Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οξύνει την ένταση η Τουρκία - Στα 6 μίλια από το Καστελόριζο το Oruc Reis με νέα NAVTEX - Σε πλήρη ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

tags :
Οξύνει την ένταση η Τουρκία - Στα 6 μίλια από το Καστελόριζο το Oruc Reis με νέα NAVTEX - Σε πλήρη ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Στα 15 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο το Oruc Reis -  H νέα Navtex επεκτείνει έως τις 27 Οκτωβρίου τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού
(Συνεχές upd) Στην ίδια τακτική των προκλήσεων επιμένει η Τουρκία που τώρα περισσότερο από ποτέ αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις εκκλήσεις Ευρώπης και ΝΑΤΟ για την αποκλιμάκωση της έντασης και επανεκκίνηση του διαλόγου με την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τη νέα NAVTEX, το Oruc Reis θα διεξάγει έρευνες έως και 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και 11 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο, έως τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου, παραμονή της Επετείου του «ΟΧΙ».
Σημειώνεται ότι στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο -που είναι χωρικά ύδατα της Ελλάδας- είναι παρατεταγμένο το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έχοντας σχηματίσει ένα πλωτό τείχος γύρω από νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης.
Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος ενός... ατυχήματος είναι ανησυχητικά μεγάλος...
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη NAVTEX που έληγε σήμερα (22/10/2020), το Oruc Reis θα πραγματοποιούσε έρευνες έως τα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο...

Από την πλευρά της Ελλάδας, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα παραβίασης των 6 ναυτικών μιλίων»
Είναι πασιφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, κάθε άλλο πάρα αποκλιμάκωση θέλει. Είναι επίσης εμφανής η προσπάθεια του για τη δημιουργία τετελεσμένων και τη δημιουργία θερμού επεισοδίου, ώστε η Ελλάδα να συρθεί σε διαπραγματεύσεις με διαφορετική ατζέντα πέραν της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο και νέας παράτασης της NAVTEX καθώς στις 29 Οκτωβρίου είναι τουρκική γιορτή της Δημοκρατίας που καθιερώθηκε το 1923, όταν Mustafa Kemal ανακήρυξε επισήμως τη Δημοκρατία της Τουρκίας.
O Erdogan, όμως, δεν περιορίστηκε μόνο στην παράταση της NAVTEX, αλλά επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.
Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay, ανακοίνωσε την πρόθεση της Τουρκίας για έρευνες ακόμα και στα νότια της Κρήτης.
Από την πλευρά της, πάντως, η Ελλάδα απαντά μέσω της διπλωματίας θέτοντας παράλληλα σε πλήρη ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα, ειδικά στην περιοχή του Καστελόριζου όπου το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Oruc Reis έχοντας οδηγίες να μην επιτρέψει καμία κίνηση του τουρκικού στολίσκου εντός της ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Μεγίστης.
Όπως έχει επισημανθεί, όλες οι κινήσεις του Oruc Reis παρακολουθούνται στενά και από άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων (εναέρια, ηλεκτρονικά).
Άλλωστε, τα στελέχη των ενόπλων Δυνάμεων εξοπλισμένα με τα διδάγματα των δύο προηγούμενων κρίσεων εκτελούν συντονισμένα επιχείρηση προάσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ετοιμότητας στην Άγκυρα.Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τις τελευταίες ώρες τα ελληνικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα που απονηώνονται από τις φρεγάτες, έχουν καταφέρει να «ξετρυπώσουν» τρία τουρκικά υποβρύχια.

Η πορεία του Orus Reis

Εν τω μεταξύ, το Oruc Reis πλησιάζει όλο και περισσότερο το Καστελόριζο.
Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι βρισκόταν στα 9 ναυτικά μίλια από Καστελόριζο με πορεία ανατολική-βορειοανατολική, ενώ λίγο μετά τις 3 το απόγευμα το Oruc Reis εμφανίζεται να πλέει με ταχύτητα 4,5 κόμβων και νέα πορεία βορειοδυτικά του Καστελόριζου, αλλάζοντας για μια ακόμη φορά ρότα.
Στις 16:30 εμφανίζεται να πλέει δυτικά έχοντας βάλει πλώρη προς τη Ρόδο.
Image


Η παράταση της NAVTEX

Μέσω της τουρκικής NAVTEX που εκδόθηκε τη νύχτα της Τετάρτης, η Τουρκία δεσμεύει περιοχές ανοιχτά από Φαληράκι και τη Λίνδο και στην οριογραμμή της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο (28ος μεσημβρινός).

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο Σκάι, σύμφωνα με τη νέα NAVTEX, το Oruc Reis μπορεί να φτάσει έως τα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και στα 11 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο.

Παράλληλα, η Τουρκία επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.
Ειδικότερα, με ακόμα μία NAVTEX αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο 24ωρα, η Τουρκία είχε προχωρήσει στην έκδοση τριών διαδοχικών Navtex, με τις οποίες επικαλείται το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Αη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Η Άγκυρα αμφισβητεί κατά πάγια τακτική εδώ και δεκαετίες το δικαίωμα παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών διεθνών συνθηκών.

Η ελληνική αντι-NAVTEX

Με αντι-NAVTEX απάντησε η Ελλάδα.
Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Έρευνες και… νότια της Κρήτης

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay, ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες της στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως οι έρευνες αυτές θα επεκταθούν και νότια της Κρήτης.
Ο Oktay στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ανέφερε πως «εμείς στην υφαλοκρηπίδα μας και οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να κάνουμε έρευνες και δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός.
 Όπως ξέρετε κάποια στιγμή αποσύραμε τα πλοία μας στα πλαίσια της συμφωνίας με την Ελλάδα.
Όμως τώρα συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας.
Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η περιοχή που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη.
Σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνονται και οι περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης.
Θα συνεχίσουμε».
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν η Άγκυρα δίνει σημασία στις αντιδράσεις της Ελλάδας τόνισε πως «όχι μόνο η Ελλάδα αλλά οποιαδήποτε χώρα, ο,τιδήποτε και να πει, η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε μια σπιθαμή εδάφους, ούτε μια σταγόνα νερού.
Όποιο κι αν είναι το κόστος.
Εμείς απλά κάνουμε έρευνες στα δικά μας εδάφη, στη δική μας Γαλάζια Πατρίδα, τις δικές μας εργασίες. Όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, έτσι δεν θα επιτρέψουμε να παρέμβει κανένας σε εμάς».
Image
Μητσοτάκης: Οι προκλήσεις απομονώνουν την Τουρκία διεθνώς - Αιχμές Σακελλαροπούλου σε ΕΕ

Για διεθνή απομόνωση της Τουρκίας έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Σακελλαροπούλου για την τριμερή διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τόνισε ότι στην τριμερή επιβεβαιώθηκε ποιες είναι οι χώρες που είναι προσηλωμένες στη διεθνή νομιμότητα, τους κανόνες καλής γειτονίας, στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου «και ποια είναι η μια χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο που φαίνεται να μη θέλει να παίξει με αυτούς τους κανόνες του παιχνιδιού».
«Ελπίζουμε ότι αυτή η στάση κάποια στιγμή θα μπορέσει να αλλάξει ώστε να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις προκλητικές ενέργειες, που το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι, όπως φαίνεται εξάλλου, να απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς», τόνισε ο πρωθυπουργός.
 Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.
«Δυστυχώς έχουμε τη μοναδική γειτονική χώρα που  τόσο έντονα ακολουθεί  το ρόλο του ταραξία», «ίσως πρέπει και η Ευρώπη που φυσικά έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, να επικρατήσει  η αρχή της αλληλεγγύης για τους εταίρους για τα κράτη μέλη κάποια στιγμή για  να δούμε πως θα προχωρήσουμε ανάλογα με τις εξελίξεις», σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Η Τουρκία κατηγορεί την ΕΡΤ για… fake news

Το φωτογραφικό ντοκουμέντο που παρουσίασε την Τρίτη η ΕΡΤ, και δείχνει ελληνική φρεγάτα ν’ παρακολουθεί σε απόσταση αναπνοής το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, ενόχλησε την Άγκυρα που διέρρευσε πληροφορίες στον φιλοκυβερνητικό τύπο για ελληνικό… «φωτομοντάζ».
«Σκάνδαλο σε είδηση που πρόβαλε το ελληνικό κρατικό κανάλι ΕΡΤ.
Στην είδηση αναφερόταν πως ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο «απομάκρυνε» από την περιοχή το πλοίο σεισμικών ερευνών Oruc Reis το οποίο συνεχίζει τις δραστηριότητες του στα ανοιχτά του Καστελόριζου, επειδή «παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Μάλιστα στην είδηση χρησιμοποιήθηκε ως τεκμήριο η φωτογραφία.
Αλλά όταν αργότερα αποκαλύφθηκε πως στην φωτογραφία έχει γίνει μοντάζ, έγινε αντιληπτό πως η είδηση είναι ψευδής» αναφέρει μεταξύ άλλων η Yeni Safak.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα παρουσιάζεται η φωτογραφία που δημοσιοποίησε η ΕΡΤ…

…αλλά και η… πραγματική -όπως ισχυρίζεται η Yeni Safak- φωτογραφία του Oruc Reis…
 
www.bankingnews.gr
gr on Facebook | @skaigr on Instagram

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης