Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν θα ξεκινήσει η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην αρχή του 2021 - Τι μπλοκάρει τις διαδικασίες

Δεν θα ξεκινήσει η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην αρχή του 2021 -  Τι μπλοκάρει τις διαδικασίες
Τις καθυστερήσεις και τα αδιεξοδα  αποκαλύπτει στο Reuters διπλωματική πηγή της ΕΕ
Δεν θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021 η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς οι γνωστές καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας των Βρυξελών αλλά και τα προβλήματα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας καθυστερούν τις απαιτούμενες διαδικασίες όπως επισημαίνει στο Reuters διπλωματική πηγή της ΕΕ.
Οι χώρες κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία , η Ιταλία και η Ελλάδα, που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία του κορωνοϊού, φαίνεται ότι θα χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο για την εκταμίευση των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα συνδράμει στην επανεκκίνηση των οικονομιών τους, καθώς το νέο κύμα της υγειονομικής κρίσης επιφέρει καθυστερήσεις στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν μετά την κύρωση και θεσμοθέτηση του Ταμείου.
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στο τεράστιο πακέτο, πέραν του 1.074 τρισ. ευρώ του κοινοτικού προϋπολογισμού (Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου) για το διάστημα 2021-2027, για να αναζωογονήσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες που έπληξε η πανδημία.

Ευρωκοινοβούλιο

Ωστόσο, το σχέδιο θα πρέπει να κυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου αρκετοί βουλευτές ζητούν αύξηση των κονδυλίων του ΠΔΠ κατά 39 δισ. ευρώ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει ανοικτό σε μια αύξηση αλλά σε μονοψήφιο μόνον αριθμό δισ. και το Ευρωκοινοβούλιο να διαφωνεί προς το παρόν
Εξακολουθεί να παραμένει άλυτο το θέμα του των προυποθέσεων που έχουν τεθεί όσον αφορά την απορρόφηση των πόρων που αφορούν την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου -με την Πολωνία και την Ουγγαρία να έχουν απειλήσει με veto, αν δεν ικανοποιηθούν από την τελική μορφή του.

Θα χαθεί ο στόχος

Ευρωπαίος διπλωμάτης που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωβουλή εκτίμησε ότι θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις, παρά την πρόσφατη έκκληση της προέδρου της ΕΚΤ, Kristin Lagarde, «να τηρηθεί οπωσδήποτε» ο στόχος της καταβολής των χρημάτων αυτών στις αρχές του 2021.
«Δεν θα είναι πλέον εφικτό να είναι έτοιμος ο κοινοτικός προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2021», δήλωσε στο Reuters.
Πέραν τούτου, το Ταμείο Ανάκαμψης, που σχεδιάστηκε για να βγάλει την οικονομία από τη βαθύτερη ύφεση που γνώρισε ποτέ, θα πρέπει να κυρωθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών προκειμένου να μπορέσει η Κομισιόν να προχωρήσει στον δανεισμό από τις αγορές που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο.
«Ακόμη κι αν επιτευχθεί μια συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η επικύρωση στα κράτη-μέλη θα χρειαστεί κάπου ανάμεσα σε δυόμισι με τρεις μήνες.
Κι αυτό είναι το θετικότερο σενάριο.
Άρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καθυστερήσεις», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης