Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναταράξεις στις αγορές - Στο επίκεντρο εταιρικά αποτελέσματα και πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ - Πτώση -1,63% ο S&P 500, ο DAX -0,42%

Αναταράξεις στις αγορές - Στο επίκεντρο εταιρικά αποτελέσματα και πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ - Πτώση -1,63% ο S&P 500, ο DAX -0,42%
Νευρικότητα επικρατεί στα κυριότερα χρηματιστήρια
Έντονη νυρικότητα επικράτησε σήμερα 19/10 στα κυριότερα χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα εταιρικά αποτελέσματα και τις χαμηλές πλέον προσδοκίες για νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Στις ΗΠΑ, αισιόδοξη ότι ένα νέο πακέτο στήριξης για τις επιπτώσεις της πανδημίας θα μπορούσε να νομοθετηθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, εμφανίστηκε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi.
Αν και αναγνώρισε ότι παραμένουν οι διαφορές με την κυβέρνηση του προέδρου Donald Trump, δήλωσε, πως μία συμφωνία Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για το νέο πακέτο στήριξης θα πρέπει να επιτευχθεί εντός των επόμενων 48 ωρών.
«Είμαι αισιόδοξη αν και έχουμε πάει πίσω σε όλα αυτά», είπε η Pelosi στο ABC.
Ωστόσο, με τον διαπραγματευτικό της εταίρο, τον υπουργό Οικονομικών Steve Mnuchin, στη Μέση Ανατολή έως την Τρίτη (20/10), μια συμφωνία φαίνεται να είναι μακρά, εκτιμά το Reuters.
Ο Λευκός Οίκος πρότεινε ένα πακέτο ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα για να στηρίξει τους Αμερικανούς που δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Η Pelosi είπε ότι η προσφορά αυτή δεν ανταποκρίνεται σε μια σειρά τομέων, συμπεριλαμβανομένων των φοροαπαλλαγών για τους φτωχούς, της βοήθειας προς τις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις, την προστασία των εργαζομένων και την επιδότηση ενοικίου.
Επιμένει σε ένα πακέτο ενίσχυσης 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν τη Γερουσία, ωστόσο, διστάζουν να ψηφίσουν ένα ακόμη πακέτο οικονομικής στήριξης.
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell δήλωσε ότι η Γερουσία θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα για μέτρα αρωγής συνολικού ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στοχεύσει συγκεκριμένους τομείς ανάγκης.
Παρά τις οποιαδήποτε εξελίξεις σε ένα διασυνοριακό ψηφιακό νόμισμα, το πιο σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να κάνουν σωστή εφαρμογή του, παρά να το αποκτήσουν πρώτες, δήλωσε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell.
«Πιστεύουμε ότι είναι πιο σημαντικό να γίνουν σωστές κινήσεις από το να είμαστε οι πρώτοι που θα το αποκτήσουμε.
Το να γίνει σωστή δουλειά σημαίνει ότι δεν εξετάζουμε μόνο τα πιθανά οφέλη μιας CBDC, αλλά και τους πιθανούς κινδύνους και αναγνωρίζουμε επίσης τις σημαντικές συμβιβασμούς που πρέπει να είναι σκέφτηκε προσεκτικά »,
δήλωσε ο Powell σε συζήτηση ενός πάνελ για τις ψηφιακές πληρωμές που φιλοξενεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το Reuters.
Επιπλέον, ο ίδιος είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας η Fed να αξιολογήσει τι αντίκτυπο μπορεί να έχει μια CBDC σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως η νομισματική πολιτική, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η πρόληψη της παράνομης δραστηριότητας.
Στο μέτωπο της πανδημίας ανεξέλεγκτη είναι εδώ και τουλάχιστον 10 μήνες η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη, με ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις να λαμβάνουν αυστηρά, περιοριστικά μέτρα, τα οποία όμως μοιάζουν αδύνατο να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια ενώ οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,12 εκατομμύρια.
ΗΠΑ, Ινδία και Βραζιλία είναι οι πλέον πληττόμενες περιοχές παγκοσμίως, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην αμερικανική ήπειρο έχει καταγραφεί το 47,27% των παγκόσμιων.
Εξαιρετικά κρίσιμη όμως είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, η οποία μετρά καθημερινά περισσότερα από 150.000 κρούσματα, με μια σειρά από χώρες όπως η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Κύπρος και η Τσεχία να καταγράφουν ρεκόρ.
Στην Ευρώπη αναλογεί πάνω από 17% των κρουσμάτων του ιού και το 22% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,114 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν ανέρχονται σε περίπου 27,5 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες -1,44% στις 28.195 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -1,63% στις 3.426 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq  κατέγραψε απώλειες -1,65% στις 11.478 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 29,11 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλισε με πτώση -0,42% στις 12.854 μονάδες
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η ConocoPhillips ανακοίνωσε συμφωνία για την εξαγορά της Concho Resources έναντι συνολικού ποσού 9,7 δισ. δολαρίων.
Με βάση τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Concho θα λάβουν 1,46 μετοχές της ConocoPhillips για κάθε μια μετοχή της Concho που διαθέτουν.
«Μαζί, η ConocoPhillips και η Concho θα έχουν απαράμιλλη κλίμακα και ποιότητα σε όλες τις βασικές πτυχές των δραστηριοτήτων μας: μια χαμηλή βάση κόστους, έναν ισχυρό ισολογισμό, μια πειθαρχημένη κατανομή κεφαλαίου, αριστεία στο ESG και φοβερούς ανθρώπους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ConocoPhillips, Ryan Lance.
Η συγχωνευμένη εταιρεία θα διαθέτει περίπου 23 δισ. βαρέλια με μέσο κόστος προμήθειας κάτω των 30 δολαρίων ανά βαρέλι WTI.
Η Halliburton ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη γ΄ τριμήνου που υπερέβησαν τις προσδοκίες ενώ τα έσοδα ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 17 εκατ. δολαρίων ή 2 σεντς ανά μετοχή από τα καθαρά κέρδη των 295 εκατ. δολαρίων ή 34 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 11 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 8 σεντς.
Τα έσοδα υποχώρησαν 46% στα 2,98 δισ. δολάρια, από τις εκτιμήσεις για 3,09 δισ. δολάρια.
Ο ρυθμός της δραστηριότητας μειώνεται στις διεθνείς αγορές, ενώ ο τομέας της Βόρειας Αμερικής συνεχίζει να βελτιώνεται και η δραστηριότητα να σταθεροποιείται, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Jeff Miller.

Νευρικότητα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Νευρικότητα επικράτησε στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης να διαγράφουν τα πρωινά κέρδη.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα εταιρικά αποτελέσματα και τις προσδοκίες για νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης επαναφέρουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.
Ένα τεχνικό πρόβλημα προκάλεσε μια τρίωρη διακοπή στις συναλλαγές στο πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο Euronext.
Οι συναλλαγές για όλα τα προϊόντα στο πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο που διαχειρίζεται τα χρηματιστήρια στο Παρίσι, στο Άμστερνταμ, στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, στη Λισσαβόνα, στο Δουβλίνο, στο Μιλάνο και στο Οσλο, είχαν σταματήσει.
Στο ταμπλό, η μετοχή της εταιρίας τεχνολογίας υγείας Philips κατέγραψε άνοδο +3,2% καθώς ανακοίνωσε πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση κατά 32% στα λειτουργικά της κέρδη.
Η μετοχή της εταιρίας διαχείρισης πλούτου Julius Baer ενισχύθηκε +5,3% καθώς άφησε να εννοηθεί ότι αναμένει βελτίωση στην κερδοφορία της για τους πρώτους εννέα μήνες του 2020.
Η μετοχή της Danone, της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρίας γιαουρτιών, ενισχύθηκε +2,3% με την εταιρεία να επαναβεβαιώνει τις προβλέψεις της για το 2020 και ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τα περιουσιακά της στοιχεία.
Image
Την άποψη ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ εξέφρασε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Robert Holzmann.
Ωστόσο, ο ίδιος, ο οποίος είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω χαλάρωση εάν η πανδημία του κορωνοϊού επιδεινωθεί.
«Εάν η κρίση επιδεινωθεί σημαντικά και η οικονομία συνεχίσει να καταρρέει, τότε θα πρέπει σίγουρα να σκεφτούμε και επιπλέον μέτρα νομισματικής και κυρίως δημοσιονομικής πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 29 Οκτωβρίου.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας h εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Philips ανακοίνωσε πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού ενίσχυσε τη ζήτηση για νοσοκομειακό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για να βοηθήσει τους ασθενείς να καταπολεμήσουν την ασθένεια.
ΗPhilips ανακοίνωσε ότι οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 10% στα 4,98 δισ. ευρώ, χάρη στην αύξηση 42% των πωλήσεων της μονάδας φροντίδας, η οποία κατασκευάζει συσκευές παρακολούθησης και αναπνευστικής φροντίδας, που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία ασθενών με κορονοϊό.
Τα προσαρμοσμένα EBITA αυξήθηκαν στα 769 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 630 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας

Κέρδη στις αγορές της Ασίας με «οδηγό» το ΑΕΠ της Κίνας και τις προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ
Κέρδη κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, με τους δείκτες να λαμβάνουν ώθηση από τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα και τις προσδοκίες για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Με ρυθμό 4,9% αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας στο γ΄τρίμηνο του 2020, την ώρα που οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη αγωνίζονται να ανακάμψουν από την πρωτοφανή ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ επιταχύνθηκε σε σχέση με το β΄τρίμηνο, όπου το ΑΕΠ είχε σημειώσει άνοδο 3,2%.
Οι αναλυτές ανέμεναν το κινεζικό ΑΕΠ στο +5,2% το γ΄τρίμηνο σύμφωνα με την Refinitiv.
«Το ριμπάουντ της κινεζικής οικονομίας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, με την ανάκαμψη να αποδεσμεύεται από την κρατική στήριξη», σχολιάζουν οι αναλυτές της Capital Economics.
H βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 5,8% στο γ΄τρίμηνο σε ετήσια βάση, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,9%.
Στην Ιαπωνία, η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος γεν, έναντι του αμερικανικού δολαρίου έδωσε ώθηση κυρίως στους τίτλους εταιρειών οι οποίες επικεντρώνονται στις εξαγωγές.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,3% στις 3.366 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +,1% στις 23.671 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε κέρδη 0,8% στις 23.586 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε  στις 3.312 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο 0+,9% στις 40.339 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης