Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Η Γερουσία ενέκρινε πρόταση νόμου κατά του «ριζοσπαστικού ισλαμισμού» μετά την τρομοκρατική επίθεση

Γαλλία: Η Γερουσία ενέκρινε πρόταση νόμου κατά του «ριζοσπαστικού ισλαμισμού» μετά την τρομοκρατική επίθεση
Tο πρώτο άρθρο του προτεινόμενου νόμου σκοπεύει να κατοχυρώσει στο άρθρο 1 του Συντάγματος την αρχή ότι, κανένα άτομο ή καμία ομάδα δεν μπορεί να επικαλείται την καταγωγή του ή τη θρησκεία του για να εξαιρεθεί από τον κοινό κανόνα
Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση πρόταση νόμου της δεξιάς πλειοψηφίας κατά του «ριζοσπαστικού ισλαμισμού», προκειμένου να καταχωρηθεί στο Σύνταγμα η υπεροχή των κανόνων της Δημοκρατίας, παρά την αντίθετη γνώμη της κυβέρνησης που κρίνει το κείμενο αναποτελεσματικό.
Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε με 229 ψήφους υπέρ και 23 αποχές - χωρίς μια ψήφο κατά - έχει ωστόσο ελάχιστες πιθανότητες να συνεχίσει την κοινοβουλευτική του πορεία.
Τρεις ημέρες μετά τον αποκεφαλισμό στην περιοχή του Παρισιού, του Σαμουέλ Πατί, καθηγητή Ιστορίας και Γεωγραφίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί θεωρεί ότι «αυτό το κείμενο, ακόμη και αν η πρόθεση είναι κάτι παραπάνω από αξιέπαινη, δεν θα είναι σε θέση να λύσει τίποτα».
Το πρώτο άρθρο του προτεινόμενου νόμου σκοπεύει να κατοχυρώσει στο άρθρο 1 του Συντάγματος την αρχή ότι «κανένα άτομο ή καμία ομάδα δεν μπορεί να επικαλείται την καταγωγή του ή τη θρησκεία του για να εξαιρεθεί από τον κοινό κανόνα».
Το δεύτερο άρθρο υποχρεώνει τα πολιτικά κόμματα να σέβονται την αρχή της κοσμικότητας, όπως και τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της δημοκρατίας, με στόχο τον αποκλεισμό των κοινοτικών κομμάτων από τη δημόσια χρηματοδότηση που προβλέπεται για τους υποψηφίους στις εκλογές.
«Η Δημοκρατία είναι σε κίνδυνο, όπως σπάνια ήταν» και «μια ακόμη φορά πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ.
«Οι στιγμές αυτές μας υποχρεώνουν να εργαστούμε μαζί», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος ωστόσο απέρριψε το κείμενο αυτό κρίνοντας το αναποτελεσματικό για την αντιμετώπιση «των μισητών δυνάμεων του σκοταδισμού και τη σύγχρονη μορφή που παίρνει με το πρόσωπο του ισλαμισμού». 
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης