Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tσουνάμι ο κορωνοϊός, μετρά 10 εκατ. μολύνσεις σε 32 ημέρες – Στους 1,12 εκατ. οι νεκροί, πάνω από 40 εκατ. τα κρούσματα

tags :
Tσουνάμι ο κορωνοϊός, μετρά 10 εκατ. μολύνσεις σε 32 ημέρες – Στους 1,12 εκατ. οι νεκροί, πάνω από 40 εκατ. τα κρούσματα
Σε lockdown η Ιρλανδία συνεχή περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τον κορωνοϊό - Περισσότερες από 150 χιλ. μολύνσεις την ημέρα
Σαν τσουνάμι εξαπλώνεται ραγδαί ο κορωνοϊός στον κόσμο 10 μήνες τώρα, με ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις να λαμβάνουν αυστηρά, περιοριστικά μέτρα, τα οποία όμως μοιάζουν αδύνατο να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια ενώ οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,12 εκατομμύρια.
Είναι χαρακτηριστικό πως χρειάστηκαν 32 ημέρες για να αυξηθούν τα κρούσματα από τα 30 εκατομμύρια στα 40 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ είχαν χρειαστεί 38 για να αυξηθούν από τα 20 στα 30 εκατομμύρια και τις 44 ημέρες που πέρασαν για να φθάσουν τα 10 εκατομμύρια αφότου εντοπίστηκαν τα πρώτα, στην πόλη Ουχάν της Κίνας, στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σημειώθηκαν ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων παγκοσμίως, καθώς οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν τις 400.000 ημερησίως, κάτι που δεν είχε προηγούμενο.
Κατά μέσον όρο, την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν γύρω στα 347.000 κρούσματα την ημέρα, από 292.000 την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
ΗΠΑ, Ινδία και Βραζιλία είναι οι πλέον πληττόμενες περιοχές παγκοσμίως, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην αμερικανική ήπειρο έχει καταγραφεί το 47,27% των παγκόσμιων.
Εξαιρετικά κρίσιμη όμως είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, η οποία μετρά καθημερινά περισσότερα από 150.000 κρούσματα, με μια σειρά από χώρες όπως η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Κύπρος και η Τσεχία να καταγράφουν ρεκόρ.
Στην Ευρώπη αναλογεί πάνω από 17% των κρουσμάτων του ιού και το 22% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,114 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν ανέρχονται σε περίπου 27,5 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 40.269.921 και οι θάνατοι σε 1.116.138
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 8.201.554 και σε νεκρούς με 220.020
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 153.905 και τρίτη σε κρούσματα με 5.235.344
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 114.610 και τέταρτο το Μεξικό με 86.167
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 43.736 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.390.824 – Στους 24.039 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Αργεντινή με 989.119680  και έκτη η Κολομβία με 959.572
- Έβδομη η Ισπανία με 936.560, όγδοη η Γαλλία με 876.342 και ένατο  το Περού με 865.549
- Δέκατο το Μεξικό με 851.227
Image

Ιωαννίδης (Stanford): Στο 0,15% η θνητότητα παγκοσμίως από κορωνοϊό – Κάτω από 0,04% σε ηλικίες κάτω των 70

Στο 0,15% εκτιμά ότι κινείται σε παγκόσμιο επίπεδο η θνητότητα από την επιδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με μελέτη του διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα Γ. Ιωαννίδη, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσιεύθηκε στο «Bulletin of the WHO», το επίσημο επιστημονικό περιοδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η μελέτη συνθέτει δεδομένα από 82 μελέτες σχετικά με τη θνητότητα του κορωνοϊού.
Βάσει αυτής, η διάμεση θνητότητα είναι 0,23% στο γενικό πληθυσμό και 0,05% στα άτομα κάτω των 70 ετών.
Αν γίνει διόρθωση για το γεγονός ότι οι έως τώρα μελέτες αφορούν περισσότερο πληθυσμούς σε χώρες με υψηλό φορτίο θανάτων (αν δηλαδή θα μπορούσε κάποιος να λάβει υπόψη του δείγματα του πληθυσμού εξίσου από κάθε γωνιά της Γης), ο κ.Ιωαννίδης υποστηρίζει ότι η πραγματική μέση θνητότητα της Covid-19 στις περισσότερες χώρες πιθανότατα είναι κάτω του 0,20%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρεί ότι είναι ίσως 0,15% συνολικά (ανεξαρτήτως ηλικίας) και 0,03% έως 0,04% στα άτομα κάτω των 70.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στους 1.000 ανθρώπους στον κόσμο που έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό, πεθαίνουν περίπου οι δύο, ενώ στους ανθρώπους έως 70 ετών η αναλογία είναι πολύ μικρότερη (περίπου τέσσερις θάνατοι ανά 10.000 κρούσματα).
Όπως πιστεύει, με τα κατάλληλα μη φαρμακευτικά μέτρα για την προστασία των πιο ευπαθών ομάδων, η πραγματική θνητότητα μπορεί να μειωθεί περαιτέρω στο μέλλον.
Μετά από τις νέες χαμηλότερες εκτιμήσεις του, ο Γ. Ιωαννίδης για μια ακόμη φορά τάσσεται εναντίον μιας επανάληψης των μέτρων lockdown στις διάφορες χώρες.
Σε μια άλλη δημοσίευση του στο ευρωπαϊκό περιοδικό «European Journal of Clinical Investigation», ο Γ. Ιωαννίδης, ο οποίος είναι διεθνώς γνωστός στο πεδίο της ιατρικής στατιστικής, επιχειρεί μια συνολική εκτίμηση της επιδημιολογίας της Covid-19 στον πλήρη πανδημικό κύκλο (2020-2024).
Μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι έως το τέλος του 2024 θα έχουν πεθάνει από κορονοϊό 1,58 έως 8,76 εκατομμύρια άνθρωποι.
Όπως αναφέρει, πόσοι τελικά θα είναι οι θάνατοι, θα εξαρτηθεί από μια πλειάδα παραγόντων, όπως κατά πόσο θα προστατευθούν αποτελεσματικά οι ηλικιωμένοι και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου, πόσο γρήγορα και ευρέως διαθέσιμα θα είναι τα εμβόλια και οι άλλες θεραπείες, πόσο σωστά μέτρα θα ληφθούν, ποια θα είναι η αλληλεπίδραση κορωνοϊού και ιών της γρίπης, πόσο συχνές θα είναι οι επαναληπτικές λοιμώξεις Covid-19 στα ίδια άτομα κ.α.
Ο κ.Ιωαννίδης επισημαίνει τις μεγάλες διαφορές στη θνητότητα της Covid-19: στις αρχές Οκτωβρίου 66 χώρες κατέγραφαν λιγότερο από ένα θάνατο ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ 17 χώρες ξεπερνούσαν τους 50 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Τονίζει ότι,
εξαιτίας και αυτών των διαφορών, παραμένει άγνωστο πόσο χρόνο θα χρειαστεί η πανδημία για να κάνει ένα πλήρη κύκλο παγκοσμίως (μπορεί να ολοκληρωθεί πριν ή μετά το 2024).

Στο κόκκινο η Ευρώπη - Διαρκή περιοριστικά μέτρα αλλά ο κορωνοϊός τρέχει


Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται και πάλι η Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.
Είναι τέτοια η ένταση της επιδημίας στην Ευρώπη, η οποία μετρά περισσότερους από 250.000 θανάτους και περίπου 7,4 εκατομμύρια μολύνσεις από την έναρξη της πανδημίας, που ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν σειρά περιοριστικών μέτρων σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν και να ελέγξουν τον ιό.
Οι πλέον πληττόμενες χώρες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία  η Γαλλία και η Ρωσία.

Στη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 8.342 άνθρωποι, που αποτελεί και τον βαρύτερο απολογισμό μέσα σε μία εβδομάδα για την Ευρώπη από τα μέσα Μαΐου.
Είναι χαρακτηριστικό πως ως περιοχή, η Ευρώπη ανακοινώνει περισσότερα κρούσματα καθημερινά σε σύγκριση με την Ινδία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ μαζί.
Από τις 100 μολύνσεις που εντοπίζονται σε όλον τον κόσμο, οι 34 προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού:
Image

Γαλλία

Στη Γαλλία καταγράφονται καθημερινά πάνω από 100 χιλιάδες κρούσματα, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που αναφέρονται στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις εβδομάδες.
Η αρχή έγινε το Σάββατο 17/10 με την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες 9 μεγάλες πόλεις (Μασσαλία, Λυών, Λιλ Σεντ Ετιέν, Ρουέν, Τουλούζη, Γκρενόμπλ και Μονπελιέ) από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις σε φίλους ή σε εστιατόρια, ενώ των περιοριστικών μέτρων εξαιρούνται τα μέσα μεταφοράς.
Ο  Macron, δεν απέκλεισε  η απαγόρευση αυτή να παραταθεί για ακόμα δύο εβδομάδες, ενώ όποιος παραβιάζει την καραντίνα θα τιμωρείται με πρόστιμο 135 ευρώ.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως η καθημερινότητα των πολιτών δεν θα αλλάξει, καθώς το πρωί όλοι θα πηγαίνουν στις δουλειές τους και τα παιδιά στα σχολεία τους ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις στην χώρα.
Αργά το μεσημέρι, ανακοινώθηκε πως η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, Brigitte Macron, θα παραμείνει σε αυτοπεριορισμό λόγω κορωνοϊού για επτά ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP.
«Η Brigitte Macron ήρθε σε επαφή την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου με άτομο που διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό χθες και παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας.

Γερμανία

Δραματική είναι η κατάσταση και στη Γερμανία, όπου και εκεί καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων.
Ο πρόεδρος της Γερμανίας Frank - Walter Steinmeier  τέθηκε σε καραντίνα το Σάββατο (17/10/2020), αφού ένας από τους σωματοφύλακές του βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό.
Η καγκελάριος Α. Merkel προειδοποίησε ότι η χώρα δεν αντέχει ένα δεύτερο lockdown και κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν.
Μάλιστα, κάλεσε  τους Γερμανούς να μειώσουν τις κοινωνικές συναναστροφές τους και να συνεχίσουν να ταξιδεύουν όσο λιγότερο γίνεται απευθύνοντας προσωπική έκκληση μετά την δυσκολία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συμφωνήσει με τις τοπικές κυβερνήσεις στους τρόπους περιορισμού του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Οι γερμανοί ηγέτες δεν κατόρθωσαν αυτή την εβδομάδα να συμφωνήσουν στην επιβολή αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας ωστόσο εάν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα (35 κι όχι 50 ανά 100.000 κατοίκους σε εβδομαδιαία βάση) θα επιβάλλεται ακόμη και αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και περιορισμός της κυκλοφορίας μετά τις 23:00.

Ιταλία

Μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά αύξηση των νεκρών, καταγράφεται το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία.
Πιο συγκεκριμένα, διαγνώσθηκαν 9.338 περιστατικά και 73 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 98.862 διαγνωστικά τεστ. προχθές οι θετικοί στον ιό ήταν 11.705, με 69 νεκρούς.
Παράλληλα, χθες εισήχθησαν 47 επιπλέον ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας (συνολικά νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 797 άνθρωποι), ενώ καταγράφεται και αύξηση στις εισαγωγές στους θαλάμους των νοσοκομείων: σε σχέση με προχθές αποφασίσθηκε η νοσηλεία 545 επιπλέον ασθενών, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό στους 7.676.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με περισσότερα κρούσματα, αρνητικό ρεκόρ σημειώνει και πάλι η Λομβαρδία, με 1.687 και ακολουθούν η Καμπανία, με 1.593, η Τοσκάνη με 986 και το Λάτιο με 939.
Νέα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής (18/10/2020) ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte.
Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό διάταγμα, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης.
Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι δεν θα κάθονται πάνω από έξι πελάτες, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι μέχρι τις έξι το απόγευμα και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα.
Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 9 το βράδυ.
Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν, επίσης, την ίδια ώρα.
Σε ότι αφορά τα σχολεία, συνεχίζεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών.
Στα λύκεια, οι μαθητές θα μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα μια ώρα αργότερα: στις 9 το πρωί και όχι στις 8, όπως γινόταν έως τώρα.
Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα ξεκινήσουν και απογευματινά μαθήματα.
Απαγορεύονται φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου και όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Σε όλα τα γυμναστήρια της Ιταλίας θα ελεγχθεί, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.
«Η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες που θα πληγούν οικονομικά από τα νέα μέτρα.
Η στρατηγική μας δεν είναι ίδια με εκείνη της Άνοιξης.
Τους περασμένους μήνες αυξήσαμε το νοσηλευτικό προσωπικό και διπλασιάσαμε τις θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Κάθε μέρα παράγουμε, πλέον, είκοσι εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Πρέπει να αποφύγουμε νέο γενικό lockdown, διότι θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την οικονομία», πρόσθεσε.
Ο Conte κάλεσε και πάλι τους Ιταλούς να φορούν μάσκα, να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να προσέχουν όταν συναντούν φίλους και συγγενείς.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, η κυβέρνηση είναι παρούσα αλλά ο καθένας πρέπει να προσφέρει την συμβολή του», ολοκλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Μάλτα

Υποχρεωτική θα είναι στο εξής η χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους στη Μάλτα, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείνουν τα κλαμπ, τα μπαρ και οι χώροι ψυχαγωγίας στις 11 το βράδυ, για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Ωστόσο, διατηρείται το όριο των 10 προσώπων όσον αφορά τις συναθροίσεις, αν και όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκα, εκτός και αν βρίσκονται στο σπίτι τους ή μέσα σε αυτοκίνητο.
Μπορούν επίσης να βγάζουν τη μάσκα όταν κάθονται σε εστιατόρια για να γευματίσουν.
Η απόφαση για το νέο ωράριο των μπαρ και των κλαμπ θα τεθεί σε ισχύ χθες Δευτέρα 19/10.


Βέλγιο

Η υγειονομική κατάσταση στο Βέλγιο είναι χειρότερη σε σύγκριση με τον Μάρτιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19, με τα κρούσματα νέου κορωνοϊού να φθάνουν σε νέα υψηλά και τον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται να διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα, προειδοποίησαν χθες αξιωματούχοι.

Τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείσουν στο Βέλγιο από χθες Δευτέρα (19/10) για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου η χώρα να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοϊού.
Μέχρι στιγμής το κλείσιμο των καφέ δεν αφορούσε παρά μόνο την περιοχή των Βρυξελλών και ίσχυε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.
Το μέτρο επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα και αφορά επίσης τα εστιατόρια.
Το Βέλγιο, μια χώρα με 11,5 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραφε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 191.959 κρούσματα κορονοϊού και 10.327 θανάτους συνολικά, αριθμοί που το καθιστούν μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα θύματα από την πανδημία.
Ως συνέπεια της απότομης αναζωπύρωσης των λοιμώξεων από τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό των νοσοκομειακών νοσηλειών αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στις Βρυξέλλες και τις γαλλόφωνες επαρχίες.
Image
Ηνωμένο Βασίλειο

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς στις 18.804 μετρήθηκαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 24ωρο έως τις 9 το πρωί της Δευτέρας 19/10.
Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από την αρχή της πανδημίας, που ανεβάζει το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 741.212.
Οι θάνατοι επιβεβαιωμένων φορέων αυξήθηκαν κατά 80 στο 24ωρο, φτάνοντας τους 43.726.
Η Βόρεια Ιρλανδία κλείνει τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τα εστιατόρια και τις παμπ για τέσσερις εβδομάδες, ενώ στο κόκκινο είναι και η βόρεια Αγγλία, με το Λίβερπουλ να λαμβάνει ήδη περιοριστικά μέτρα για τα κλαμπ και τις παμπ, ενώ αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν και στο Λονδίνο από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/10.
Το lockdown προβλέπει το κλείσιμο των παμπ και των εστιατορίων, εκτός αν πωλούν γεύματα σε πακέτο.
Τα παντοπωλεία και τα σουπερμάρκετ δε θα μπορούν να πωλούν οινοπνευματώδη μετά από τις 20:00 το βράδυ.
Επίσης, οι προγραμματισμένες διακοπές μίας εβδομάδας των σχολείων στο τέλος Οκτωβρίου αυξάνονται σε δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από τις 19 του μήνα αντί για τις 26.
Ανοιχτοί θα παραμείνουν,οι χώροι λατρείας με χρήση καλύμματος προσώπου και τα γυμναστήρια για ατομική εκγύμναση, αν και θα απαγορεύονται τα αθλήματα σε κλειστό χώρο πλην επαγγελματικού επιπέδου.
Θα απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις σε ξένο σπίτι, ενώ οι «φούσκες» υποστήριξης ευάλωτων πολιτών δε θα μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερα από δέκα άτομα από δύο νοικοκυριά.
Θα απαγορευθούν επίσης οι εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 15 ατόμων, στις γαμήλιες τελετές και στις κηδείες θα επιτρέπονται έως 25 άτομα, ενώ καλούνται οι πολίτες να μην πραγματοποιούν μη αναγκαίες μετακινήσεις και να εργάζονται από το σπίτι εφόσον μπορούν.
Στην Αγγλία το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα της ενώ στο Λίβερπουλ όπου το 90% των ΜΕΘ έχει καταληφθεί από ασθενείς από κορωνοϊό.
Κλείνουν επίσης γυμναστήρια, καζίνο, κλειστοί χώροι αναψυχής και γραφεία στοιχημάτων.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης πακέτο οικονομικής στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται εκ νέου και των τοπικών δημοτικών αρχών στις περιοχές που θα υποστούν τους περιορισμούς.


Σε lockdown δύο εβδομάδων η Ουαλία από τις 23 Οκτωβρίου

Σε lockdown δύο εβδομάδων μπαίνει από την ερχόμενη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου η Ουαλία λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού.
Όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση, το lockdown θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 5 Νοεμβρίου.
Βάσει των όσων έγιναν γνωστά, θα δοθεί εντολή οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ενώ θα κλείσουν παμπ, εστιατόρια και όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις.
Παράλληλα θα απαγορευτούν οι συναντήσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα κλείσουν οι επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, τα εμπορικά κέντρα και οι βιβλιοθήκες.
Δεν θα επιτρέπονται μυστήρια σε χώρους λατρείας με εξαίρεση γάμους και κηδείες.
«Πρέπει να είναι δραστικό και βαθύ προκειμένου να έχει τον αντίκτυπο που χρειαζόμαστε.
Όλοι στην Ουαλία θα κληθούν να παραμείνουν στο σπίτι τους» είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης Mark Drakeford.



Ιρλανδία: Από τη Δευτέρα 19/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο

Από χθες Δευτέρα 19/10 η Ιρλανδία ετέθη σε ύψιστο συναγερμό κατηγορίας «5» και επέβαλε «lockdown» σε όλη τη χώρα για έξι εβδομάδες, μέτρο που ελήφθη και την άνοιξη, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Τα μέτρα αποφασίστηκαν ύστερα από σύσκεψη με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, M. Marton κατά την οποία  ανακοινώθηκε ότι οι περιορισμοί θα ισχύσουν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα καραντίνας, οι πολίτες καλούνται να μένουν στο σπίτι, ενώ θα μπορούν να βγαίνουν μόνο για άθληση, σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το σπίτι τους.
Μόνο συγκεκριμένα καταστήματα θα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά, ενώ απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συναθροίσεις, εκτός από γάμους και κηδείες με περιορισμένο αριθμό παρευρισκομένων.
Σε μόλις 24 ώρες η Ιρλανδία ανακοίνωσε 1.283 νέες μολύνσεις από τη νόσο Covid-19.
Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία το προηγούμενο 24ωρο κατέρριψε το ρεκόρ της στον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται μέσα σε μια ημέρα, για τέταρτη φορά, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε 232.
Σημειώνεται ότι στην Ιρλανδία έχουν καταγραφεί πάνω από 48 χιλιάδες κρούσματα και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.800.

Ισπανία

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες 19/10, ότι κατέγραψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 37.889 περιπτώσεις μολύνσεων από κορωνοϊό, οι οποίες αυξάνουν σε 974.449 τον συνολικό αριθμό, προσεγγίζοντας το ορόσημο του 1 εκατ. κρουσμάτων.
Ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε με 217 νέους θανάτους από την Παρασκευή, φτάνοντας συνολικά τους 33.992.
Η Μαδρίτη δεν γνωστοποιεί δεδομένα της πανδημίας μέσα στα Σαββατοκύριακα.
Τις πρόσφατες εβδομάδες, η Ισπανία καταγράφει τακτικά πάνω από 12.000 ημερήσια κρούσματα μετά το ρεκόρ των άνω των 16.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου.Δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας υιοθέτησαν ήδη πολλές περιφέρειες της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων και εκείνη της Μαδρίτης.
Ειδικότερα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από  την Παρασκευή (9/10) η Μαδρίτη, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα.
Το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι 15 ημέρες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από το Σύνταγμα.
Από τις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Μαδρίτης και των περιχώρων της δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από την πόλη τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.
«Λουκέτο» σε μπαρ και τα εστιατόρια για τις επόμενες 15 ημέρες στην περιφέρεια της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία) από την Πέμπτη 15/10  το βράδυ προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της επιδημίας Covid-19.
Η ανακοίνωση αυτού του δραστικού μέτρου γίνεται μετά τον μερικό αποκλεισμό της Μαδρίτης και άλλων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία, όπου η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.000 ανθρώπους.
Στο μεταξύ,
οι αρχές της αυτόνομης περιοχής της Κανταβρίας, στη βορειοδυτική Ισπανία, κάλεσαν τους περίπου 530.000 κατοίκους της «να αυτοαπομονωθούν» λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων Covid-19.
Στον ιστότοπο της τοπικής κυβέρνησης τονίζεται ότι «οι υγειονομικές αρχές συνιστούν την εθελούσια αυτοαπομόνωση και συμβουλεύουν να περιοριστούν στο μέγιστο οι κοινωνικές επαφές και οι μετακινήσεις».
Επίσης, θα πρέπει οι κάτοικοι θα πρέπει στο βαθμό που είναι εφικτό, να ματαιώσουν ή να αναβάλουν οικογενειακές και κοινωνικές συγκεντρώσεις, να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους, να μην πηγαίνουν σε μπαρ και εστιατόρια και να μην κυκλοφορούν έξω μετά τις 22:00 το βράδυ.
Στην Ισπανία, μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο σε όλον τον κόσμο, έχουν καταγραφεί πάνω από 936.500 κρούσματα και πάνω από 33.700 θάνατοι.

Πάνω από 100.000 τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού στην Πορτογαλία

Τα 100.000 ξεπέρασαν χθες 19.10.2020 τα κρούσματα νέου κορωνοϊού στην Πορτογαλία, με σχεδόν 2.000 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες.
"Η κόπωση όλων είναι νόμιμη, όμως δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την αποτυχία", δήλωσε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
"Εξακολουθούμε να εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλο και η επιτυχία μας είναι η επιτυχία της Πορτογαλίας", συμπλήρωσε.
Η χώρα, με πληθυσμό λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε την Παρασκευή 16.10, 2.608 κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων σε μία ημέρα μετά την έναρξη της πανδημίας.
Η Πορτογαλία μετρά πλέον συνολικά 101.860 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.198 θανάτους.

Τσεχία


Η Τσεχία, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από κορωνοϊό στην Ευρώπη, θα αναμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν αποφασίσει εάν θα επιβάλει ένα νέο καθολικό lockdown, όπως δήλωσε την Κυριακή (18/10/2020) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Karel Havlicek.
Ήδη στην Τσεχία έχουν κλείσει τα μπαρ και τα εστιατόρια ενώ στα σχολεία η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται εξ αποστάσεως.
Επίσης έχουν απαγορευθεί οι αθλητικές δραστηριότητες και έκλεισαν θέατρα και κινηματογράφοι ενώ τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά.

Σερβία

Νέα μέτρα περιορισμού για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Σερβία αποφασίστηκαν από την κυβερνητική Επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε υπό την προεδρία της πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, γίνεται αυστηρή σύσταση στους πολίτες της Σερβίας για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ενώ απαγορεύτηκε στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκδίδουν άδειες για εκδηλώσεις και τελετές όπως συναυλίες, πανηγύρια, γάμοι, βαφτίσια, κ.α. στις οποίες θα συμμετάσχουν περισσότερα από 30 άτομα.
Μέχρι τις 16/10 , η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσιζε αυτόνομα για την παροχή τέτοιων αδειών.
Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε να ξανανοίξει από την Δευτέρα 19/10 το κλειστό στάδιο «Arena» στο Νέο Βελιγράδι για την νοσηλεία ασθενών που παρουσιάζουν ήπια κλινική εικόνα.
Το ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης παραμένει ως έχει, δηλαδή, μέχρι της 11:00 η ώρα το βράδυ.
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να αποτραπεί νέα έξαρση της νόσου με δεδομένο ότι εδώ και τέσσερις ημέρες καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Στην Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 36.160 άτομα και απεβίωσαν 776.

Πολωνία  

Η Πολωνία καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19, γεγονός που απειλεί το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και επέβαλε το κλείσιμο σε γυμναστήρια και πισίνες, περιορισμό στις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων και τηλεκπαίδευση για πανεπιστήμια και Γυμνάσια.
Επίσης εξετάζει σχέδιο κατασκευής νέων νοσοκομείων και παροχή κινήτρων στους γιατρούς για την θεραπεία ασθενών με COVID-19.
Οι επιχειρήσεις, οι οποίες φοβούνται απώλειες θέσεων εργασίας και εσόδων, έχουν ασκήσει κριτική στους νέους περιορισμούς και χθες εκατοντάδες άνθρωποι που εργάζονται στον χώρο των γυμναστηρίων πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της Βαρσοβίας κατά του κλεισίματος των γυμναστηρίων.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προσπαθεί να αποφύγει ένα καθολικό lockdown, αλλά ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό πιθανόν να είναι αναπόφευκτο αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ελβετία

Σε αυστηρότερους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εθνικό επίπεδο και η απαγόρευσης μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων, προχωρά η Ελβετία.
Έτσι, από τη Δευτέρα 19/10 απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 15 άτομα σε δημόσιους χώρους οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από ένα έκτακτο συμβούλιο.
Ακόμη, επεκτείνεται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και πλέον αφορά και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τραμ, είπε η κυβέρνηση.
Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στα καταστήματα, τα σχολεία, τις εκκλησίες και τους κινηματογράφους.
Στην Ελβετία, μια χώρα 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν καταγραφεί 74.422 κρούσματα και 1.823 ασθενείς κατέληξαν.
Image
ΗΠΑ: Πάνω από 8 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού – Fauci: Γενικό lockdown μόνο αν η κατάσταση επιδεινωθεί πραγματικά



Περίπου δύο εβδομάδες έχουν απομείνει για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κινούνται στους ρυθμούς της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 8 εκατομμύρια και πλέον υπολογίζονται σε περίπου 8,12 εκατ. ενώ και οι θάνατοι βρίσκονται μια ανάσα από τους 220.000.
Αν και η επιδημία είναι σε έξαρση στις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ, ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci υποστηρίζει ότι η κατάσταση θα πρέπει πραγματικά να επιδεινωθεί αρκετά για να προτείνει ένα εθνικό lockdown.
Κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ καταγράφονται περισσότερα από 55.000 κρούσματα την ημέρα, αυξημένα κατά τουλάχιστον 60% σε σχέση με τα μέσα Σεπτεμβρίου και ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μια νέα έξαρση της νόσου.
Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι ότι την περασμένη Παρασκευή αναφέρθηκαν τα περισσότερα κρούσματα σε μια μόνο ημέρα από τον περασμένο Ιούλιο.
«Η κοινωνία έχει κουραστεί με τα περιοριστικά μέτρα» τόνισε ο Fauci αναφέροντας πως ο βασικός στόχος είναι τα μέτρα αυτά να βοηθήσουν ώστε να ανοίξει με ασφάλεια η κοινωνία και η οικονομία.
Την περασμένη Παρασκευή, 10 Πολιτείες ανακοίνωσαν ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων ενώ παράλληλα μεγάλη αύξηση καταγράφει και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Αν και κατά μέσο όρο αναφέρονται σε ημερήσια βάση 700 θάνατοι, αριθμός χαμηλότερος από τους 1.000 που καταγράφονταν τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο, το μοντέλο του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον προβλέπει ότι περισσότεροι από 2.300 Αμερικάνοι θα πεθαίνουν την ημέρα έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ινδία: Στα 7,55 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Δεύτερη παγκοσμίως

Ανεξέλεγκτη είναι η πορεία του κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
Τα κρούσματα έφτασαν τα 7,55 εκατομμύρια, καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλες 55.722 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.
Ωστόσο, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ο χαμηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς ακόμη 579 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 114.610 νεκρούς.

Θερίζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Σε Βραζιλία, Μεξικό το 21% των παγκόσμιων θανάτων

Θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός, ο οποίος εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 10.982 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 230 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά έχουν αναφερθεί 5.235.344 μολύνσεις και 153.905 νεκροί.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 4.119 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και άλλοι 108 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 86.167 επί συνόλου 851.167 καταγεγραμμένων μολύνσεων ως αυτό το στάδιο, κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.
Σημειώνεται ότι μόνο η Βραζιλία και το Μεξικό μετρούν το 21% των παγκόσμιων θανάτων λόγω κορωνοϊού.

Ρωσία: Ανησυχία από την άνοδο στο 1,1 του δείκτη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού

Ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού στη Ρωσία, μετά την πτώση που κατέγραψε στο διάστημα των τελευταίων πέντε ημερών, επανήλθε και πάλι στο 1,1, χθες 19/10.
Στην Μόσχα ο εν λόγω δείκτης έφθασε από το 1,01 στο 1,12 σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου TASS που έγιναν με βάση τα στοιχεία του ομοσπονδιακού κέντρου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Μόνο σε μια από τις δέκα περιφέρειες με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και συγκεκριμένα στην αυτόνομη περιοχή Χαντί- Μανσίσκι ο δείκτης μεταδοτικότητας παραμένει κάτω από την μονάδα, στο 0,99.
Στην Αγία Πετρούπολη, όπου καθημερινά τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 700, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι στο 1,14.
Οι υψηλές τιμές όσον αφορά τον δείκτη μεταδοτικότητας δείχνουν την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Κίνα: Σε ύφεση η επιδημία του κορωνοϊού, 13 εισαγόμενα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 13 εισαγόμενα κρούσματα, όσα αναφέρθηκαν και τις δύο τελευταίες ημέρες.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας έκανε λόγο για τον εντοπισμό 33 ασυμπτωματικών φορέων, από 34 την προηγουμένη.
Οι ασυμπτωματικοί φορείς δεν περιλαμβάνονται στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνονται από το υπουργείο.
Δεκαέξι ασθενείς κρίθηκε ότι ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται 249, τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.
Συνολικά, έχουν αποθεραπευτεί 80.802 άνθρωποι.
Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.685 καταγεγραμμένων μολύνσεων.
Image
Ιάπωνες ερευνητές: Ο ιός επιβιώνει πάνω στο δέρμα για 9 ώρες

Για 9 ώρες επιβιώνει κορωνοϊός πάνω στο ανθρώπινο δέρμα, όπως διαπίστωσαν ιάπωνες ερευνητές, κάτι που δείχνει την ανάγκη για συχνό πλύσιμο των χεριών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αντίθετα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό τον μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases, το παθογόνο που προκαλεί την γρίπη επιβιώνει πάνω στο ανθρώπινο δέρμα για περίπου 1,8 ώρες.
«Η επιβίωση για 9 ώρες του SARS-CoV-2 (του στελέχους του ιού που προκαλεί την COVID-19) πάνω στο ανθρώπινο δέρμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης με την επαφή σε σύγκριση με τον IAV (του ιού A της γρίπης), επιταχύνοντας έτσι την πανδημία», όπως τονίζεται.
 «Η μεγαλύτερη χρονικά επιβίωση του SARS-CoV-2 πάνω στο δέρμα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσω της επαφής, η υγιεινή των χεριών μπορεί να μειώσει αυτό τον κίνδυνο», σημειώνεται στη μελέτη.
Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα σε δείγμα δέρματος που είχε ληφθεί από νεκροτομή θυμάτων της covid-19, περίπου μια ημέρα μετά τον θάνατό τους.
Τόσο ο κορονοϊός όσο και ο ιός της γρίπης ευτυχώς αδρανοποιούνται εντός 15 δευτερολέπτων όταν εφαρμόζεται στο δέρμα αιθανόλη, η οποία περιέχεται στα αντισηπτικά χεριών.
Η μελέτη υποστηρίζει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

Επιβιώνει σε κατεψυγμένα τρόφιμα

Η υπηρεσία ελέγχου νοσημάτων της Κίνας ανακοίνωσε  ότι η επαφή με συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων, μολυσμένων με ζώντα νέο κορωνοϊό, θα μπορούσε να προκαλέσει μολύνσεις.
Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται καθώς το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εντόπισε και απομόνωσε ζώντα νέο κορωνοϊό στην εξωτερική συσκευασία κατεψυγμένου μπακαλιάρου, στην προσπάθεια του να διαπιστώσει από πού προήλθε η συρροή των κρουσμάτων που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Τσινγκτάο.
Η διαπίστωση αυτή, που γίνεται για πρώτη φορά, σημαίνει ότι θα ήταν δυνατόν να μεταφερθεί ο ιός σε μεγάλες αποστάσεις, μέσω των κατεψυγμένων τροφίμων.
Δύο λιμενεργάτες στο Τσινγκτάο, που είχαν διαγνωστεί ασυμπτωματικοί τον Σεπτέμβριο, έφεραν τον ιό σε ένα νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος, κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην πόλη, λόγω της ανεπαρκούς απολύμανσης και έλλειψης μέτρων προστασίας.
Αυτό οδήγησε σε άλλες 12 μολύνσεις που συνδέονται με το νοσοκομείο, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα οι αρχές.
Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κινεζικού CDC ωστόσο δεν περιλαμβάνει απτές αποδείξεις ότι οι δύο εργαζόμενοι στο Τσινγκτάο προσβλήθηκαν από τον ιό που βρισκόταν στη συσκευασία των τροφίμων.
Θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί αλλού και να μετέφεραν με τη σειρά τους τον νέο κορωνοϊό στις συσκευασίες που άγγιξαν, ανέφερε ο  Jin Dong-Yan, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Το CDC τόνισε ότι δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση στην οποία να προσβλήθηκε κάποιος καταναλωτής επειδή ήρθε σε επαφή με κατεψυγμένα τρόφιμα και ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρός.
Παρ’ όλ’ αυτά, συμβούλευσε οι εργαζόμενοι που χειρίζονται, επεξεργάζονται ή πωλούν κατεψυγμένα προϊόντα να αποφεύγουν να έρχονται αυτά σε άμεση επαφή με το δέρμα τους, για την περίπτωση που έχουν μολυνθεί.
Οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να αγγίζουν το στόμα ή τη μύτη τους χωρίς να έχουν πλύνει τα χέρια τους και πριν βγάλουν τα ρούχα εργασίας που ενδεχομένως έχουν μολυνθεί, καθώς επίσης θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ.
Πριν από την ανακάλυψη του CDC, γενετικά ίχνη του ιού είχαν βρεθεί σε δείγματα κατεψυγμένων τροφίμων και συσκευασιών, όμως η ποσότητα του ιού ήταν πολύ μικρή και δεν είχαν απομονωθεί ζώντες ιοί, τόνισε η υπηρεσία.
Μόνο οι ζώντες ιοί μπορούν να προσβάλουν ανθρώπους, τόνισε ο καθηγητής Gin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης