Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική χτυπά το Β΄ κύμα του κορωνοΐού - Τοπικά Lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας - Στο 1,11 εκατ. οι νεκροί, στα 40 εκατ. τα κρούσματα

Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική χτυπά το Β΄ κύμα του κορωνοΐού - Τοπικά Lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας - Στο 1,11 εκατ. οι νεκροί, στα 40 εκατ. τα κρούσματα
Σε τοπικά Lockdown οδεύει η Ευρώπη - «Κλειστά» Παρίσι, 9 γαλλικές πόλεις, Μαδρίτη, Βρυξέλλες - Νέα μέτρα ανακοινώνει την Κυριακή 18/10 η ιταλική κυβέρνηση
(Συνεχές UPD) Σε πλήρη εξέλιξη είναι το δεύτερο κύμα του κορωνοΐού που σαρώνει Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική.
Παρότι Ευρώπη και ΗΠΑ απορρίπτουν κατηγορηματικά το σενάριο ενός νέου γενικευμένου lockdown,  σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις οι κυβερνήσεις επιλέγουν το μέτρο του τοπικού αποκλεισμού και την αυστηροποίηση των μέτρων,  όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις, όπως το Παρίσι κι άλλες 9 μεγάλες πόλεις, το βράδυ.
Αυστηρά μέτρα ελήφθησαν και στην Ιταλία.  
Πάντως, η γερμανίδα καγκελάριος Α. Merkel έχει ξεκαθαρίσει  πως η γερμανική οικονομία δεν αντέχει ένα νέο lockdown , ενώ και ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci κατέστησε σαφές πως είναι εκτός συζήτησης το σενάριο αυτό για τις ΗΠΑ.
Η Ευρώπη, όπου οι νεκροί από τη νόσο ξεπέρασαν τις 250 χιλ., είναι σε κρίσιμο σημείο,  κάτι που επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος υποστηρίζει πως «η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία».
Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου τουλάχιστον 35 Πολιτείες αναφέρουν αύξηση κρουσμάτων και ενώ προβλέψεις αμερικανικών πανεπιστημίων κάνουν λόγο για άλλους 171.000 θανάτους έως την 1η Φεβρουαρίου, ενώ στο "κόκκινο" εξακολουθούν να βρίσκονται Ινδία και Λατινική Αμερική.
Την ίδια στιγμή, τα νέα από την επιστημονική κοινότητα είναι απογοητευτικά,  καθώς μελέτη του ΠΟΥ αναφέρει πως η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πιθανότητα επιβίωσης ενός ασθενούς με κορωνοϊό.
Παράλληλα, ιάπωνες ερευνητές διπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός παραμένει ενεργός πάνω στο ανθρώπινο δέρμα για εννέα ώρες, γεγονός που όπως σημείωσαν  δείχνει την ανάγκη για συχνό πλύσιμο των χεριών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στο μεταξύ, σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί ξεπέρασαν τo 1,11 εκατομμύριo, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 39,7 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 39.842.711 και οι θάνατοι σε 1.111.874
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 8.140.728 και σε νεκρούς με 219.599
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 153.675 και τρίτη σε κρούσματα με 5.224.362
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 114.031 και τέταρτο το Μεξικό με 86.059
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 43.736 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.390.824 – Στους 24.039 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Αργεντινή με 979.119  και έκτη η Κολομβία με 952.371
- Έβδομη η Ισπανία με 936.560, όγδοη η Γαλλία με 876.342 και ένατο  το Περού με 862.417
- Δέκατο το Μεξικό με 847.108

Image
Ιάπωνες ερευνητές: Ο ιός επιβιώνει πάνω στο δέρμα για 9 ώρες

Για 9 ώρες επιβιώνει κορωνοϊός πάνω στο ανθρώπινο δέρμα, όπως διαπίστωσαν ιάπωνες ερευνητές, κάτι που δείχνει την ανάγκη για συχνό πλύσιμο των χεριών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αντίθετα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό τον μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases, το παθογόνο που προκαλεί την γρίπη επιβιώνει πάνω στο ανθρώπινο δέρμα για περίπου 1,8 ώρες.
«Η επιβίωση για 9 ώρες του SARS-CoV-2 (του στελέχους του ιού που προκαλεί την COVID-19) πάνω στο ανθρώπινο δέρμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης με την επαφή σε σύγκριση με τον IAV (του ιού A της γρίπης), επιταχύνοντας έτσι την πανδημία», όπως τονίζεται.
 «Η μεγαλύτερη χρονικά επιβίωση του SARS-CoV-2 πάνω στο δέρμα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσω της επαφής, η υγιεινή των χεριών μπορεί να μειώσει αυτό τον κίνδυνο», σημειώνεται στη μελέτη.
Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα σε δείγμα δέρματος που είχε ληφθεί από νεκροτομή θυμάτων της covid-19, περίπου μια ημέρα μετά τον θάνατό τους.
Τόσο ο κορονοϊός όσο και ο ιός της γρίπης ευτυχώς αδρανοποιούνται εντός 15 δευτερολέπτων όταν εφαρμόζεται στο δέρμα αιθανόλη, η οποία περιέχεται στα αντισηπτικά χεριών.
Η μελέτη υποστηρίζει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

Απογοήτευση για τη θεραπεία με ρεμδεσιβίρη - ΠΟΥ: Δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα


Απογοητευτικά είναι τα ευρήματα για τη θεραπεία με ρεμδεσιβίρη κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγάλης κλινικής μελέτης Solidarity του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πιθανότητα επιβίωσης ενός ασθενούς με Covid-19 ή στη διάρκεια νοσηλείας του.
Τα αποτελέσματα αυτά δημιούργησαν απογοήτευση, καθώς αρκετές ελπίδες έχουν στηριχθεί στο εν λόγω φάρμακο.
Η μελέτη αξιολόγησε τη ρεμδεσιβίρη και άλλα τρία φάρμακα σε 11.266 ασθενείς σε περισσότερα από 500 νοσοκομεία 30 χωρών, βρίσκοντας ότι καμία θεραπεία «δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη θνησιμότητα», ούτε τις διασωληνώσεις.
«Οι θεραπείες με ρεμδεσιβίρη, υδροξυχλωροκίνη, λοπιναβίρη και ιντερφερόνη φάνηκε ότι έχουν μικρή επίδραση στη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα» επισημαίνει η μελέτη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς συνεχώς προστίθενται ή αφαιρούνται φάρμακα.
Το σκέλος που αφορούσε ειδικά τη ρεμδεσιβίρη περιλάμβανε 2.750 ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο επί δέκα ημέρες (200 μιλιγκράμ την πρώτη ημέρα και από 100 μιλιγκράμ τις επόμενες).
Τα ευρήματα του ΠΟΥ σημαίνουν ότι προς το παρόν το μοναδικό φάρμακο που αποδεδειγμένα αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης από Covid-19 είναι η δεξαμεθαζόνη, ένα φθηνό στεροειδές που λαμβάνεται από το στόμα και είναι ευρέως διαθέσιμο διεθνώς.
Ο ΠΟΥ έχει συστήσει τη χρήση στεροειδών σε σοβαρά περιστατικά Covid-19.
Οι ελπίδες του Οργανισμού στρέφονται, πλέον, στα μονοκλωνικά αντισώματα, σε ανοσοτροποποιητικά και σε άλλα αντι-ιικά φάρμακα.

Επιβιώνει σε κατεψυγμένα τρόφιμα

Η υπηρεσία ελέγχου νοσημάτων της Κίνας ανακοίνωσε  ότι η επαφή με συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων, μολυσμένων με ζώντα νέο κορωνοϊό, θα μπορούσε να προκαλέσει μολύνσεις.
Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται καθώς το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εντόπισε και απομόνωσε ζώντα νέο κορωνοϊό στην εξωτερική συσκευασία κατεψυγμένου μπακαλιάρου, στην προσπάθεια του να διαπιστώσει από πού προήλθε η συρροή των κρουσμάτων που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Τσινγκτάο.
Η διαπίστωση αυτή, που γίνεται για πρώτη φορά, σημαίνει ότι θα ήταν δυνατόν να μεταφερθεί ο ιός σε μεγάλες αποστάσεις, μέσω των κατεψυγμένων τροφίμων.
Δύο λιμενεργάτες στο Τσινγκτάο, που είχαν διαγνωστεί ασυμπτωματικοί τον Σεπτέμβριο, έφεραν τον ιό σε ένα νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος, κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην πόλη, λόγω της ανεπαρκούς απολύμανσης και έλλειψης μέτρων προστασίας.
Αυτό οδήγησε σε άλλες 12 μολύνσεις που συνδέονται με το νοσοκομείο, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα οι αρχές.
Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κινεζικού CDC ωστόσο δεν περιλαμβάνει απτές αποδείξεις ότι οι δύο εργαζόμενοι στο Τσινγκτάο προσβλήθηκαν από τον ιό που βρισκόταν στη συσκευασία των τροφίμων.
Θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί αλλού και να μετέφεραν με τη σειρά τους τον νέο κορωνοϊό στις συσκευασίες που άγγιξαν, ανέφερε ο  Jin Dong-Yan, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Το CDC τόνισε ότι δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση στην οποία να προσβλήθηκε κάποιος καταναλωτής επειδή ήρθε σε επαφή με κατεψυγμένα τρόφιμα και ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρός.
Παρ’ όλ’ αυτά, συμβούλευσε οι εργαζόμενοι που χειρίζονται, επεξεργάζονται ή πωλούν κατεψυγμένα προϊόντα να αποφεύγουν να έρχονται αυτά σε άμεση επαφή με το δέρμα τους, για την περίπτωση που έχουν μολυνθεί.
Οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να αγγίζουν το στόμα ή τη μύτη τους χωρίς να έχουν πλύνει τα χέρια τους και πριν βγάλουν τα ρούχα εργασίας που ενδεχομένως έχουν μολυνθεί, καθώς επίσης θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ.
Πριν από την ανακάλυψη του CDC, γενετικά ίχνη του ιού είχαν βρεθεί σε δείγματα κατεψυγμένων τροφίμων και συσκευασιών, όμως η ποσότητα του ιού ήταν πολύ μικρή και δεν είχαν απομονωθεί ζώντες ιοί, τόνισε η υπηρεσία.
Μόνο οι ζώντες ιοί μπορούν να προσβάλουν ανθρώπους, τόνισε ο καθηγητής Gin.
 
Η Ευρώπη στο επίκεντρο της πανδημίας

Η Ευρώπη, η οποία αντιμετώπισε επιτυχώς το πρώτο κύμα, αναδεικνύεται στο επίκεντρο της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Συνολικά στην Ευρώπη πάνω από 250.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19, ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 7,3 εκατομμύρια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές, μέχρι τις 18:30 (ώρα Ελλάδας) την Κυριακή 18/10,  είχαν καταγραφεί 250.030 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας και συνολικά 7.366.028 κρούσματα.
Ωστόσο, σε πέντε χώρες σημειώνονται πάνω από τα δύο τρίτα των θανάτων αυτών.
Συγκεκριμένα,  στο Ηνωμένο Βασίλειο (43.646 νεκροί και 722.409 μολύνσεις), την Ιταλία (36.543 θάνατοι και 414.241 κρούσματα), την Ισπανία (33.775 νεκροί και 936.560 μολύνσεις ), τη Γαλλία (33.392 νεκροί και  867.197 τα κρούσματα) και τη Ρωσία  (24.187 νεκροί και  1.399.334 μολύνσεις).
Στη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 8.342 άνθρωποι, που αποτελεί και τον βαρύτερο απολογισμός μέσα σε μία εβδομάδα για την Ευρώπη από τα μέσα Μαΐου.
Ως περιοχή, η Ευρώπη ανακοινώνει περισσότερα κρούσματα καθημερινά σε σύγκριση με την Ινδία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ μαζί.
Από τις 100 μολύνσεις που εντοπίζονται σε όλον τον κόσμο, οι 34 προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με μια ανάλυση του πρακτορείου Reuters.

Σε τοπικά Lockdown οδεύει η Ευρώπη - «Κλειστά» Παρίσι, 9 γαλλικές πόλεις, Μαδρίτη, Βρυξέλλες και ίσως Ρώμη

Image

Γαλλία

Στη Γαλλία καταγράφονται καθημερινά πάνω από 100 χιλιάδες κρούσματα, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που αναφέρονται στις ΗΠΑ.
Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τα 876.342 και οι νεκροί τους 33.325.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναφέροντας  για τέσσερις εβδομάδες, αρχής γενομένης   από το Σάββατο 17/10, και έτσι επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες 9 μεγάλες πόλεις (Μασσαλία, Λυών, Λιλ Σεντ Ετιέν, Ρουέν, Τουλούζη, Γκρενόμπλ και Μονπελιέ) από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις σε φίλους ή σε εστιατόρια, ενώ των περιοριστικών μέτρων εξαιρούνται τα μέσα μεταφοράς.
Ο  Macron, δεν απέκλεισε  η απαγόρευση αυτή να παραταθεί για ακόμα δύο εβδομάδες, ενώ όποιος παραβιάζει την καραντίνα θα τιμωρείται με πρόστιμο 135 ευρώ.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως η καθημερινότητα των πολιτών δεν θα αλλάξει, καθώς το πρωί όλοι θα πηγαίνουν στις δουλειές τους και τα παιδιά στα σχολεία τους ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις στην χώρα.

Γερμανία

Δραματική είναι η κατάσταση και στη Γερμανία, όπου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 5.587 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 361.974, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.
Το ίδιο διάστημα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυξήθηκε στους 9.777 νεκρούς, καθώς άλλοι 10 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, κατά την ίδια πηγή.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γερμανίας Frank - Walter Steinmeier  τέθηκε σε καραντίνα το Σάββατο (17/10/2020), αφού ένας από τους σωματοφύλακές του βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπός του.
Παράλληλα, η καγκελάριος Α. Merkel προειδοποίησε ότι η χώρα δεν αντέχει ένα δεύτερο lockdown και κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν.
Μάλιστα, κάλεσε  τους Γερμανούς να μειώσουν τις κοινωνικές συναναστροφές τους και να συνεχίσουν να ταξιδεύουν όσο λιγότερο γίνεται απευθύνοντας προσωπική έκκληση μετά την δυσκολία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συμφωνήσει με τις τοπικές κυβερνήσεις στους τρόπους περιορισμού του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Οι γερμανοί ηγέτες δεν κατόρθωσαν αυτή την εβδομάδα να συμφωνήσουν στην επιβολή αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας ωστόσο εάν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα (35 κι όχι 50 ανά 100.000 κατοίκους σε εβδομαδιαία βάση) θα επιβάλλεται ακόμη και αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και περιορισμός της κυκλοφορίας μετά τις 23:00.

Ιταλία

Νέα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής (18/10/2020) ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte.
Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό διάταγμα, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης.
Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι δεν θα κάθονται πάνω από έξι πελάτες, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι μέχρι τις έξι το απόγευμα και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα.
Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 9 το βράδυ.
Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν, επίσης, την ίδια ώρα.
Σε ότι αφορά τα σχολεία, συνεχίζεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών.
Στα λύκεια, οι μαθητές θα μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα μια ώρα αργότερα: στις 9 το πρωί και όχι στις 8, όπως γινόταν έως τώρα.
Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα ξεκινήσουν και απογευματινά μαθήματα.
Απαγορεύονται φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου και όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Σε όλα τα γυμναστήρια της Ιταλίας θα ελεγχθεί, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.
«Η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες που θα πληγούν οικονομικά από τα νέα μέτρα.
Η στρατηγική μας δεν είναι ίδια με εκείνη της Άνοιξης.
Τους περασμένους μήνες αυξήσαμε το νοσηλευτικό προσωπικό και διπλασιάσαμε τις θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Κάθε μέρα παράγουμε, πλέον, είκοσι εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Πρέπει να αποφύγουμε νέο γενικό lockdown, διότι θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την οικονομία», πρόσθεσε.
Ο Conte κάλεσε και πάλι τους Ιταλούς να φορούν μάσκα, να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να προσέχουν όταν συναντούν φίλους και συγγενείς.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, η κυβέρνηση είναι παρούσα αλλά ο καθένας πρέπει να προσφέρει την συμβολή του», ολοκλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ρωσία

Στη Ρωσία καταγράφηκαν ακόμη 15.099 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την χώρα ανήλθε σε 1.399.334, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
Επιπλέον, 185 άνθρωποι πέθαναν από covid-19 το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό επίσημο απολογισμό των νεκρών σε 24.187, ενώ 1.070.576 έχουν ιαθεί.

Μάλτα

Υποχρεωτική θα είναι στο εξής η χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους στη Μάλτα, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείνουν τα κλαμπ, τα μπαρ και οι χώροι ψυχαγωγίας στις 11 το βράδυ, για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Ωστόσο, διατηρείται το όριο των 10 προσώπων όσον αφορά τις συναθροίσεις, αν και όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκα, εκτός και αν βρίσκονται στο σπίτι τους ή μέσα σε αυτοκίνητο.
Μπορούν επίσης να βγάζουν τη μάσκα όταν κάθονται σε εστιατόρια για να γευματίσουν.
Η απόφαση για το νέο ωράριο των μπαρ και των κλαμπ θα τεθεί σε ισχύ την Δευτέρα 19/10.

Image

Βέλγιο

Τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείσουν στο Βέλγιο από τη Δευτέρα (19/10) για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου η χώρα να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ο υπουργός Κινητικότητας στο τέλος της κυβερνητικής συνεδρίασης για την κρίση.
Μέχρι στιγμής το κλείσιμο των καφέ δεν αφορούσε παρά μόνο την περιοχή των Βρυξελλών και ίσχυε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Το μέτρο επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα και αφορά επίσης τα εστιατόρια.
Ο υπουργός εξήγησε ότι η απόφαση να κλείσουν αυτοί οι χώροι που οι ειδικοί θεωρούν ότι "έχουν τη μεγαλύτερη διασπορά" του ιού έχει στόχο να αποφευχθεί "απολύτως" ένας νέος περιορισμός όπως την άνοιξη.
Ωστόσο, πρόσθεσε, "η κατάσταση είναι σοβαρή από υγειονομική άποψη", πρέπει να "εμποδίσουμε τον κορεσμό του συστήματος υγείας".
"Τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα" επέμεινε ο υπουργός του κόμματος των Οικολόγων που είναι επίσης ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης.
"Οι αριθμοί είναι τόσο υψηλοί όσο ήταν τον Μάρτιο όταν αποφασίσαμε ένα lockdown, αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε".
Το Βέλγιο, μια χώρα με 11,5 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραφε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 191.959 κρούσματα κορονοϊού και 10.327 θανάτους συνολικά, αριθμοί που το καθιστούν μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα θύματα από την πανδημία.
Ως συνέπεια της απότομης αναζωπύρωσης των λοιμώξεων από τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό των νοσοκομειακών νοσηλειών αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στις Βρυξέλλες και τις γαλλόφωνες επαρχίες.

Ηνωμένο Βασίλειο

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Βόρεια Ιρλανδία να κλείνει τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τα εστιατόρια και τις παμπ για τέσσερις εβδομάδες, ενώ στο κόκκινο είναι και η βόρεια Αγγλία, με το Λίβερπουλ να λαμβάνει ήδη περιοριστικά μέτρα για τα κλαμπ και τις παμπ, ενώ αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν και στο Λονδίνο από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/10.
Το lockdown προβλέπει το κλείσιμο των παμπ και των εστιατορίων, εκτός αν πωλούν γεύματα σε πακέτο.
Τα παντοπωλεία και τα σουπερμάρκετ δε θα μπορούν να πωλούν οινοπνευματώδη μετά από τις 20:00 το βράδυ.
Επίσης, οι προγραμματισμένες διακοπές μίας εβδομάδας των σχολείων στο τέλος Οκτωβρίου αυξάνονται σε δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από τις 19 του μήνα αντί για τις 26.
Ανοιχτοί θα παραμείνουν,οι χώροι λατρείας με χρήση καλύμματος προσώπου και τα γυμναστήρια για ατομική εκγύμναση, αν και θα απαγορεύονται τα αθλήματα σε κλειστό χώρο πλην επαγγελματικού επιπέδου.
Θα απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις σε ξένο σπίτι, ενώ οι «φούσκες» υποστήριξης ευάλωτων πολιτών δε θα μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερα από δέκα άτομα από δύο νοικοκυριά.
Θα απαγορευθούν επίσης οι εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 15 ατόμων, στις γαμήλιες τελετές και στις κηδείες θα επιτρέπονται έως 25 άτομα, ενώ καλούνται οι πολίτες να μην πραγματοποιούν μη αναγκαίες μετακινήσεις και να εργάζονται από το σπίτι εφόσον μπορούν.
Στην Αγγλία το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα της ενώ στο Λίβερπουλ όπου το 90% των ΜΕΘ έχει καταληφθεί από ασθενείς από κορωνοϊό.
Κλείνουν επίσης γυμναστήρια, καζίνο, κλειστοί χώροι αναψυχής και γραφεία στοιχημάτων.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης πακέτο οικονομικής στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται εκ νέου και των τοπικών δημοτικών αρχών στις περιοχές που θα υποστούν τους περιορισμούς.

Ισπανία

Δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας υιοθέτησαν ήδη πολλές περιφέρειες της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων και εκείνη της Μαδρίτης.
Ειδικότερα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από  την Παρασκευή (9/10) η Μαδρίτη, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα.
Το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι 15 ημέρες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από το Σύνταγμα.
Από τις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Μαδρίτης και των περιχώρων της δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από την πόλη τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.
«Λουκέτο» σε μπαρ και τα εστιατόρια για τις επόμενες 15 ημέρες στην περιφέρεια της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία) από την Πέμπτη 15/10  το βράδυ προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της επιδημίας Covid-19.
Η ανακοίνωση αυτού του δραστικού μέτρου γίνεται μετά τον μερικό αποκλεισμό της Μαδρίτης και άλλων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία, όπου η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.000 ανθρώπους.
Στο μεταξύ,
οι αρχές της αυτόνομης περιοχής της Κανταβρίας, στη βορειοδυτική Ισπανία, κάλεσαν τους περίπου 530.000 κατοίκους της «να αυτοαπομονωθούν» λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων Covid-19.
Στον ιστότοπο της τοπικής κυβέρνησης τονίζεται ότι «οι υγειονομικές αρχές συνιστούν την εθελούσια αυτοαπομόνωση και συμβουλεύουν να περιοριστούν στο μέγιστο οι κοινωνικές επαφές και οι μετακινήσεις».
Επίσης, θα πρέπει οι κάτοικοι θα πρέπει στο βαθμό που είναι εφικτό, να ματαιώσουν ή να αναβάλουν οικογενειακές και κοινωνικές συγκεντρώσεις, να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους, να μην πηγαίνουν σε μπαρ και εστιατόρια και να μην κυκλοφορούν έξω μετά τις 22:00 το βράδυ.
Στην Ισπανία, μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο σε όλον τον κόσμο, έχουν καταγραφεί πάνω από 936.500 κρούσματα και πάνω από 33.700 θάνατοι.

Ιταλία - Νέα μέτρα ανακοινώνονται την Κυριακή 18/10 


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την  ανακοίνωση νέων μέτρων από την ιταλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά την αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών. 
Στην Ιταλία τα κρούσματα κορωνοϊού έφτασαν τα 402.536 και οι νεκροί στους  36.474.
Τα περισσότερα κρούσματα σημειώνονται στην Λομβαρδία,  στην Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη , στο Λάτιο, περιφέρεια της Ρώμης και στο Πεδεμόντιο, με μεγαλύτερη πόλη το Τορίνο.
Στο μεταξύ, όπως αποφασίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 17/10 σε συνάντηση της ιταλικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των περιφερειών,  μέχρι το βράδυ της Κυριακής 18/10 αναμένεται να ανακοινωθούν νέα, αυστηρότερα μέτρα, για τον περιορισμό των νέων μολύνσεων.
Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Roberto Speranza ζήτησε να αυξηθεί μέχρι το 75% του συνόλου, το ποσοστό εργαζομένων που στην φάση αυτή θα απασχολείται μέσω τηλεργασίας.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας και το υποχρεωτικό κλείσιμο των εμπορικών δραστηριοτήτων, μετά τις 22:00 το βράδυ.
Ήδη, ο  Vicenzo de Luca, ο περιφερειάρχης της Καμπανίας με πρωτεύουσα την Νάπολη, αποφάσισε να λάβει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας: μέχρι το τέλος του μήνα, τα μαθήματα στα πανεπιστήμια και στα σχολεία της περιοχής θα συνεχιστούν με τηλεκπαίδευση.
Παράλληλα, σε κάθε είδος γιορτής (και μετά την τέλεση γάμων ή βαπτίσεων) θα μπορεί να προσκαλεί κανείς μόνον μέλη του στενού οικογενειακού του κύκλου.
Τα εστιατόρια θα μπορούν να σερβίρουν τους πελάτες στα τραπέζια μόνο μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ δεν τίθενται περιορισμοί για τις παραδόσεις γευμάτων κατ΄οίκον.
Η κυβέρνηση Conte ενέκρινε νέα, αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων, με τα εστιατόρια και τα καφέ να κλείνουν τα μεσάνυχτα, ενώ απαγορεύεται το σερβίρισμα των πελατών μετά τις 21:00 το βράδυ.
Παράλληλα απαγορεύονται τα ερασιτεχνικά ματς ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ κλειστά είναι τα κλαμπ.

Τσεχία

Η Τσεχία, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από κορωνοϊό στην Ευρώπη, θα αναμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν αποφασίσει εάν θα επιβάλει ένα νέο καθολικό lockdown, όπως δήλωσε την Κυριακή (18/1/2020) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Karel Havlicek.
Ήδη στην Τσεχία έχουν κλείσει τα μπαρ και τα εστιατόρια ενώ στα σχολεία η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται εξ αποστάσεως.
Επίσης έχουν απαγορευθεί οι αθλητικές δραστηριότητες και έκλεισαν θέατρα και κινηματογράφοι ενώ τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά.
Το Σάββατο (17/10/2020), η Τσεχία ανέφερε 8.713 νέα κρούσματα κορωνοϊού, το μεγαλύτερο ημερήσιο σύνολο της σε ένα σαββατοκύριακο, αναφέρει το Reuters.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει 828 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ποσοστό δεκαπλάσιο σε σχέση με τη γειτονική Γερμανία.

Σερβία

Νέα μέτρα περιορισμού για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Σερβία αποφασίστηκαν από την κυβερνητική Επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε υπό την προεδρία της πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, γίνεται αυστηρή σύσταση στους πολίτες της Σερβίας για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ενώ απαγορεύτηκε στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκδίδουν άδειες για εκδηλώσεις και τελετές όπως συναυλίες, πανηγύρια, γάμοι, βαφτίσια, κ.α. στις οποίες θα συμμετάσχουν περισσότερα από 30 άτομα.
Μέχρι τις 16/10 , η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσιζε αυτόνομα για την παροχή τέτοιων αδειών.
Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε να ξανανοίξει από την Δευτέρα 19/10 το κλειστό στάδιο «Arena» στο Νέο Βελιγράδι για την νοσηλεία ασθενών που παρουσιάζουν ήπια κλινική εικόνα.
Το ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης παραμένει ως έχει, δηλαδή, μέχρι της 11:00 η ώρα το βράδυ.
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να αποτραπεί νέα έξαρση της νόσου με δεδομένο ότι εδώ και τέσσερις ημέρες καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Στην Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 36.160 άτομα και απεβίωσαν 776.

Πολωνία  

Η Πολωνία καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19, γεγονός που απειλεί το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και επέβαλε το κλείσιμο σε γυμναστήρια και πισίνες, περιορισμό στις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων και τηλεκπαίδευση για πανεπιστήμια και Γυμνάσια.
Επίσης εξετάζει σχέδιο κατασκευής νέων νοσοκομείων και παροχή κινήτρων στους γιατρούς για την θεραπεία ασθενών με COVID-19.
Οι επιχειρήσεις, οι οποίες φοβούνται απώλειες θέσεων εργασίας και εσόδων, έχουν ασκήσει κριτική στους νέους περιορισμούς και σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι που εργάζονται στον χώρο των γυμναστηρίων πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της Βαρσοβίας κατά του κλεισίματος των γυμναστηρίων.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προσπαθεί να αποφύγει ένα καθολικό lockdown, αλλά ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό πιθανόν να είναι αναπόφευκτο αν η κατάσταση επιδεινωθεί.
 

Image
Μεξικό

Στο Μεξικό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 5.447 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 355 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στο Μεξικό έχει φθάσει τους 86.059 νεκρούς επί συνόλου 847.108 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Ωστόσο η μεξικανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό πιθανότατα είναι πολλοί περισσότεροι στην πραγματικότητα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Βραζιλία

Η πιο σφοδρά «χτυπημένη» περιοχή είναι η Βραζιλία, όπου το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν 461 θάνατοι ασθενών και 24.062 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 1523.675 νεκρούς επί συνόλου 5.224.362 ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό.

ΗΠΑ: Πάνω από 8,1 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 8,1 εκατ. , σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε πάνω από 219.466.
Σε διεθνές επίπεδο, έχουν καταγραφεί 39,7 εκατ. κρούσματα και 1,11 εκατ. θάνατοι. οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των παγκόσμιων κρουσμάτων και περισσότερο από το 20% των παγκόσμιων θανάτων.
 
Image

Κίνα: Ακόμη 13 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες, όλα «εισαγόμενα»

Για τον εντοπισμό 13 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα ενημερώθηκε το κινεζικό υπουργείο Υγείας το προηγούμενο 24ωρο, έναντι ισάριθμων  την προηγουμένη, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.
Επίσης, εντοπίστηκαν 34  νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, ενώ άλλοι 20 ασθενείς κρίθηκε ότι ανέρρωσαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από κινεζικά νοσοκομεία, όπου συνεχίζουν να νοσηλεύονται 252 ασθενείς με την COVID-19, οι πέντε σε σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο κορωνοϊός τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 85.672 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Ιρλανδία: Από τη Δευτέρα 19/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο

Από τη Δευτέρα 19/10 η Ιρλανδία προχωρά στην επιβολή «αποφασιστικών» περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού σε εθνικό επίπεδο.
Ωστόσο, ο υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης Simon Harris ξεκαθάρισε ότι δεν θα επαναφέρει το καθολικό lockdown που είχε επιβληθεί νωρίτερα μέσα στον χρόνο.
Η κυβέρνηση απέρριψε μια σύσταση επικεφαλής του τομέα υγείας πριν από δύο εβδομάδες για μετάβαση στο Επίπεδο 5, το υψηλότερο επίπεδο περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, επιλέγοντας να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς με μια περιφερειακή προσέγγιση, η οποία όμως, σύμφωνα με τον υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευσης, δεν είναι πλέον επαρκής.
«Η κυβέρνηση θα ενεργήσει αύριο, η ενέργεια θα είναι αποφασιστική και θα είναι μια ενέργεια σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε στο εθνικό δίκτυο RTE ο Simon Harris, ο οποίος ήταν υπουργός Υγείας στη διάρκεια του lockdown που διήρκεσε από το τέλος Μαρτίου ως τα μέσα Μαΐου.
«Αύριο θα πρέπει να επιβάλουμε περισσότερους περιορισμούς.
Το Επίπεδο 3 δεν λειτούργησε...δεν θέλω να είμαι τυπολάτρης και να χρησιμοποιήσω την φράση lockdown, αλλά δεν νομίζω ότι προς εκεί οδεύουμε, όμως σίγουρα θα υπάρξουν περισσότεροι περιορισμοί», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι το Επίπεδο 4 προβλέπει ότι παραμένουν ανοιχτά μόνα τα απαραίτητα καταστήματα λιανικού εμπορίου, αν και η κυβέρνηση έχει διευρύνει αυτή την κατηγορία μετά τον Μάρτιο.
Στο Επίπεδο 5 οι πολίτες καλούνται να παραμένουν στα σπίτια τους και επιτρέπεται μόνο η σωματική άσκηση σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων, ενώ για τα εστιατόρια επιτρέπεται η λειτουργία παράδοσης και πακέτου για το σπίτι.
Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία το προηγούμενο 24ωρο κατέρριψε το ρεκόρ της στον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται μέσα σε μια ημέρα, για τέταρτη φορά, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε 232.
Σημειώνεται ότι στην Ιρλανδία έχουν καταγραφεί πάνω από 48 χιλιάδες κρούσματα και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.800.

Ελβετία

Σε αυστηρότερους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εθνικό επίπεδο και η απαγόρευσης μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων, προχωρά η Ελβετία.
Έτσι, από τη Δευτέρα 19/10 απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 15 άτομα σε δημόσιους χώρους οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από ένα έκτακτο συμβούλιο.
Ακόμη, επεκτείνεται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και πλέον αφορά και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τραμ, είπε η κυβέρνηση.
Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στα καταστήματα, τα σχολεία, τις εκκλησίες και τους κινηματογράφους.
Στην Ελβετία, μια χώρα 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν καταγραφεί 74.422 κρούσματα και 1.823 ασθενείς κατέληξαν.

Κύπρος: Σε ισχύ νέα μέτρα από την Κυριακή 18/10

Σε ισχύ τέθηκαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, και για δύο εβδομάδες, δηλαδή έως τις 2 Νοεμβρίου 2020, νέα μέτρα στην Κύπρο.
Πρόκειται για περαιτέρω μέτρα που αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή σε συνεργασία με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό στην Κύπρο, μετά το πέρας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, με διάταγμα του υπουργού Υγείας, το οποίο θα εκδοθεί εντός της ημέρας, από την Κυριακή 18/10  τίθενται σε εφαρμογή -σε παγκύπρια βάση- τα εξής μέτρα:
1. Επιτρέπεται η παρουσία προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.
2. Ο εκκλησιασμός σε εκκλησίες, καθώς και οι θρησκευτικές τελετές, τελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
3. Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, προκειμένου να τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα.
4. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα καταστήματα εστίασης ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε καταστήματος. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 300 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 100 άτομα, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η κράτηση πέραν των 10 ατόμων ανά τραπέζι.
5. Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα.
6. Επιτρέπεται η διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως συνέδρια, ημερίδες, συνελεύσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού ή μουσικής, κ.λπ. σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.
7. Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους.
8. Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (φούρνοι, σούπερ μάρκετ, μινι-μάρκετ, κ.λπ.) και τα φαρμακεία μεταξύ των ωρών 8 π.μ. και 9 π.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με αναπηρίες.
Τι θα ισχύσει στη Λεμεσό
Παράλληλα, μετά την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην πόλη και επαρχία Λεμεσού, από την Κυριακή 18/10 μέχρι τις 26/10 θα ισχύσουν τα εξής  μέτρα:
1. Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, σνακ-μπαρ, κ.λπ.) μέχρι τις 10:30 μ.μ.
2. Συστήνεται αυστηρά ο περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών μετά τις 11:30 μ.μ.
Τα μέτρα για την πόλη και την επαρχία Λεμεσού, θα ρυθμιστούν με διάταγμα του υπουργού Υγείας, το οποίο θα εκδοθεί εντός της ημέρας.
Τέλος, σημειώνεται ότι με διάταγμα του υπουργού Υγείας, είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς εσωτερικούς χώρους η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και πάνω.

Σλοβενία: Σταματά η ιχνηλάτηση – Περιορισμένες οι δυνατότητες των υγειονομικών αρχών

Τέλος στην ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό μπήκε από τις υγειονομικές αρχές της Σλοβενίας, καθώς δεν διαθέτουν επαρκή μέσα.
Με τη Σλοβενία, μια μικρή χώρα 2 εκατομμυρίων κατοίκων, να βρίσκεται εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIJZ) ανακοίνωσε ότι σταματά την ιχνηλάτηση , σημειώνοντας πως «οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες».
Οι αρχές θα περιορίζονται μόνο στο να ενημερώνουν όσους έχουν προσβληθεί και να τους ζητούν να προειδοποιήσουν οι ίδιοι τους οικείους τους.
Η Σλοβενία κατέγραψε σχεδόν 900 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν το Σάββατο 17/10 στη δημοσιότητα και το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του.
Ήδη, η κυβέρνηση, υπό την πίεση των ειδικών να λάβει νέα μέτρα,είχε ανακοινώσει  την περασμένη εβδομάδα περιορισμούς στις πλέον πληγείσες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα.
Έκλεισαν τα μπαρ και τα εστιατόρια, τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ απαγορεύονται και οι μη απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις.
Σημειώνεται ότι συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, έχουν καταγραφεί στη Σλοβενία 12.000 κρούσματα κα

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης