Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε όλη την Μεσόγειο επιχειρείται γεφύρωση διαφορών με στόχο την ειρήνη και μόνο Ελλάδα και Τουρκία σε σύγκρουση, γιατί; - Ο ρόλος της Βρετανίας στην Κύπρο

Σε όλη την Μεσόγειο επιχειρείται γεφύρωση διαφορών με στόχο την ειρήνη και μόνο Ελλάδα και Τουρκία σε σύγκρουση, γιατί; - Ο ρόλος της Βρετανίας στην Κύπρο
Τι συμβαίνει με Τουρκία και Ελλάδα;
Κάτι παράταιρο συμβαίνει στην Μεσόγειο… οι χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση επιχειρούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και μόνο Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε ένταση.
Η Ελλάδα μια χώρα ειρηνική και η Τουρκία μια χώρα που προκαλεί αλλά δεν έχει έρθει έως σήμερα σε ένοπλη σύγκρουση με την Ελλάδα, άλλο στα πρόθυρα σύγκρουσης και θερμού επεισοδίου και άλλο σύγκρουση.  

Τι ακριβώς συμβαίνει;


-Την ίδια στιγμή που στην Λιβύη οι δύο αντιμαχόμενοι συναντώνται στην Γενεύη για να επέλθει εκεχειρία… μόνο Ελλάδα και Τουρκία συνεχίζουν την ένταση παρ΄ ότι και οι δύο είναι χώρες του ΝΑΤΟ.
Οι διεθνώς αναγνωρισμένες δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και εκπρόσωποι του στρατάρχου Khalifa Haftar συναντώνται στη Γενεύη με την διαμεσολάβηση του ΟΗΕ με στόχο την «πλήρη και μόνιμη εκεχειρία» στην Λιβύη η οποία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο.
Τον Haftar υποστηρίζουν κυρίως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Ρωσία.
Το GNA έχει την υποστήριξη από την Τουρκία, καθώς και από το πλούσιο κράτος του Κατάρ στον Περσικό Κόλπο.
Οι μάχες έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για πιθανή μάχη για να καταλάβουν την Sirte, την πύλη προς τα μεγάλα πετρελαϊκά πεδία της Λιβύης και τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής που ελέγχονται επί του παρόντος από το Haftar.

-Την ίδια στιγμή που Ισραήλ και Λίβανος, δύο χώρες με μακρά ψυχροπολεμική ρητορική και ένταση με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ κάθονται στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρουν ένα κοινό σημείο συμφωνίας για την αμφισβητούμενα θαλάσσια δικαιοδοσία.
Υπάρχει διάθεση να τα βρουν.
Σε αντίθεση με Ισραήλ και Λίβανο μόνο Ελλάδα και Τουρκία συνεχίζουν την μεταξύ τους ένταση

-Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ ήθελαν να τελειώσουν τον Assad τον Σύριο Πρόεδρο στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης, η προεδρία Trump έστειλε με μυστικότητα ειδικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου τον Kash Patel ώστε να διαπραγματευτεί με το καθεστώς Assad για να την απελευθέρωση 4 αμερικανών πολιτών.
Αν και οι σχέσεις ΗΠΑ με Συρίας δεν έχουν αποκατασταθεί, φαίνεται ότι παρασκηνιακώς ανοίγονται κάποιες γέφυρες.
Εκεί που οι ΗΠΑ σχεδίαζαν την ανατροπή Assad ξαφνικά ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας.
Μόνο Ελλάδα και Τουρκία ακόμη βρίσκονται σε κατάσταση έντασης.

Τι συμβαίνει με Τουρκία και Ελλάδα;

Στην Λιβύη επιχειρούν να τερματίσουν τον εμφύλιο πόλεμο.
Μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου επιχειρείται να διευθετηθεί η διένεξη για την θαλάσσια δικαιοδοσία.
Οι ΗΠΑ επιχειρούν να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με το καθεστώς Assad στην Συρία.
Μόνο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος έχουν ανακύψει σοβαρά προβλήματα, ένταση και επικρατεί ψυχροπολεμικό κλίμα.
Τι συμβαίνει;
Η ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας σχετίζεται με μια μακροχρόνια υποβόσκουσα ένταση μεταξύ των δύο χωρών καθώς υπάρχουν ιστορικά στοιχεία πολέμων, σύγκρουσης και αιματοχυσιών ή με τα ενεργειακά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο;
Προφανώς και υπάρχουν διαφορές ιστορικές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος και προφανώς η Τουρκία διεκδικεί προκλητικά μέρος των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.
Ωστόσο κλιμακούμενη ένταση προσομοιάζει με σικέ παιχνίδι στην διπλωματική σκακιέρα.
Η Τουρκία θέλει διάλογο για όλα τα ανοικτά ζητήματα σε Ανατολικό Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα, δηλαδή αποκλειστική οικονομική ζώνη Καστελόριζου, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αμφισβητούμενα νησιά και βραχονησίδες, αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο και μουσουλμανική μειονότητα στην ελληνική Θράκη.
Η Ελλάδα επιδιώκει διάλογο με την Τουρκία μόνο για θέματα θαλάσσιων δικαιοδοσιών.
Στην πράξη όμως και οι δύο χώρες κλιμακώνουν την ένταση ώστε να στρώσουν το έδαφος ώστε να εκκινήσουν διαδικασίες διαπραγματεύσεων για περισσότερα θέματα.
Ελλάδα και Τουρκία νομοτελειακά θα βρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου, το μόνο ερώτημα δεν είναι εάν βρεθούν αλλά πότε θα βρεθούν.
Ούτε θερμό επεισόδιο θα υπάρξει, ούτε πόλεμος θα ξεσπάσει Ελλάδα και Τουρκία είναι χώρες του ΝΑΤΟ και η Τουρκία έχει πολλά συμφέροντα και πολλές επιδιώξεις με πολλές χώρες της Ευρώπης κυρίως Γερμανία και Ιταλία.

Η παρουσία του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο και χάρτες που αμφισβητούν την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία αποτελούν μέρος ενός σχεδίου με στόχο τον διάλογο για όλα τα θέματα
Image

Η εμπλοκή της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και ο Βρετανός ομόλογός του Dominic Raab συζήτησαν περιφερειακά θέματα σε τηλεφωνική επικοινωνία.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας που ξέσπασαν στις 27 Σεπτεμβρίου σχετικά με το Nagrono Karabakh, καθώς και τις εντάσεις της Ανατολικής Μεσογείου για δραστηριότητες γεώτρησης και θαλάσσιες ζώνες και το Κυπριακό που βρίσκεται στο επίκεντρο του ζητήματος.
Η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την Ελλάδα αποτελούν μέρος ενός συστήματος εγγυήσεων στην Κύπρο που ιδρύθηκε από τις συνθήκες του Λονδίνου και της Ζυρίχης του 1960.
Το 1974, μετά από πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Κύπρου από την Ελλάδα, η Τουρκία παρενέβη… ως εγγυήτρια δύναμη, ιδρύοντας το 1983 την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) που καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει αναγνωρίσει.
Υπήρξαν πολλές απόπειρες επίλυσης του κυπριακού και όλες κατέληξαν σε αποτυχία.
Η τελευταία απόπειρα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων το 2017 στην Ελβετία αλλά δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης