Τελευταία Νέα
Μπλε Φάκελος

Στο κενό το κυβερνητικό μέτρο για την προαιρετική μείωση των μισθωμάτων - ΕΣΕΕ: Κανένα όφελος από το μέτρο

tags :
Στο κενό το κυβερνητικό μέτρο για την προαιρετική μείωση των μισθωμάτων - ΕΣΕΕ: Κανένα όφελος από το μέτρο
Στο κενό το κυβερνητικό μέτρο για την προαιρετική μείωση των μισθωμάτων 
Στο κενό έχει πέσει σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η προαιρετική μείωση των μισθωμάτων, ένα μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου και προβλέπει μείωση ενοικίου τουλάχιστον μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020. 
Η μείωση του ενοικίου, για να επιδοτηθεί από το δημόσιο, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30%.
Το κίνητρο προς τους ιδιοκτήτες για την εθελοντική μείωση ενοικίου είναι η έκπτωση φόρου στο 12% του αρχικού μισθώματος, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές οφειλές μετά τις 31 Ιουλίου 2020 (πχ ΕΝΦΙΑ).
Για παράδειγμα σε ενοίκιο 1.000 που θα γίνει προαιρετική μείωση 30% και ο ιδιοκτήτης θα χάσει 300 ευρώ μηνιαίως, θα δικαιούται αντίστοιχα έκπτωση φόρου 120 ευρώ τον μήνα, άρα η μηναία απώλειά του θα περιοριστεί στα 180 ευρώ.  
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι ιδιοκτήτες δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για μείωση των μισθωμάτων, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που αντίθετα ζητάνε αύξηση των ενοικίων.
Όπως αναφέρει ο Θέμης Μπάκας, επικεφαλής του κτηµατοµεσιτικού δικτύου E-Real Estates.
Ηδη μεγάλη αλυσίδα υποδημάτων με 21 καταστήματα έχει αρχίσει να κλείνει κάποια εξ αυτών, λόγω του «ναυαγίου» μείωσης των μισθωμάτων με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
 «Η προαιρετική μείωση των μισθωμάτων δεν έχει αποφέρει κανένα αποτέλεσμα στα επαγγελματικά ακίνητα, καθώς οι ιδιοκτήτες φέρονται απρόθυμοι να μειώσουν τα ενοίκια αφού έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν παρά να κερδίσουν», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης εκτιμά ότι τα πρώτα λουκέτα θα…πέσουν στον πιο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας που είναι η οδός Ερμού.
Η βασική αιτία είναι τα πολύ υψηλά μισθώματα τα οποία ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μέσο μηνιαίο μίσθωμα στην Ερμού ξεπερνά  τις 25.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και τις 60.000 ευρώ.
Τα ψηλά ενοίκια είχαν διαμορφωθεί πριν την εκδήλωση της πανδημίας  και με όρους   της αγοράς σήμερα  όμως δεν μπορούν να διατηρηθούν όταν η πτώση του τζίρου ανέρχεται στο 50% στα καταστήματα του πιο ακριβού εμπορικού δρόμου της Αθήνας.
«Η προαιρετική μείωση κατά 30% των ενοικίων φεν επαρκεί καθώς δεν μπορεί να καλύψει την πτώση του τζίρου που είναι διπλάσιος από την προτεινόμενη μείωση  των ενοικίων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Στη διαπίστωση για λιγοστές συμφωνίες προαιρετικών μειώσεων μισθωμάτων έχει προβεί και η ΠΟΜΙΔΑ και αποδίδει την εξέλιξη σε δύο λόγους με ευθύνη της κυβέρνησης.
Πρώτον στην αποσπασματικότητα («μαρτύριο της σταγόνας», μήνα-μήνα για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) των μέχρι τώρα υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν για ποιες κατηγορίες μισθώσεων θα ισχύσουν οι συμψηφιστικές επιστροφές φόρου, αντί να αφορούν ολόκληρο το νομοθετημένο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, και χωρίς έως τώρα καμιά δήλωση ή ένδειξη του τι θα ισχύσει το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Και δεύτερον στη μη ολοκλήρωση της ανάρτησης των επιστροφών φόρου COVID ακόμη και του πρώτου τετραμήνου Μαρτίου-Ιουνίου, παρότι έχει ήδη ανοίξει η εφαρμογή για τη δήλωση των μειώσεων του Οκτωβρίου.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης