Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πρωτοφανής εξέλιξη – Η ΑΟΖ του Καστελόριζου έχει χαθεί... η Ελλάδα με την στάση της, συναινεί στην διεκδίκηση από την Τουρκία, ανενόχλητο το Oruc Reis

Πρωτοφανής εξέλιξη – Η ΑΟΖ του Καστελόριζου έχει χαθεί... η Ελλάδα με την στάση της, συναινεί στην διεκδίκηση από την Τουρκία, ανενόχλητο το Oruc Reis
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να πει ορισμένες αλήθειες στον ελληνικό λαό
Τα όσα διαδραματίζονται στο Ανατολικό Αιγαίο δεν έχουν προηγούμενο καθώς εδώ και πολλές ημέρες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis μαζί με άλλα 4 συνοδευτικά πλοία αλωνίζουν την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία, καπηλεύονται την αποκλειστική οικονομική ζώνη του Καστελόριζου και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Γεννάται ένα ερώτημα μήπως όλο αυτό το σκηνικό δήθεν έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος είναι κατασκευασμένο, είναι πλασματικό για να μπορέσουν οι δύο χώρες να δικαιολογήσουν την συμφωνία που θα έρθει μεταξύ των δύο χωρών για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και όχι μόνο;

Η Τουρκία βρήκε πρόσφορο έδαφος και πλέον ερευνά μια περιοχή σχεδόν 15.000 χιλιομέτρων ενώ μέχρι τώρα έχει ερευνήσει 4.500 χιλιόμετρα ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Πουθενά στον κόσμο δεν θα συνέβαινε αυτός ο διασυρμός που λαμβάνει χώρα στο Ανατολικό Αιγαίο.
Είναι διασυρμός γιατί η Ελλάδα εμφανίζεται να αντιδρά στην τουρκική προκλητικότητα, ο Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός να ζητάει επιβολή embargo όπλων στην Τουρκία και να απορρίπτεται και την ίδια στιγμή… ο ελληνικός στόλος αφήνει το Oruc Reis να αλωνίζει μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να πει ορισμένες αλήθειες στον ελληνικό λαό.

Το Oruc Reis αλωνίζει το Καστελόριζο

1)Έχει συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε το Oruc Reis να πραγματοποιεί έρευνες σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία;
Μάλιστα με την νέα NAVTEX 21 με 27 Οκτωβρίου το Oruc Reis θα ερευνήσει την ελληνική θάλασσα μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο η Ελλάδα έχει συναινέσει στις έρευνες που πραγματοποιεί στις ελληνικές θάλασσες το Oruc Reis.
Δεν εξηγείται διαφορετικά, ένα τουρκικό πλοίο να αλωνίζει στο Αιγαίο μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου και ο ελληνικός στόλος απλά να το παρακολουθεί από απόσταση.
Image
2)Η ελληνική κυβέρνηση έχει συναινέσει ώστε η Τουρκία να αποκτήσει πρόσβαση σχεδόν στο 60% της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του Καστελόριζου;
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ενώ επισήμως η Ελλάδα εμφανίζεται να διαφωνεί κάθετα με την Τουρκία και να την παρουσιάζει ως παραβάτη του διεθνούς δικαίου, ανεπισήμως θα δεχθεί να διαμοιραστεί η ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Ουσιαστικά εμμέσως πλην σαφώς η Ελλάδα έχει αποδεχθεί το τουρκικό επιχείρημα ότι το Καστελόριζο ένα ελληνικό νησί μόλις 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορεί να έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

3)Η Τουρκία επιμένει ότι η περιοχή που πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες είναι τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία και ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει καμία νομική βαρύτητα.
Η ελληνική κυβέρνηση να αποκαλύψει εάν συναινεί στο επιχείρημα που αποδομεί τον Χάρτη της Σεβίλλης ο οποίος καθορίζει τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στην Ευρώπη.

Το Oruc Reis θα δώσει απαντήσεις για το εάν το Καστελόριζο έχει φυσικό αέριο

4)Οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο Αιγαίο, δεν θα συνέβαιναν και δεν θα συμβούν πουθενά στον κόσμο.
Καμία άλλη χώρα δεν θα δεχόταν τέτοιο διασυρμό, τέτοια καταπάτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Και το ερώτημα που εγείρεται είναι, μήπως η Ελλάδα βολεύεται από αυτό το καθεστώς, όταν έχει ένα ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας το Oruc Reis που με τις έρευνες που πραγματοποιεί θα αποδείξει εάν υπάρχουν ή όχι κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή;
Με βάση τις ανακαλύψεις εάν υπάρχουν ή όχι κοιτάσματα φυσικού αερίου θα καθοριστεί και η ελληνοτουρκική ατζέντα.
Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έχει συναινέσει στα όσα διαδραματίζονται πέριξ του Καστελόριζου.
Η Τουρκία δεν θα έφθανε να αλωνίζει με τέτοια άνεση και ο ελληνικός στόλος να μην αντιδρά.

Σικέ γεωστρατηγικό παιχνίδι Ελλάδος και Τουρκίας

5)Το bankingnews εδώ και καιρό έχει αναδείξει ότι το διπλωματικό γεωστρατηγικό παιχνίδι Ελλάδος – Τουρκίας είναι σικέ, είναι προκατασκευασμένο, προμελετημένο.
Δεν μπορεί Ελλάδα και Τουρκία να έχουν συμφωνήσει στο ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό αποτροπής θεσμού επεισοδίου και την ίδια στιγμή το Oruc Reis να παραβιάζει τόσο κατάφορα τις ελληνικές θάλασσες.
Από την στάση της η Ελλάδα έχει συναινέσει ότι η ΑΟΖ του Καστελόριζου έχει χαθεί και πλέον με τον ένα ή άλλο τρόπο την διεκδικεί η Τουρκία.
Εάν βρεθεί κοίτασμα στην ΑΟΖ του Καστελόριζου η συνεκμετάλλευση είναι δεδομένη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Εάν δεν βρεθεί κάποιο ενεργειακό κοίτασμα ίσως ατονήσει το ενδιαφέρον της Τουρκίας στην περιοχή.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι όσα διαδραματίζονται στο Καστελόριζο θα οδηγούσαν Ελλάδα και Τουρκία σε πόλεμο και αντί αυτού απλά η Ελλάδα παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις…
Η Ελλάδα παρακολουθεί τα διαδραματιζόμενα από μακριά γιατί έχει συναινέσει σε όσα συμβαίνουν.

6)Εάν κανείς παρατηρήσει τι συμβαίνει στην Μεσόγειο, θα διαπιστώσει ότι
-Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Λιβύη πάνε σε εκεχειρία, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ στην Γενεύη.
-Ισραήλ και Λίβανος επίσης είναι σε διπαραγματεύσεις υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ ώστε να επιλυθούν θέματα καθορισμού της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ των δύο οικονομικών ζωνών των δύο χωρών.
-Η Τουρκία στηρίζεται από την πλειοψηφία των κρατών της ευρωζώνης και έτσι εξηγείται γιατί δεν επιβάλλουν κυρώσεις για την παραβατικότητα της.
-Η Τουρκία εμπλέκεται στην σύγκρουση στο Nagorno Karabakh και προφανώς αναβαθμίζεται ο ρόλος της στην περιοχή.
Ειδικά στην Μεσόγειο για το Nagorno Karabakh είναι νοτίως του Καυκάσου, βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για ειρήνη στην περιοχή.
Μόνο δύο χώρες βρίσκονται σε ένταση Τουρκία και Ελλάδα... είναι κάπως περίεργο αυτό....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης