Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πιθανή η υποβάθμιση των ΗΠΑ από Fitch, Moody's - Τι θα φέρει την απώλεια του ΑΑΑ

tags :
Πιθανή η υποβάθμιση των ΗΠΑ από Fitch, Moody's - Τι θα φέρει την απώλεια του ΑΑΑ
Οτιδήποτε άλλο εκτός από μια ομαλή παράδοση ή διατήρηση εξουσίας θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία, σύμφωνα με την Fitch και τη Moody's
Καθώς οι Αμερικανοί προσέρχονται σταδιακά στις κάλπες, μερικοί από τους πιο σημαντικούς παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας θα είναι οι οργανισμοί που καθορίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Η σχεδόν κορυφαία, πολυπόθητη βαθμολογία της χώρας αντικατοπτρίζει εν μέρει την κατάσταση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο και το γεγονός ότι η αγορά των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ ύψους περίπου 20 τρισ. δολαρίων είναι η μεγαλύτερη και πιο εμπορεύσιμη στον κόσμο.
Ωστόσο, δύο από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης των ΗΠΑ, η Fitch Ratings και η Moody's Investors Service, που δίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες την κορυφαία βαθμολογία τους για AAA και Aaa αντίστοιχα, παρακολουθούν τις εκλογές και έχουν πει ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από μια ομαλή παράδοση ή διατήρηση εξουσίας θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία.
Η τρίτη μεγάλη εταιρεία, η Standard & Poor's, αξιολογεί το μακροπρόθεσμο χρέος της χώρας σε AA+, ακριβώς κάτω από την υψηλότερη βαθμίδα, εν μέρει για φορολογικά ζητήματα.
Ο S&P ανέφερε επίσης τις πολιτικές διαφωνίες ως περιορισμό στις αξιολογήσεις της.
"Εάν δεν έχουμε σαφές εκλογικό αποτέλεσμα μετά την ημέρα των εκλογών, θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία πολύ προσεκτικά", δήλωσε ο William Foster, ανώτερος αναλυτής της Moody's.
Ο αναλυτής της Fitch, Charles Seville, δήλωσε σε πρόσφατη έκθεση ότι ο οργανισμός θα παρακολουθεί επίσης τις εκλογές εν μέσω της αύξησης της ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου και των υλικοτεχνικών προκλήσεων.
Η σημερινή υψηλή βαθμολογία βαθμός εξαρτάται από διαδικασίες "για τη μεταβίβαση εξουσίας που είναι ευρέως αποδεκτές και εκτελούνται".
Ερωτηθείς για την πιθανή αβεβαιότητα των εκλογών φέτος, ένας εκπρόσωπος του S&P δήλωσε ότι η τρέχουσα εκτίμησή του αναφέρει τη συμμετοχή ως περιορισμό της βαθμολογίας.
Η εστίαση στη διαδικασία των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου έρχεται καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει προσφέρει ένα παράξενο μήνυμα σχετικά με το αν θα παραχωρήσει την εξουσία εάν χάσει.
Μέχρι στιγμής, οι οίκοι έχουν διατηρήσει τις αξιολογήσεις τους στις ΗΠΑ παρά την οικονομική ύφεση και τη δημοσιονομική πίεση που προκαλείται από την πανδημία του COVID-19.

Μικρές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις

Η υποβάθμιση των Ηνωμένων Πολιτειών σε πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερης βαθμίδας ή την προσθήκη αρνητικών προοπτικών ενδέχεται να μην είναι άμεσο πλήγμα για την αξία του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, ανέφεραν οι επενδυτές.
Ο Justin Hoogendoorn, επικεφαλής της στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στην Piper Sandler, δήλωσε ότι η υποβάθμιση θα είχε πιθανότατα μικρό αντίκτυπο τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα στην αντίληψη των επενδυτών για τα κρατικά ομόλογα ως τοποθέτηση ασφαλείας.
Όταν ο S&P μείωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των ΗΠΑ το 2011 λόγω του διευρυνόμενου ελλείμματος και των υψηλότερων επιπέδων χρέους, τα κρατικά ομόλογα ενισχύθηκαν καθώς οι επενδυτές τα αγόρασαν ως περιουσιακά στοιχεία ασφαλείας.
Εάν οι Moody's και Fitch ακολουθήσουν το παράδειγμα του S&P στην υποβάθμιση της βαθμολογίας των ΗΠΑ, θα σήμαινε ουσιαστικά το τέλος της μακράς ιστορίας της χώρας στην βαθμίδα του ΑΑΑ.
Κι ενώ οι ίδιες οι τιμές των κρατικών τίτλων ενδέχεται να διατηρηθούν, θα μπορούσε να επηρεάσει τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως συνέβη τον Αύγουστο του 2011.
Οι μακροχρόνιες εντάσεις εκείνης της εποχής, συμπεριλαμβανομένης μιας διαμάχης του Κογκρέσου για το ανώτατο όριο του χρέους, έβλαψαν την αντιληπτή ασφάλεια των ομολόγων των ΗΠΑ.
Άλλες χώρες άλλωστε έχουν δει τις ίδιες αντιδράσεις.
Αργά την Παρασκευή, η Moody's μείωσε τη βαθμολογία του δημόσιου χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου σε Aa3 από Aa2, ωστόσο η απόδοση στο ομόλογο αναφοράς κινήθηκε χαμηλότερα στο 0,171%.
«Δεν πιστεύουμε ότι οι καθυστερήσεις στα εκλογικά αποτελέσματα θα δημιουργήσουν αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της μεγαλύτερης αγοράς κρατικών ομολόγων στον κόσμο», ανέφερε η Allianz Investment Management.
Άλλωστε είναι υψηλά η προσδοκία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα παρέμβει για την καταστολή της αστάθειας.
«Με λίγα λόγια, η Fed θα κληθεί και πάλι από τις αγορές», δήλωσε ο Omar Slim, διευθυντής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην PineBridge Investments στη Σιγκαπούρη.
Οι επενδυτές με αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ έχουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις στο δημόσιο χρέος σε άλλες χώρες, όπως η Ελβετία και η Ιαπωνία, δήλωσε ο Erik Weisman, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της MFS Investment Management στη Βοστώνη.
Ο Weisman είπε ότι η MFS έχει πραγματοποιήσει εσωτερικές συνομιλίες εξετάζοντας το χρέος των χωρών που θα αποτελούσε ένα ελκυστικό ασφαλές καταφύγιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης