Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Aπίθανη η συμφωνία για νέο πακέτο πριν τις εκλογές 3/11 - Mcconell και Pelosi απορρίπτουν την πρόταση Trump για 1,8 τρισ. δολ.

ΗΠΑ: Aπίθανη η συμφωνία για νέο πακέτο πριν τις εκλογές 3/11 - Mcconell και Pelosi απορρίπτουν την πρόταση Trump για 1,8 τρισ. δολ.
Απίθανο θεωρούν οι αναλυτές το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε ότι έχει τη διάθεση να αυξήσει την πρότασή του για ένα νέο πακέτο βοήθειας κατά των οικονομικών συνεπειών της COVID-19, στα 1,8 τρισ.  δολάρια, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.
Ωστόσο, η ιδέα αυτή απορρίπτεται από τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μitch MacConnell.
Ο Λευκός Οίκος πρότεινε το πακέτο των 1,8 τρισ. δολ. την προηγούμενη εβδομάδα, στις διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi.
Η Pelosi απέρριψε την πρόταση, ενώ επέμεινε στην απαίτησή της για ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Απίθανο η συμφωνία πριν τις εκλογές 3/11

Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται, θεωρείται απίθανο ότι θα παραγάγουν κάποιο αποτέλεσμα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σημειώνει το Reuters.
Ο Trump, που επιδιώκει την προεδρική επανεκλογή του, έχοντας ως αντίπαλο τον προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών Joe Biden, δήλωσε στο Fox Business Network ότι έδωσε οδηγίες στον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin να προωθήσει ένα μεγαλύτερο πακέτο κινήτρων, με μεγαλύτερες προβλέψεις προσφοράς στήριξης για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.
Ενώ το συνολικό κόστος του σχεδίου διαχείρισης του Trump είναι παρόμοιο με το ύψος του νομοσχεδίου των Δημοκρατικών, οι μεγάλες διαφωνίες παραμένουν άλυτες.
Οι Δημοκρατικοί πρότειναν 436 δισ. δολάρια σε βοήθεια για κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις που θα αντιμετωπίσουν την ανάγκη να μειώσουν τις βασικές υπηρεσίες καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος και χαμηλότερα έσοδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο Mnuchin προσέφερε 300 δισ. δολάρια για πολιτείες και δήμους.
Ο Trump, ο οποίος υπέγραψε την πρόταση της κυβέρνησής του, στράφηκε ξανά κατά της κρατικής και τοπικής βοήθειας την Τετάρτη.
Είπε ότι θέλει να «δει τους Δημοκρατικούς να χαλαρώνουν λίγο» γιατί «το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να διασωθούν από τις κακώς διαχειριζόμενες πόλεις και κράτη τους».
Η διμερής Ένωση Εθνικών Διοικητών έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Κογκρέσο 500 δισ. δολάρια για ανακούφιση.
Ο Mnuchin σημείωσε την Τετάρτη ότι οι κυβερνήσεις που απολύουν υπαλλήλους όπως οι πυροσβέστες «θα είχαν ένα κόστος για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην ανεργία, αλλά και ένα κόστος για την οικονομία».
Το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών αποκαθιστά επίσης την ενισχυμένη ομοσπονδιακή ασφάλιση ανεργίας ύψους 600 δολαρίων την εβδομάδα έως τον Ιανουάριο.
Η πρόταση του Λευκού Οίκου θα καθιερώσει εβδομαδιαίο όφελος 400 δολ. έως την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Η Pelosi, αντιμετώπισε κάποια πίεση στο εσωτερικό της για να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η ασφάλιση ανεργίας σε αυτόνομο νομοσχέδιο ή να δεχτεί μια μικρότερη συμφωνία από τον Λευκό Οίκο.
Πάντως, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, ακόμη και αν η Pelosi και ο Mnuchin καταλήξουν σε συμφωνία που θα κερδίσει τις δημοκρατικές ψήφους και την υπογραφή του Trump, θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να πείσουν τη Γερουσία να το υποστηρίξει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης