Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ο Johnson (Ην. Βασίλειο) θέλει εμπορική συμφωνία με την Τουρκία μέχρι τα Χριστούγεννα (2020)

Politico: Ο Johnson (Ην. Βασίλειο) θέλει εμπορική συμφωνία με την Τουρκία μέχρι τα Χριστούγεννα (2020)
Το Λονδίνο και η Άγκυρα έχουν «εγκλωβιστεί» σε συνομιλίες σχετικά με εμπορική συμφωνία που μπορεί γρήγορα να διευθετηθούν, μόνο όταν Βρετανία και ΕΕ συνάψουν συμφωνία
Ένα μόνο πράγμα στέκεται ως «εμπόδιο» στο δρόμο για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η χώρα της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σε τελωνειακή ένωση με το μπλοκ της Ευρώπης κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δασμοί για πολλά από τα προϊόντα που ανταλλάσσονται μεταξύ τους, γράφει σε σχετικό της άρθρο η Politico.
Ωστόσο, τα χέρια της Άγκυρας είναι «δεμένα» όταν συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με άλλους, διότι η ΕΕ δεν επιτρέπει σε εμπορεύματα από ένα εξωτερικό έθνος, να εισέλθουν στην τελωνειακή της ζώνη.
Αυτή η συμφωνία θέτει το Ηνωμένο Βασίλειο σε περιορισμό.
Η Βρετανία πραγματοποιεί σημαντικές συναλλαγές με την Τουρκία μέσω της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ.
Αλλά μόλις η μεταβατική περίοδος του Brexit λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι πλέον σε αυτήν την τελωνειακή ένωση.
Ο Sam Lowe, εμπειρογνώμονας εμπορίου στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, δήλωσε ότι η τρέχουσα εμπορική ρύθμιση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας θα «πρέπει να εφαρμοστεί [από το 2021], αλλά θα είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο στην πράξη».
Ακόμα κι αν οι δύο πλευρές δεχτούν μια συμφωνία, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με μια τελωνειακή ένωση.
Ποια μπορεί όμως να είναι σανίδα σωτηρίας;
Το Λονδίνο και η Άγκυρα έχουν εγκλωβιστεί σε συνομιλίες σχετικά με εμπορική συμφωνία που μπορεί γρήγορα να  διευθετηθούν εάν η Βρετανία και η ΕΕ συνάψουν συμφωνία.
«Η επίτευξη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ θα είναι πολύ δύσκολη». δήλωσε ο Adam Mansell, Διευθύνων Σύμβουλος της Βρετανικής Ένωσης Μόδας και Υφάσματος
"Οι διαπραγματεύσεις μας για μια διμερή συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών [έχουν] εντατικοποιήθηκαν πρόσφατα", δήλωσε ο Ümi̇t Yalçin, Τούρκος πρέσβης στο Λονδίνο στην Politico.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το Ηνωμένο Βασίλειο για τα περισσότερα από τα σημαντικά ζητήματα. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε σύντομα τις συνομιλίες μας.
Πρόσθεσε: «Στην εποχή μετά το Brexit, θα θέλαμε να συνεχίσουμε την ισχυρή συνεργασία μας με το Ηνωμένο Βασίλειο σε κάθε πιθανό τομέα με μια οραματιστική προσέγγιση».
Η Άγκυρα ενδιαφέρεται να προωθήσει την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία, το fintech, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την υγεία ως τομείς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια συμφωνία.
Αλλά κανένα από αυτά δεν θα είναι δυνατό, εκτός εάν το Ηνωμένο Βασίλειο συνάψει συμφωνία με τις Βρυξέλλες.
Εσχατη λύση;
Υπάρχει μια ακόμη εναλλατική... επιλογή:
η Τουρκία θα μπορούσε να παραβιάσει τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης με τις Βρυξέλλες και να συνάψει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το Brexit.
Το έκανε ακριβώς αυτό με τη Μαλαισία πριν από μερικά χρόνια.
Η Άγκυρα διατηρεί την επιλογή στο τραπέζι.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια», δήλωσε ο Yalçin, όταν ρωτήθηκε για την προοπτική υπονόμευσης της ΕΕ με μια συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όμως, η συνομιλία με έναν τόσο μεγάλο και ζωτικό εμπορικό εταίρο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την Τουρκική τελωνειακή ένωση με τις Βρυξέλλες. Ο Lowe, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, διατύπωσε τι θα διακυβευόταν τόσο για την Τουρκία όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο
«Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση της οικονομικής σχέσης Τουρκίας-ΕΕ και δεν νομίζω ότι είναι μια έξυπνη προσέγγιση που Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ενθαρρύνει», εξήγησε.
«Θα ήταν τρομερό για τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ»
και θα θεωρηθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο ενθαρρύνει μια κακή συμπεριφορά από μια χώρα που ήδη δεν συμπεριφέρεται καλά αυτή τη στιγμή».
Ειδικότερα, οι βρετανικές επιχειρήσεις που διαπραγματεύονται με την ηπειρωτική χώρα πρέπει να ανησυχούν.
Η απώλεια του εμπορίου με την Τουρκία θα ήταν ένα δεύτερο μεγάλο πλήγμα.
Η Βρετανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής της Τουρκίας και η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας μεταξύ 6 και 7% των συνολικών ετήσιων εξαγωγών της.
Το εμπόριο μεταξύ των δύο είχε αξία άνω των 18 δισεκατομμυρίων λιρών πέρυσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου του ΗΒ.

Τα αυτοκίνητα και τα υφάσματα είναι ζωτικής σημασίας για το διμερές εμπόριο Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας.
Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου θα σήμαινε ότι τα προϊόντα θα έχουν βαριά τιμολόγια, τα οποία θα μπορούσαν να καταστήσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα μη βιώσιμα.
Οι δασμοί στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, για παράδειγμα, θα είναι 10 τοις εκατό.
"Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία είναι βασική προτεραιότητα για την αυτοκινητοβιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου", δήλωσε ο Mike Hawes, διευθύνων σύμβουλος Εταιρείας Κατασκευαστών και Εμπορευμάτων Αυτοκινήτων.
Περισσότερο από το ένα τρίτο των κινητήρων που κατασκευάστηκαν στη Βρετανία πηγαίνουν στην Τουρκία - ενώ ένα στα πέντε νέα φορτηγά που πωλήθηκαν στη Βρετανία προέρχεται από την Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία προμηθεύει με προϊόντα μόδας και υφασμάτων αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων λιρών το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων τζιν και παιδικών ενδυμάτων.
Ο Adam Mansell, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Μόδας και Κλωστοϋφαντουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου, προέτρεψε την κυβέρνηση να επιταχύνει την προσπάθειά της να επιτύχει νέες εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο.
«Πρέπει να επιταχύνουν την προσπάθεια και το επίκεντρο που δίνουν στην εξασφάλιση συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με αγορές προμήθειας», είπε. «Η επίτευξη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ θα είναι πολύ δύσκολη.»
«Η επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την Τουρκία θα είναι πολύ πιο εύκολη και θα έχει πολύ μεγαλύτερο, ταχύτερο αντίκτυπο» δήλωσε ο ίδιος.
Συμφωνία για την Τουρκία 
Ωστόσο, ο Lowe είναι πεπεισμένος ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ισχύ μια συμφωνία και με την Τουρκία.
«Νομίζω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία θα κινηθούν πολύ γρήγορα για να συμβεί αυτό», είπε.
Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι απλές, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της συμφωνίας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ για τη διασφάλιση της προστασίας της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. 
Πράγματι, το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου υπέβαλε συμφωνία με την Τουρκία μαζί με τα άλλα έργα - για να διατηρήσει τις υπάρχουσες σχέσεις με τα έθνη με τα οποία η ΕΕ έχει εμπορικές συμφωνίες και όχι να τις αλλάξει.
«Αυτήν τη στιγμή εργαζόμαστε σκληρά για να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του εμπορίου». - δήλωσε ο Ranil Jayawardena, Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου
Εν τω μεταξύ, για να πληρούν τις προϋποθέσεις για ελεύθερο δασμό, οι εξαγωγείς και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να αποδείξουν ότι μια σημαντική ποσότητα ανταλλακτικών στα προϊόντα τους κατασκευάστηκαν τοπικά.
Οι λεγόμενοι κανόνες καταγωγής διασφαλίζουν ότι οι εξαγωγές δεν προέρχονται από κάπου αλλού.
Η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες της ΕΕ και το μπλοκ μέχρι στιγμής αρνήθηκε να είναι ευέλικτη ως προς αυτό το ζήτημα με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά ο άμεσος στόχος είναι να αποφευχθούν γενικά τιμολόγια, και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατό.
Υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις και τακτικές ενημερώσεις μεταξύ των υπουργών.
Η Βρετανία επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο για να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της μετάβασης στο Brexit.
«Αυτήν τη στιγμή εργαζόμαστε σκληρά για να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του εμπορίου»,
δήλωσε ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Ranil Jayawardena.
"Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Τουρκία επιζητούν α εξασφαλίσουν μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν και προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση της φιλόδοξης εμπορικής και επενδυτικής μας σχέσης καθώς εργαζόμαστε διαρκώς πάνω σε αυτό."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης