Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εκλογές ΗΠΑ: Πόσο θα επηρεάσουν το πολιτικοοικονομικό τοπίο - Τι φοβούνται οι αγορές

Εκλογές ΗΠΑ: Πόσο θα επηρεάσουν το πολιτικοοικονομικό τοπίο - Τι φοβούνται οι αγορές
Με τις εκλογές των ΗΠΑ να απέχουν μόλις δύο εβδομάδες, είναι σημαντικό να δούμε πόσο θα αλλάξει το πολιτικοοικονομικό τοπίο τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως
Με τις εκλογές των ΗΠΑ να απέχουν μόλις δύο εβδομάδες, είναι σημαντικό να δούμε πόσο θα αλλάξει το πολιτικοοικονομικό τοπίο τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως, αλλά και προς τα πού πρόκειται να προσανατολιστούν οι αγορές.
Αν μη τι άλλο, αν κοιτάξουμε τι συνέβη πριν από άλλες μεγάλες εκλογές, μπορούμε να εξαγάγουμε το συμπέρασμα ότι η αγορά θα συμπιεστεί μέχρι την… τελική έξοδο κατά τη διάρκεια / λίγο μετά την ημέρα των εκλογών.
Η ανεργία είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τις αρχές.
Οι ανακοινώσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν ότι υπάρχει μικρή ή καθόλου βελτίωση στην αγορά εργασίας.
Μέχρι σήμερα, πάνω από 25 εκατομμύρια Αμερικανοί λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Λόγω ενός εξωγενούς παράγοντα (πανδημία), κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση.
Ωστόσο, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Στο μεταξύ, η Fed κάνει έκκληση για νέο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης.
Αυτή η προσδοκία ενίσχυσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές τελευταία - το δημοσιονομικό πακέτο.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο θα είναι, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές, η ανακούφιση που θα προσφέρει θα είναι μόνο προσωρινή.
Ναι, για το χρηματιστήριο θα σημαίνει ώθηση, επειδή οι άνθρωποι θα ξοδέψουν τα χρήματα σε αγαθά και υπηρεσίες εταιρειών που είναι εισηγμένες.
Ως εκ τούτου, με τη ζήτηση ενισχυμένη, η εταιρική Αμερική θα αποκομίσει εύκολα τα κέρδη.
Ωστόσο αυτή είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση.
Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, πρέπει να γίνουν περισσότερα.
Πριν από ένα τόσο σημαντικό γεγονός, τόσο οι «ταύροι» όσο και οι «αρκούδες» προετοιμάζονται.
Όπως πάντα, τα πτωτικά στοιχήματα προσελκύουν περισσότερους τίτλους…

Το μεγάλο σορτάρισμα: Συνωστισμός «αρκούδων» σε πληροφορική, υγεία και διαδικτυακό λιανεμπόριο

Συνωστίζονται οι «αρκούδες» σε πληροφορική, υγεία και διαδικτυακό λιανεμπόριο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.
Ειδικότερα, παρελθόν αναμένεται να αποτελέσουν οι ημέρες ευφορίας για μερικούς από τους νικητές της Wall Street, εν μέσω κορωνοϊού, σύμφωνα με τους αναλυτές πολλών hedge funds.
Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές που συνδέονται με τον κλάδο της τεχνολογίας, το λιανικό εμπόριο μέσω διαδικτύου και την υγειονομική περίθαλψη ενισχύθηκαν όταν η πανδημική κρίση ανάγκασε τις χώρες να επιβάλουν σκληρά περιοριστικά μέτρα.
Πολλοί απογοητεύτηκαν από την ελπίδα ότι η αλλαγή στην αγοραστική συμπεριφορά, ως αποτέλεσμα του Covid-19, θα τροφοδοτούσε μια ισχυρότερη αύξηση των κερδών, παρόλο που ορισμένες εταιρείες μέχρι πρόσφατα δεν ήταν επικερδείς.
Ωστόσο, ορισμένα hedge funds σορτάρουν ήδη αυτές τις μετοχές, με την πεποίθηση ότι τα κέρδη θα εξασθενήσουν ταχύτερα από ό, τι αναμένουν πολλοί επενδυτές.
«Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα πορεία των κερδών δεν είναι βιώσιμη» δήλωσε ο Tim Campbell, συνιδρυτής και επικεφαλής επενδυτής στην Longlead Capital Partners στη Σιγκαπούρη, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Πιστεύουμε ότι οι τεχνολογικές εταιρείες κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στον ρυθμό ανάπτυξης που είχαν προ Covid», πρόσθεσε.
Μερικές από τις μεγαλύτερες αρνητικές τοποθετήσεις τις τελευταίες εβδομάδες αφορούσαν τον τομέα της πληροφορικής, σύμφωνα με πρόσφατο σημείωμα της Goldman Sachs.
Line chart of Share price (€) showing Pandemic winner HelloFresh has been the target of short sellers
Αλλά η τεχνολογία δεν ήταν ο μοναδικός τομέας που κυνηγούσαν οι traders.
Ο κ. Campbell πιστεύει ότι εταιρείες που παράγουν απολυμαντικά χεριών και, γενικά, οικιακό εξοπλισμό θα χτυπηθούν επίσης.
Οι επενδυτές μέχρι τώρα «κυνηγούσαν» τους νικητές του Covid , ανοίγοντας long θέσεις για τις μετοχές τους - ειδικά ενόψει της ισχυρής ανάκαμψης της αγοράς.
Τώρα, όμως, οι short θέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απεριόριστες απώλειες.
Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι η εκτίμηση της πραγματικής αξίας τέτοιων μετοχών είναι δύσκολος σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού και τεράστιων δημοσιονομικών και νομισματικών πακέτων, που διατηρούν τις μετοχές στηριζόμενες ακόμη και σε ύφεση.
Τα hedge funds κέρδιζαν μέχρι τώρα σορτάροντας τις επιχειρήσεις θεάματος και τους αερομεταφορείς.
Ωστόσο, τέτοια στοιχήματα φαίνονται λιγότερο ελκυστικά μετά από απότομη πτώση των τιμών, ή αφού οι κυβερνήσεις παρενέβησαν για να παρέχουν υποστήριξη.
Ο Andrew Sheets, αναλυτής της Morgan Stanley, δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ενυπάρχει στην τεχνολογία και σε συναφείς τομείς.
«Αυτό το έτος θα είναι το έτος αιχμής για εργασία από το σπίτι, οπότε θα είναι το έτος αιχμής για εταιρείες που επωφελούνται από αυτό.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την ανακάλυψη ενός εμβολίου, που θα σημάνει την επιστροφή στην κανονικότητα», είπε.

Bank of America: Πώς θα είναι το επενδυτικό τοπίο μετά τις προεδρικές εκλογές; - Τα τέσσερα σενάρια

Στο επενδυτικό περιβάλλον στην αμερικανική χρηματαγορά αναφέρεται με έκθεσή της η Bank of America, παραθέτοντας τέσσερα βασικά σενάρια.
Παρότι η τελευταία έρευνα του Fund Manager από την BofA αποκάλυψε ότι η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών ανησυχεί για τις εκλογές και την αστάθεια που μπορεί να προκαλέσουν, ειδικά λόγω του γεγονότος ότι το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει για τον επόμενο πρόεδρό του ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι σε σχέση με το ποια πορεία θα επιλέξουν ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να διευθετηθεί το ποσό των δημοσιονομικών πακέτων στήριξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η BofA καταγράφει τον αντίκτυπο των εκλογών παρουσιάζοντας τέσσερα σενάρια.

Πριν από όλα, η BofA δίνει μερικές γενικές επενδυτικές συμβουλές:
1.Για trading, αγοράστε στην πτώση.
2. Για επένδυση, παρακολουθήστε τις πρώτες 200 ημέρες.
3. Μην αγγίζετε το βασικό χαρτοφυλάκιο.
Έχοντας αυτά κατά νου:
A. Αν εκλεγεί πρόεδρος ο Biden και τη Γερουσία πάρουν οι Δημοκρατικοί, θα υπάρξει μεγάλη άνοδος στο χρηματιστήριο.
Παρότι λοιπόν πολλοί επενδυτές φοβούνται τον αντίκτυπο ενός θριάμβου των δημοκρατικών, λόγω της φορολογικής πολιτικής που θα εφαρμόσουν, η BofA είναι αισιόδοξη, γιατί ο Biden διαθέτει μια αναπτυξιακή ατζέντα, προσανατολισμένη στην απασχόληση.
Ακόμα και αν επιβληθούν νέοι φόροι, θα υπάρξουν δημοσιονομικές πρωτοβουλίες που θα αντισταθμίσουν το πρόβλημα.
Εκτός αυτού, η BofA σημειώνει ότι οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η πολιτική ζωή των ΗΠΑ.
Οι αγορές φαίνονται επίσης έτοιμες να δεχτούν ένα «μπλε κύμα», με τις μετοχές και την καμπύλη απόδοσης να αυξάνονται σε περίπτωση που υπάρξει μια Δημοκρατική Γερουσία (Διάγραμμα 3).
Μια τέτοια διακυβέρνηση είναι επίσης η βασική προϋπόθεση για το bullish σενάριο της BofA, καθώς η συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη τύπου CARES Act μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να επιστρέψει την οικονομία των ΗΠΑ στα επίπεδα που επιτεύχθηκαν στα τέλη του 2019.
Σημειώνεται πως οι δημόσιες επενδύσεις είναι πιο αποτελεσματικές σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας όπως η τρέχουσα.
Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δημόσιες επενδύσεις 1% επί του ΑΕΠ αύξησαν την ανάπτυξη τα επόμενα δύο έτη κατά 2,7%, τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα κατά 10% και την απασχόληση κατά 1,2 % (Διάγραμμα 4).

Σε ό,τι αφορά το trading, αναμένεται μια συνεχής κυκλική ροή, τύπου 2016, μακριά από υπεραγορασμένες μετοχές, αλλά κοντά σε περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τον πληθωρισμό.
• Πιθανοί νικητές: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιομηχανίες, ηλεκτρικά οχήματα, τηλεπικοινωνίες, τράπεζες και ασήμι.
• Πιθανοί χαμένοι: ασφαλιστές, τεχνολογία, εκπαίδευση και μέσα ενημέρωσης (NY Times + 326% από τότε που κέρδισε ο Trump, έναντι + 4% τα 4 προηγούμενα χρόνια).
Β. Αν εκλεγεί πρόεδρος ο Biden και τη Γερουσία πάρουν οι Ρεπουμπλικανοί, το σενάριο είναι bearish.
Aν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τη Γερουσία, είναι πολύ πιθανό να προσπαθούν να μπλοκάρουν πρωτοβουλίες του Δημοκρατικού Προέδρου.
Σε αυτή την περίπτωση, συγκεντρώστε μετρητά και αγοράστε ομόλογα του δημοσίου των ΗΠΑ και εταιρικά ομόλογα υψηλής ποιότητας.
Γ. Αν εκλεγεί πρόεδρος ο Trump και τη Γερουσία πάρουν είτε οι Ρεπουμπλικανοί είτε οι Δημοκρατικοί, το σενάριο είναι… στασιμότητα.
Μετά τις εκλογές, τα βασικά πακέτα στήριξης θα περάσουν ευκολότερα, αλλά η BofA αμφιβάλλει αν ο Πρόεδρος Trump με μια Δημοκρατική Βουλή των Αντιπροσώπων θα συμβάλει στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Σε ό,τι αφορά το trading, oι επενδυτές καλό να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνολογία και στα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας.
Δ. Αν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι σαφές, τότε θα προκύψουν ευκαιρίες για αγορές.
Σημειώνεται πως οι αγορές προεξοφλούν αυτό το σενάριο.

Πέρα από τα παραπάνω, όμως, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι «τα χαρακτηριστικά της αμερικανικής οικονομίας που έκαναν κάθε επενδυτή να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ το 2020 θα εξακολουθούν να υπάρχουν το 2021, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα» καταλήγει η BofA.

Deutsche Bank: Πιθανή νίκη Trump θα προκαλέσει σοκ στον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ

Πιθανή νίκη Trump στις προεδρικές εκλογές, στις 3 Νοεμβρίου, θα κλυδωνίσει συθέμελα τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και, γενικότερα, τον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ, που επιμένουν να δίνουν το προβάδισμα στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Joe Biden, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.
Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς (και σίγουρα δημοσκοπήσεις), το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016 προκάλεσε τη μεγαλύτερη πολιτική αναστάτωση στη σύγχρονη ιστορία.
Ίσως...
Ωστόσο, αν ο Trump νικήσει τον Biden στις 3 Νοεμβρίου, το σοκ που θα προκαλέσει θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Jim Reid της Deutsche Bank, η νίκη του Trump θα ήταν το «μεγαλύτερο σοκ στην ιστορία».
Mε τον Joe Biden να βλέπει το προβάδισμά του σε διάφορες δημοσκοπήσεις να αυξάνεται περισσότερο από 10 μονάδες, γεγονός που τόσο για τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης όσο για τους traders της Γενιάς - Z προμηνύει όχι μόνο μια μεγάλη νίκη για τον Biden αλλά και ένα «μπλε σκούπισμα», το σενάριο της πολιτικής αβεβαιότητας φαίνεται να απομακρύνεται…

Ωστόσο, ο Jim Reid αποφάσισε να δει πόσα δημοσκοπικά σφάλματα έχουν συμβεί σε προηγούμενες εκλογές, μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα συμπεράσματά του αποτυπώνονται στο παρακάτω γράφημα, που συγκρίνει τον τελικό μέσο όρο της ψηφοφορίας ή τους μέσους όρους ψηφοφορίας (από το 2004) για κάθε εκλογή έναντι του τελικού περιθωρίου ψήφου.
Οι δημοσκοπήσεις απέκλιναν από 0-3% σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα στις τελευταίες 6 προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Και παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν προβάδισμα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου -πράγματι, στις τελευταίες επτά εκλογές, οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει «περίεργη» εύνοια προς τους Δημοκρατικούς- το διάμεσο σφάλμα είναι λιγότερο του 1%.

Το μεγαλύτερο σφάλμα συνέβη το 1948, όταν ο Πρόεδρος Truman κέρδισε με 5% παρότι δημοσκοπικά ήταν πίσω 4,4%.
Ο ανθυποψήφιος του Truman είδε το προβάδισμά του να μειώνεται από τις 17 μονάδες στα τέλη Σεπτεμβρίου σε 9 μονάδες στα μέσα Οκτωβρίου, προτού περιοριστεί σε μόλις 5 μονάδες λίγο πριν από τις εκλογές.
Οι δύο τελευταίες μεγάλες ήττες των δημοσκόπων ήταν μια υπέρβαση 6,4 μονάδων του Κλίντον το 1992, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής με 5,6 μονάδες, αλλά και η νίκη του Reagan 9,4 το 1980, που εμφανιζόταν πίσω με 6,4 μονάδες αλλά κέρδισε την εκλογική μάχη με 9,4 μονάδες.
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι, ενώ ένα σφάλμα τύπου Truman στις εκλογές μπορεί να δώσει στον Τrump ελπίδες νίκης, δεδομένου του εκλογικού συστήματος, ο Reid καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η πραγματικότητα είναι ότι -εκτός αν οι ψηφοφορίες περιοριστούν στην ημέρα των εκλογών- η νίκη του Trump θα ήταν το μεγαλύτερο δημοσκοπικό λάθος στη σύγχρονη πολιτική».
Το οποίο, υπό το πρίσμα της προφανής προκατάληψης των μέσων ενημέρωσης και του καταστροφικού ιστορικού των δημοσκόπηση τα τελευταία χρόνια, θα αποτελούσε την κατάλληλη συνέχεια για τα τέσσερα πιο τρελά χρόνια στην ιστορία των ΗΠΑ

Morgan Stanley: Το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ δεν θα αργήσει να ξεκαθαρίσει

Το χειρότερο αποτέλεσμα για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ είναι το λιγότερο πιθανό, σύμφωνα με όσα επισημαίνει με ανάλυσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
Έπειτα από μια μικρή άνοδο στους δείκτες της αμερικανικής χρηματαγοράς, χάρη στην προσδοκία ότι το πολιτικό τοπίο θα ξεκαθαρίσει γρήγορα με την ανάρρηση του υποψηφίου των Δημοκρατικών στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, Joe Biden, φαίνεται πως τα πράγματα άλλαξαν – ίσως υπό τον φόβο ότι οι δημοσκοπήσεις μπορεί να κινούνται πέρα από το όριο του στατιστικού λάθους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πλειονότητα των διαχειριστών χαρτοφυλακίων θεωρεί πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και πως η αβεβαιότητα μπορεί να συνεχιστεί, με το 74% να αναμένει μια μακρά και επίπονη εκλογική διαδικασία.
Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει μια θετική εξέλιξη.
Σε αντίθεση με κάποιες εκτιμήσεις που υποστηρίζουν ότι η εκλογική διαδικασία θα μπορούσε να κρατήσει περίπου έναν μήνα, όπως είχε συμβεί και με την περίπτωση Bush και Αl Gore, η Morgan Stanley αναφέρει πως το χειρότερο αποτέλεσμα είναι το λιγότερο πιθανό.
Και ενώ οι αιτήσεις για επιστολική ψήφο είναι σε επίπεδα ρεκόρ, η ανησυχία πως θα αργήσει η καταμέτρησή τους φαίνεται πως καταλαγιάζει, καθώς όπως σημειώνει η Morgan Stanley η διαδικασία προχωρά ταχέως.
Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος να ξεκαθαρίσει το τοπίο μειώνεται.
Επίσης, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων μπορεί να έχει αρχίσει στα swing states, ωστόσο δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από την ημέρα των εκλογών.
Εν ολίγοις, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, «υπάρχει πιθανότητα 80% το αποτέλεσμα να μην καθοριστεί το βράδυ των εκλογών».

Από την άλλη πλευρά, θα είναι έκπληξη εάν οι επιστολικές ψήφοι επιταχυνθούν στη Φλόριντα και στη Νέα Υόρκη τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Moody’s: Μεγάλο λάθος η μη έγκριση ενός νέου πακέτου τόνωσης για την οικονομία των ΗΠΑ

Βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας των ΗΠΑ αποτελεί η μη έγκριση ενός νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης, όπως υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά το κυοφορούμενο πακέτο στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ είναι ένα «σημαντικό λάθος», σύμφωνα με όσα αναφέρει η Moody’s.
«Η πανδημία αποτέλεσε μια σοβαρή πρόκληση για όλους.
Όσο περισσότερο καθυστερούμε να παράσχουμε αυτή την πρόσθετη υποστήριξη, τόσο πιθανότερο είναι να επιβραδυνθεί η ανάκαμψη.
Η αίσθηση μου είναι ότι εάν η κυβέρνηση και το Κογκρέσο δεν μπορέσουν να τα βρουν μέχρι τον Ιανουάριο, θα αρχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στα ποσοστά ανεργίας» δήλωσε ο επικεφαλής της Moody’s, Zandi, προσθέτοντας:
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβαίνουν σε σημαντικά λάθη.
Το Κογκρέσο έχει εγκρίνει δημοσιονομική βοήθεια άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης.
Ωστόσο, ο νόμος CARES έληξε το καλοκαίρι, ενώ από τότε το Κογκρέσο δεν έχει εφαρμόσει νέα μέτρα.
Ο Zandi είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως αναμενόταν για τους χειμερινούς μήνες, σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μια δεύτερη οικονομική κρίση, χειρότερη από την πρώτη.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία και η Ισπανία να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά.
Το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζεται επίσης, με ένα lockdown 2-3 εβδομάδων να είναι πολύ πιθανόν, στο πλαίσιο ενός συστήματος συναγερμού COVID-19 τριών επιπέδων.
«Εξακολουθείτε να έχετε ανθρώπους που έχουν αποταμιεύσει τα χρήματα, αλλά γενικά αυτά είναι νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος που δεν χρειάστηκαν να ξοδέψουν.
Τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλότερο εισόδημα σίγουρα έχουν ξεμείνει και περιμένουν πώς και πώς νέες μεταβιβαστικές πληρωμές» λέει ο επικεφαλής της Moody’s.
πολλές μικρές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ μπόρεσαν να επωφεληθούν από το Πρόγραμμα Προστασίας Πληρωμών - ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ανακούφιση στις μικρές επιχειρήσεις και να τους βοηθήσει να κρατήσει τους εργαζομένους τους - αλλά τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 είναι πιθανό να εμποδίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Πολλές επιχειρήσεις μπόρεσαν να επιβιώσουν χάρη στο πανδημικό πρόγραμμα.
Φυσικά, οι καταναλωτές αντεπεξήλθαν επειδή έλαβαν όλη την υποστήριξη των καταναλωτών από την κυβέρνηση» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s, συμπληρώνοντας:
Όσο η πανδημία δυναμώνει και τα κρούσματα αυξάνονται, θα είναι πολύ δύσκολο για όλους να τα καταφέρουν.
Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν σχετικά με το μέγεθος και το εύρος άλλης μιας δέσμης μέτρων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τον Ιούλιο.
Το δεύτερο νομοσχέδιο τόνωσης αναμένει το πράσινο φως από το Κογκρέσο, με τους Δημοκρατικούς, τον Λευκό Οίκο και τους Ρεπουμπλικάνους να μην μπορούν να συμφωνήσουν στις… λεπτομέρειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης