Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σύνοδος Κορυφής - Στο κείμενο συμπερασμάτων η τουρκική προκλητικότητα - Ρητή καταδίκη από ΕΕ με διορία έως... Δεκέμβριο - Μητσοτάκης: Ζήτησα εμπάργκο όπλων

Σύνοδος Κορυφής - Στο κείμενο συμπερασμάτων η τουρκική προκλητικότητα - Ρητή καταδίκη από ΕΕ με διορία έως... Δεκέμβριο - Μητσοτάκης: Ζήτησα εμπάργκο όπλων
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο
(upd) Στα... λόγια περιορίστηκε για ακόμα μία φορά η στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα.
Η Σύνοδος Κορυφής φαίνεται πως ακολούθησε την πεπατημένη με καταδίκη των μονομερών και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, αλλά ως εκεί...
Καμία αναφορά σε κυρώσεις στην Τουρκία, κανένα ουσιαστικό μήνυμα στον Recep Tayyip Erdogan, o οποίος συνεχίζει να τεστάρει τόσο τα αντανακλαστικά της Ελλάδας όσο και την... ανοχή της ΕΕ, είτε μέσω της NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είτε μέσω του ανοίγματος των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Κύπρο.
Αυτό που κατάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν η τουρκική προκλητικότητα να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν τις ενέργειες της Άγκυρας και την καλούν να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων.

«Το θέμα (σσ. η Τουρκία) δεν επρόκειτο να συζητηθεί» είπε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία.
«Δεν ήταν στην ημερησία διάταξη» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Επιμείναμε εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας.
Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις.
Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις».
Στην ουσία όμως ο Erdogan παραμένει ανεξέλεγκτος και μάλιστα έχει στη διάθεση ακόμα περισσότερο χρόνο -και συγκεκριμένα έως τον Δεκέμβριο- για να διαμορφώσει τη στρατηγική του.
«Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα λένε ξεκάθαρα ότι θα υπάρχει χρονική περίοδος που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας και τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν αποφάσεις»
τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την τουρκική προκλητικότητα


Έπειτα από έντονες πιέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης κατάφεραν η τουρκική προκλητικότητα να περάσει στο κείμενο συμπερασμάτων.
«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό.
Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματά του της 2ας Οκτωβρίου 2020», αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.
Image
Μητσοτάκης: Κατέθεσα πρόταση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Πρόταση για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους ομολόγους του στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, επικαλούμενος παλιότερα κείμενα συμπερασμάτων που σχετίζονταν με την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία.
«Θα ήταν ένδειξη αλληλεγγύης είτε ως ΕΕ είτε μεμονωμένα από κάθε κράτος να ακολουθήσουν έναν τέτοιο δρόμο» δήλωσε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ, πήραν την απόφαση να μην πουλήσουν F-35 στην Τουρκία, καθώς προμηθεύτηκε οπλικά συστήματα από τη Ρωσία.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου, δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ θα επανέλθει στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας τον Δεκέμβριο, όπως προέβλεπε η παράγραφος 21 του κειμένου συμπερασμάτων της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής στις 2 Οκτωβρίου, οπότε και αναφέρεται ξεκάθαρα η χρονική περίοδος που θα αξιολογηθεί η στάση της Τουρκίας και να καταλήξει και η Ευρώπη στη στάση που θα τηρήσει απέναντι της.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την έντονη αποδοκιμασία τους για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis και όπως αναφέρεται ρητώς στο κείμενο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, πολλές χώρες αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από το γεγονός ότι το Oruc Reis ξαναβγήκε.
«Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσουμε να αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα τον Δεκέμβριο, αλλά η Ευρώπη δεν θα διστάσει να πάρει μέτρα και αυτά θα είναι επώδυνα», είπε ο πρωθυπουργός.
Τον Δεκέμβριο θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι και η Ευρώπη θα είναι πιο συγκεκριμένοι, σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Απαντώντας στην ερώτηση ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» σε ό,τι αφορά το Oruc Reis και αν είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία.
Η συζήτηση γίνεται με λάθος τρόπο, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα 12 μίλια και είναι γνωστό γιατί δεν έχει γίνει ακόμη.
Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει στα 12 μίλια.

Macron: Ελλάδα και Κύπρος έχουν τη στήριξη μας 

Τη στήριξη του σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron.
«Επανήλθαμε στο θέμα της Τουρκίας μετά τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου και κυρίως στον απόηχο της επανέναρξης των μονομερών ενεργειών και των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, ώστε να επαναβεβαιώσουμε πολύ ξεκάθαρα την πρόθεσή μας για διάλογο» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε, η Τουρκία αποφάσισε να συνεχίσει με τις ίδιες μεθόδους.
«Συνεπώς εκφράσαμε ξανά τη στήριξη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και τη βούληση μας να μην υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστον ενώπιον αυτών των προκλήσεων ή σε μια επιδείνωση της κατάστασης» τόνισε και συμπλήρωσε «επ' αυτού του θέματος θα επανέλθουμε με αποφάσεις τους προσεχείς μήνες, σε συνάρτηση με την εξέλιξη της συμπεριφοράς της Τουρκίας».

Michel: Η ΕΕ θα εξετάσει τις επιλογές της τον Δεκέμβριο

Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα τεθεί ξανά στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις «στενά, ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο».
Συγκεκριμένα, ο Michel σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε να συζητήσουμε ξανά το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, θα ήθελα να ακολουθήσουμε αυτήν την προσέγγιση.
Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τους ηγέτες για τις εξελίξεις και να έχουμε μία σύντομη συζήτηση.
Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά, μέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης