Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Στην ζώνη της υπομονής

tags :
Beta ΑΧΕΠΕΥ: Στην ζώνη της υπομονής
Ο Γενικός Δείκτης τεχνικά επέστρεψε στην ζώνη της υπομονής, η οποία οριοθετείται στο επίπεδο μεταξύ 610 – 640 μονάδων
Για μια ακόμα εβδομάδα επαναλήφθηκε το μοτίβο υποχώρησης προς τα γνώριμα επίπεδα των πρόσφατων στηρίξεων της Αγοράς αποτέλεσμα της επιφυλακτικότητας των επενδυτών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο και στα νούμερα των κρουσμάτων της πανδημίας.
Η επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη έχει επιβαρυνθεί σημαντικά οδηγώντας σε τοπικά lockdowns τα οποία έχουν σαφές αντίκτυπο σε οικονομικούς κλάδους όπως η εστίαση, οι μεταφορές και ο τουρισμός.
Την ίδια στιγμή η γεωπολιτική ένταση αναζωπυρώθηκε επαναφέροντας ακόμα και σενάρια εμπλοκής στο τραπέζι τα οποία κάθε άλλο παρά βοηθούν στο ήρεμο επενδυτικό κλίμα. Είναι προφανές ότι σε αυτούς τους δύο παράγοντες έχει πλέον εστιάσει το σύνολο της Αγοράς την προσοχή του και είναι αναμενόμενη η επιφυλακτικότητα που βγαίνει
ακόμα και σε θετικά ακούσματα ειδήσεων όπως η διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα επιτοκίων που συνιστούν ιστορικά χαμηλά.
Στο εξωτερικό πέρα από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, η πρώτη εικόνα από τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου ήταν μικτή καθώς ο χρηματοοικονομικός κλάδος επηρεάζεται από έκτακτα κέρδη και ζημιές, οι αεροπορικές εταιρίες καταγράφουν ιλιγγιώδεις ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων ενώ στο εμπόριο οι διαδικτυακές πωλήσεις έχουν εξισορροπήσει τις απώλειες από το επίγειο δίκτυο.
Η γενική αίσθηση των πρώτων αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ είναι ότι οι αρχικές απαισιόδοξες εκτιμήσεις ήταν υπερβολικές ενώ ο ρυθμός της βελτίωσης από τρίμηνο σε τρίμηνο ήταν σημαντικά καλύτερος.
Σε ότι αφορά την προοπτική των επόμενων τριμήνων οι διοικήσεις των εταιριών δείχνουν ακόμα επιφυλακτικές και αναμένουν ένα πειστικό σινιάλο από μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού προκειμένου να διατυπώσουν μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για την συνέχεια.
Ο Γενικός Δείκτης τεχνικά επέστρεψε στην ζώνη της υπομονής, η οποία οριοθετείται στο επίπεδο μεταξύ 610 – 640 μονάδων.
Αναμενόμενα όλα τα σήματα αγορών αναιρέθηκαν ενώ η συνεδρίαση της Πέμπτης
άφησε καθοδικό χάσμα με άνω όριο τις 627 μονάδες το οποίο φαίνεται ότι δοκιμάζει να κλείσει ο Γενικός Δείκτης.
Οι ταλαντωτές είναι ξανά σε ουδετερότητα και όλο αυτό μεταφράζεται σε αναμονή καθώς ουδείς εκ των αγοραστών και των πωλητών στην περίοδο μετά τον Μάιο δεν έδειξε ισχύ τέτοια που να οδηγήσει το δείκτη σε διαφυγή εκτός του εύρους μεταβλητότητας.
Ως εκ τούτου μάλλον η νέα εβδομάδα θα έχει ανάλογα χαρακτηριστικά πλάγιας κίνησης και μόνο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 610 μονάδες θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα δίνοντας ένα νέο καθοδικό περιθώριο.
Χωρίς ιδιαίτερα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα η ερχόμενη εβδομάδα από το οικονομικό πεδίο.
Εκτός απροόπτου θα πρέπει να αναμένουμε την ανακοίνωση της νικήτριας κοινοπραξίας για την γραμμή 4 του μετρό μεταξύ των δύο σχημάτων που έχουν φθάσει στην τελική φάση (Άκτωρ – Άβαξ) ενώ είναι πολύ πιθανή και η ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την πώληση τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων της Alpha bank ύψους 10,8 δις ευρώ.
Από την Τετάρτη έως την Παρασκευή εκτιμάται ότι θα τρέξει η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς εταιρικού ομολόγου του ΟΠΑΠ εισηγμένο στο ΧΑ η έκδοση του οποίου βρίσκεται υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις δύο πιστοληπτικών αξιολογήσεων για το ελληνικό αξιόχρεο (DBRS και S&P) οι οποίες θα έχουν αναφορές για τις προθέσεις των οίκων αξιολόγησης όταν θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα (ή σε κάποιο σημαντικό βαθμό της) καθώς και την άποψη τους για τις τάσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Τέλος, η ροή αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου πυκνώνει στις ΗΠΑ με τι κυριότερες ανακοινώσεις να έρχονται από Procter & Gamble, Philip Morris International (20/10), Abbott Laboratories, Verizon (21/10) και AT&T, Coca-Cola, Intel (22/10).

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης