Αχτσιόγλου για πτωχευτικό κώδικα: Ο οφειλέτης χάνει και το σπίτι του και συνεχίζει να πληρώνει

Αχτσιόγλου για πτωχευτικό κώδικα: Ο οφειλέτης χάνει και το σπίτι του και συνεχίζει να πληρώνει
Η κυβέρνηση βλέπει τους πολίτες ως στρατηγικούς κακοπληρωτές υποστήριξε η κα.Αχτσιόγλου
Τη θέση ότι με το νέο πτωχευτικό κώδικα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο οφειλέτης και χάνει το σπίτι του και συνεχίζει να πληρώνει διατύπωσε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.
«Η κυβέρνηση βλέπει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους ως πρόβλημα ρευστοποίησης και τους πολίτες ως στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Για αυτό το νομοσχέδιο θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη ρευστοποίηση των περιουσιών όλων, πάση θυσία.
Η ΝΔ απεκδύει τους πολίτες από ό,τι έχουν και δεν έχουν.
Επιλέγει να τους πτωχεύσει, να τους στιγματίσει υλικά και κοινωνικά, να τους τιμωρήσει ακόμη και ποινικά.
Αν οι πτωχεύσεις γίνουν πιο εύκολες, πιο γρήγορες και γενικευμένες όλα θα λυθούν.
Για αυτό επιλέγει τη σχεδόν αυτόματη πτώχευση του 81% των μικρών επιχειρήσεων και την υποχρεωτική εξάπλωση της πτώχευσης σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, πέρα και έξω από κάθε αρχή του νομικού μας πολιτισμού» υποστήριξε η κα.Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα από τη σκοπιά των τραπεζών».
«Γι’ αυτό τους δίνει τα κλειδιά για να καθορίσουν τα πάντα: από το αν θα υπάρχει εξωδικαστικός συμβιβασμός και τι περιεχόμενο θα έχει, αν θα υπάρχει εξυγίανση σε μια επιχείρηση και με ποιους όρους, πώς θα γίνει η πτώχευση, πώς θα γίνει ο πλειστηριασμός.
Οι τράπεζες αποκτούν απόλυτη ελευθερία να χειραγωγούν τα πάντα, χωρίς να έχει κανείς, ούτε το κράτος, λόγο στην πολιτική τους.
Χωρίς να δεσμεύονται και να υποχρεώνονται για τίποτα, παρά μόνο να δικαιούνται» υποστήριξε η κα.Αχτσιόγλου.
«Με την πτώχευση ο πολίτης χάνει το σύνολο της περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας και την επόμενη μέρα βρίσκεται σε οικονομικό εγκλωβισμό, καθώς χάνει ό,τι αποκτά μετά την πτώχευση, εφόσον ξεπερνά τα 611 ευρώ τον μήνα.
Δεν υπάρχει καμία προστασία και καμία μέριμνα.
Δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία, κανείς δεν την βλέπει πλην των τραπεζών» υπογράμμισε η κα.Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «επέρχεται οριζόντια και οριστική κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ακόμα και για τον ευάλωτο οφειλέτη, που το εισόδημα του δεν ξεπερνά τις 7.000 ευρώ».
«Οι πολίτες καθίστανται εσαεί όμηροι των τραπεζών» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «με το ισχύον καθεστώς ένα φυσικό πρόσωπο απαλλασσόταν των χρεών του σε τρία χρόνια, κρατώντας την κυριότητα του σπιτιού του, χωρίς να πτωχεύσει».
«Με το νομοσχέδιο αυτό, ο οφειλέτης δεν πληρώνει για να σώσει το σπίτι του, αλλά χάνει το σπίτι του, χάνει και ό,τι άλλο έχει και συνεχίζει να πληρώνει» είπε η κα.Αχτσιόγλου, αναφέροντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS