντίθεση με την Αρμενία για την οποία είναι "κατακτητικός".
ότι το Μπακού πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη, εφόσον είναι δυνατόν, των Αζέρων και των Αρμένιων στην περιοχή του Karabakh, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν, όπως στην πρωτεύουσα Μπακού αλλά και στη Ρωσία, τη Γεωργία και άλλες χώρες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αρμενίας Armen Sarkissian, διαμήνυσε ότι η παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή του Καυκάσου είναι απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς θα αποκτήσει έλεγχο όχι μόνο στην εσωτερική πολιτική του Αζερμπαϊτζάν αλλά και στους αγωγούς.
«Η Τουρκία θέλει να ελέγξει τη ροή ενέργειας προς την Ευρώπη.
Η Αρμενία όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν έπληξε ποτέ τους αγωγούς γιατί σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες εμπορίου.
Γι' αυτό το Nagorno-Karabakh μάχεται αυτή τη στιγμή και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε, προσθέτοντας ότι «αν αυτή τη φορά η κατάπαυση του πυρός καταφέρει να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης είναι ίσως καιρό να σκεφτούμε την έλευση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της αρμενικής και της αζερικής πλευράς αλλά χωρίς την Τουρκία στο τραπέζι γιατί δεν μπορεί να είναι μεσολαβητής».
«Στην παρούσα κρίση υπάρχει ευθεία εμπλοκή της Τουρκίας η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και εμπλέκεται σε μια σύγκρουση που δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το ΝΑΤΟ.
Χρησιμοποιεί τα όπλα της και προσωπικό που είναι εκπαιδευμένο από το ΝΑΤΟ, σε έναν αντίπαλο που δεν έχει διαφορές με το ΝΑΤΟ και αυτό είναι ένα ερώτημα για την Ευρώπη αλλά και για το ίδιο το ΝΑΤΟ.
Τους ρωτάμε λοιπόν:
Έχετε δώσει πράσινο φως στην Τουρκία να κάνει ό,τι κάνει στην περιοχή;
Αν ναι σας παρακαλούμε να μας το πείτε.
Αν όχι, γιατί επιτρέπεται να συμβαίνει ό,τι συμβαίνει».
Μιλώντας μεταξύ άλλων στο CNN Greece, είπε επίσης:
«Εκτιμούμε τη στάση της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού για αυτό που συμβαίνει σήμερα και τους καλούμε να υψώσουν πιο δυνατά τη φωνή τους.
Γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει ανάλογα προβλήματα με την Τουρκία η οποία παρενοχλεί τους πάντες.
Την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Λιβύη, την Αίγυπτο το Ιράκ, τη Συρία.
Κάποιος πρέπει να τη σταματήσει και σε αυτό το επίπεδο είμαστε σύμμαχοι.
Όχι επειδή έχουμε παραδοσιακά δεσμούς αλλά γιατί το κλειδί για να σταματήσει ο πόλεμος και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις είναι να σταματήσει η εμπλοκή της Τουρκίας.
Διαφορετικά θα έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Pompeo: Ελπίζουμε οι Αρμένιοι να μπορέσουν να αμυνθούν έναντι των Αζέρων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε σήμερα ότι ελπίζει πως η Αρμενία θα μπορέσει «να αμυνθεί» απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν, μια δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως στήριξη σε μία από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση για το Nagorno-Karabakh, στην οποία ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν τον ρόλο μεσολαβητή.
«Ελπίζουμε ότι οι Αρμένιοι θα μπορέσουν να αμυνθούν απέναντι σε αυτά που κάνουν οι Αζέροι», είπε ο Mike Pompeo, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Τζόρτζια.
Ο Mike Pompeo δεν διευκρίνισε με σαφήνεια αν με τη φράση αυτή τάσσεται υπέρ της Αρμενίας, περιοριζόμενος να ζητήσει να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός και να διεξαχθούν «ειρηνικές συνομιλίες» για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του επειδή η Τουρκία άρχισε «να ενισχύει το Αζερμπαϊτζάν» και κάλεσε όλες τις χώρες να μην παρεμβαίνουν στην περιοχή για να μην κλιμακωθεί η ένταση.
Οι ΗΠΑ, μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία, συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ, η οποία συγκροτήθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια για να βρει μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα του Nagorno-Karabakh.

Η Άγκυρα κατηγορεί την Αρμενία για... εγκλήματα πολέμου

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει το μπαράζ προκλητικών ενεργειών στο Αιγαίο και στηρίζει ξεκάθαρα τις πολεμικές κινήσεις του Αζερμπαϊτζάν, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της γειτονικής χώρας με μια ανάρτησή του στο Twitter κατηγορεί την Αρμενία για εγκλήματα πολέμου.
Στην ανάρτηση υπάρχουν φωτογραφίες από ένα βομβαρδισμένο νεκροταφείο, με το τουρκικό υπουργείο να υποστηρίζει πως η Αρμενία έχει χρησιμοποιήσει ακόμα και βόμβες φωσφόρου κατά αμάχων στις εχθροπραξίες στο Nagorno-Karabakh.
Παράλληλα, αναφέρει μεταξύ άλλων πως θα πρέπει να σταματήσουν οι φρικαλεότητες της Αρμενίας και δεσμεύεται πως τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα πρέπει να γίνουν γνωστά σε όλο τον κόσμο και να καταδικαστούν.

Τηλεφωνική επικοινωνία Cavusoglu (Τουρκία) - Lavrov (Ρωσία) για το Nagorno-Karabakh

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, Cavusoglu και της Ρωσίας Lavrov είχαν σήμερα, 15 Οκτωβρίου 2020 τηλεφωνική συνομιλία, με θέμα την κατάσταση στο Nagorno Karabakh, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS από την Άγκυρα επικαλούμενο πηγή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
"Ο υπουργός μας Cavusoglu είχε συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Lavrov."
"Συζητήθηκαν το θέμα του Nagorno Karabakh, οι παραβιάσεις της εκεχειρίας από την Αρμενία, οι επιθέσεις εναντίον αμάχων καθώς και η τελευταία επίθεση σε κηδεία στο Τέρτερ (του Αζερμπαϊτζάν)", δήλωσε η εν λόγω πηγή στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Στους 555 συνολικά οι νεκροί στρατιωτικοί

Το υπουργείο Άμυνας του Nagorno-Karabakh ανακοίνωσε σήμερα ότι ακόμη 23 ακόμη στρατιώτες των δυνάμεών του σκοτώθηκαν στις μάχες με το Αζερμπαϊτζάν, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών στρατιωτικών σε 555 αφότου ξέσπασαν οι μάχες στις 27 Σεπτεμβρίου
Οι μάχες έχουν φτάσει στο χειρότερο επίπεδο μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όποτε και σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης