Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επίκειται παρέμβαση Γερμανίας για απόσυρση Oruc Reis και έναρξη διαλόγου με Ελλάδα… όχι μόνο για τις ΑΟΖ – Προσχηματική η στρατιωτική ετοιμότητα…

Επίκειται παρέμβαση Γερμανίας για απόσυρση Oruc Reis και έναρξη διαλόγου με Ελλάδα… όχι μόνο για τις ΑΟΖ – Προσχηματική η στρατιωτική ετοιμότητα…
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ενώ σημειολογικά οι τούρκοι αποδόμησαν και τα 12 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων…
Παρέμβαση του Γερμανικού παράγοντα και ειδικά της Angela Merkel της Καγκελαρίου επίκειται προσεχώς ώστε να επαναφέρει Ελλάδα και Τουρκία σε τροχιά… διαπραγματεύσεων.
Με τον αμερικανικό παράγοντα να έχει εγκλωβιστεί στα εσωτερικά του ζητήματα λόγω των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου σχεδόν σε δύο εβδομάδες και την Γαλλία να μην μπορεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο άπαξ και εκτέθηκε υπέρ της Ελλάδος… μόνο η Γερμανία έχει απομείνει για να διαμεσολαβήσει.
Η Ρωσία που έχει ισχυρή διαπραγματευτική ισχύει… λόγω της Γερμανίας, του ΝΑΤΟ αλλά και του αμερικανικού παράγοντα δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα φέρουν άμεσο αποτέλεσμα.
Η Γερμανία διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία – ξεκάθαρα – και επίσης η Merkel διατηρεί καλές σχέσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο αυτό επίκεινται ή σχεδιάζονται να δρομολογηθούν οι εξής παράμετροι

1)Η Γερμανία θα ζητήσει να αποχωρήσει το Oruc Reis το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας από το Καστελόριζο όπου βρίσκεται σε μια ζώνη περίπου 20-25 χιλιομέτρων.
Να σημειωθεί ότι η Navtex με την εμπλοκή του Oruc Reis ολοκληρώνεται στις 22 Οκτωβρίου 2020.
Με βάση τα τουρκικά μέσα το βασικό σενάριο είναι ότι το Oruc Reis θα αποχωρήσει από την περιοχή μετά τις 22 Οκτωβρίου, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι οι έρευνες επί ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας θα πρέπει να συνεχιστούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ενώ σημειολογικά οι τούρκοι αποδόμησαν και τα 12 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων…
Όπως έχει αναλυθεί η Ελλάδα, ούτε θέλει αλλά ούτε και μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια από 6 ναυτικά μίλια που είναι την τρέχουσα περίοδο (1 ναυτικό μίλι ισοδυναμεί με 1,85 χιλιόμετρα)

2)Διάλογος όμως με το Oruc Reis δεν μπορεί να υπάρξει μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας και επειδή η Γερμανία θέλει αποτελέσματα θα ασκήσει πίεση στην Τουρκία για απόσυρση.
Ωστόσο οι τούρκοι για να αποσύρουν το Oruc Reis θα θελήσουν να πάρουν διαβεβαιώσεις από την Γερμανία ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στο διάλογο για όλα τα ανοικτά ζητήματα.
Είναι πιθανό να μην ανοίξουν όλα, μάλλον είναι απίθανο, αλλά θα μπορούσε η Ελλάδα πέραν από τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες να συζητήσει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις το ζήτημα της Κύπρου συνολικά ή άλλα ζητήματα.
Η Τουρκία θέλει διάλογο για όλα τα ανοικτά ζητήματα σε Ανατολικό Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα, δηλαδή αποκλειστική οικονομική ζώνη Καστελόριζου, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αμφισβητούμενα νησιά και βραχονησίδες, αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο και μουσουλμανική μειονότητα στην ελληνική Θράκη.
Η Ελλάδα επιδιώκει διάλογο με την Τουρκία μόνο για θέματα θαλάσσιων δικαιοδοσιών.
Στην πράξη όμως και οι δύο χώρες κλιμακώνουν την ένταση ώστε να στρώσουν το έδαφος ώστε να εκκινήσουν διαδικασίες διαπραγματεύσεων για περισσότερα θέματα.

Ύψιστη στρατιωτική ετοιμότητα χωρίς αντίκρισμα

Από ελληνικής πλευράς οι αναφορές ότι ο στρατός βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα ακόμη και για ένοπλη σύρραξη είναι προσχηματικός καθώς δεν θα υπάρξει εμπλοκή στρατιωτική στην διευθέτηση του ελληνοκυπριακού ζητήματος.
Η ελληνική διπλωματία που έως σήμερα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα θα πρέπει να αντεπιτεθεί και να προωθήσει την λύση του διαλόγου ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές με την Τουρκία.
Προφανώς ούτε η Ελλάδα θα επιδιώξει διάλογο εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης, απειλών, αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Χρειάζεται η Τουρκία να επιδείξει σοβαρά δείγματα γραφής και υπεύθυνης στάσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης