Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Ολοκληρώθηκε η πειραματική παροχή ψηφιακού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα

Κίνα: Ολοκληρώθηκε η πειραματική παροχή ψηφιακού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα
Αναλυτές εξήραν την Κίνα για την επιδίωξή της να είναι η κεντρική της τράπεζα η πρώτη στον κόσμο που θα εκδώσει ψηφιακό νόμισμα
Ολοκληρώθηκε η πειραματική παροχή 1,5 εκατ. γιουάν σε ψηφιακή μορφή από την κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) σε κατοίκους της πόλης Σεντζέν με θετικά σχόλια από αναλυτές νομισμάτων, αλλά και επιφυλάξεις από κάποιους χρήστες που δήλωσαν ότι προτιμούν τα υπάρχοντα μέσα πληρωμών για τις αγορές τους, όπως την ευρύτατα διαδεδομένη εφαρμογή της Alipay.
Στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου δοκιμαστικού της προγράμματος, η PBOC έδωσε από 200 γιουάν (σ.σ.: περιπου 25 ευρώ) σε 50.000 καταναλωτές, που επελέγησαν βάσει κλήρωσης.
Το ψηφιακό πορτοφόλι ήταν προσβάσιμο μέσω εφαρμογής, χωρίς να χρειάζεται η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού, ενώ οι πληρωμές γίνονταν δεκτές με το σκανάρισμα κινητών smartphones σε καταστήματα στο κέντρο της τέταρτης μεγαλύτερης κινεζικής πόλης σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Τη μεγαλύτερη τέτοια δοκιμή έως τώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εξήραν αναλυτές ως ένα ακόμη βήμα της Κίνας στην επιδίωξή της να είναι η κεντρική της τράπεζα η πρώτη στον κόσμο που θα εκδώσει ψηφιακό νόμισμα.
"Η εκδήλωση της περασμένης εβδομάδα σημαίνει πραγματικά ότι (το ψηφιακό γιουάν) έχει ήδη μετακινηθεί από μία θεωρητική εσωτερική δοκιμή σε μία εφαρμογή του στον πραγματικό κόσμο", δήλωσε ο συνιδρυτής της πλατφόρμας διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων HKbitEX.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε φόβους από παρατηρητές εκτός της Κίνας: αν το ψηφιακό γιουάν γίνει ελκυστικό διεθνώς, θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου στο σύστημα διεθνών πληρωμών.
Νωρίτερα στον Οκτώβριο 2020, επτά κεντρικές τράπεζες - περιλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας - παρουσίασαν τις βασικές αρχές για την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ANZ για την Κίνα, δήλωσε ότι το ψηφιακό γιουάν θα είχε μεγαλύτερη επίδραση στην Κίνα, καθώς θα βοηθούσε στην αποτροπή του ξεπλύματος χρήματος, δεδομένου ότι οι αρχές της θα παρακολουθούσαν στενότερα την κυκλοφορία του νομίσματος.
Θα μπορούσε, επίσης, να καταστήσει δυνατή μία πιο στοχευμένη νομισματική πολιτική ή, σε ακραία περίπτωση, να επιβάλει αρνητικό επιτόκιο στα μετρητά.
Όπως είπε ο ίδιος, το αν οι απλοί πολίτες θα ψωνίζουν με το ψηφιακό γιουάν αντί με τις πλατφόρμες πληρωμών μέσω των κινητών τηλεφώνων, όπως την WeChat ή την Alipay "εξαρτάται από τα κίνητρα και ποιος πωλητής παρέχει σε αυτούς περισσότερα κίνητρα για τη χρήση τους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης