Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ατζέντα των τραπεζών με τους θεσμούς - Τα 4 θέματα που έθεσαν οι δανειστές

Η ατζέντα των τραπεζών με τους θεσμούς - Τα 4 θέματα που έθεσαν οι δανειστές
Οι τράπεζες φαίνεται πως αποτελούν ιδιαίτερη μέριμνα των θεσμών στην παρούσα φάση αφού αναδεικνύονται δυστυχώς στο μαλακό υπογάστριο της τρέχουσας κρίσης
Οι τράπεζες φαίνεται πως αποτελούν ιδιαίτερη μέριμνα των θεσμών στην παρούσα φάση αφού αναδεικνύονται δυστυχώς στο μαλακό υπογάστριο της τρέχουσας κρίσης.
Το υψηλό απόθεμα κόκκινων δανείων που δεν διευθετήθηκε πριν την πανδημία αλλά και τα σημαντικά αποθέματα κόκκινων δανείων που εκτιμάται πως θα υπάρξουν στην παρούσα φάση λόγω της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται στο επίκεντρο των θεσμών.
Ο πτωχευτικός κώδικας ήταν από τα σημαντικά θέματα που ανέλυσαν διεξοδικά οι θεσμοί χωρίς να είναι το μόνο.
Τα μεγάλα τραπεζικά θέματα συζητήθηκαν μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο της επικείμενης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Τέσσερα  θέματα έθεσαν οι θεσμοί


- Να προχωρήσει η διαδικασία των εγγυήσεων που οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο στις τράπεζες.
Η συζητήση επεκτάθηκε κυρίως σε θέματα επίσπευσης του ελέγχου των δανείων αυτών ώστε να επιλυθεί το δύσκολο αυτό θέμα και τότε να επισπευσθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Η διαδικασία πρ΄πεει να εξελιχθεί ηλεκτρονικά και να έχει ολοκληρωθεί εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.
- Ο πτωχευτικός κώδικας όπως ζήτησαν οι θεσμοί και όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση θα ψηφιστεί την Πέμπτη ασχέτως των αντιρρήσεων που διατυπώνονται ακόμη και από τις τράπεζες.
Η νομοθεσία δεν θα καθυστερήσει και οι όποιες δυσλειτουργίες θα αντιμετωπισθούν καθ' οδόν μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία.
Σε αυτήν ανήκει και το σχέδιο για τα ευάλωτα νοικοκυριά με το sales and lease back όπου οι θεσμοί ζήτησαν να λάβουν τα σχετικά προσχέδια.
Η εφαρμογή του νόμου αναμένεται την 1.1.21 όμως όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του αντικειμένου ο σχεδιασμός λόγω κορωνοϊού ενδέχεται να καθυστερήσει μολονό΄τι αυτό δεν αποτελεί πρόθεση.
- Να τελειώνουν με τις εκκρεμότητες των προηγούμενων θεσμικών πλαισίων ζήτσαν οι θεσμοί από την κυβέρνηση που ως τέτοιοι θεωρούνται οι εκκρεμότητες του νόμου Κατσέλη, η επικαιροποίηση των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν.
- Εκταταμένη ήταν η συζήτηση τόσο για την πρόοδο του Ηρακλή και τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων ετέθη τουλάχιστον σε επίπεδο αναφοράς και η Bad Bank για την οποία θα πρεπει μεταξύ άλλων να γνωμοδοτήσει και η ECB.
Oι θεσμοί συζήτησαν όλες τις δυστοκίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες την επικείμενη κατάσταση με τα νέα κόκκινα δάνεια όπως αυτά θα προκύψουν από τα προβλήματα κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης